• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Ιστορική η σημερινή ημέρα – Διανομή μερίσματος, ύστερα από 16 χρόνια, ύψους 342 εκατ. ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Σήμερα είναι μία ξεχωριστή στιγμή για τράπεζα. Αναλάβαμε την διοίκηση της το 2015, σε μία δύσκολη εποχή και θέσαμε τρεις στόχους: να την σταθεροποιήσουμε, να την εξυγιάνουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της, ανέφερε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

    «Με υπομονή, επιμονή και σχεδιασμό προσβλέπαμε στη σημερινή μέρα, η οποία είναι ιστορική για τη στήριξη των μετόχων μας. Η διανομή μερίσματος τόσο από τη Eurobank όσο και από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα επιβεβαιώνει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα», συνέχισε, υπογραμμίζοντας:

    Και προσβλέπαμε στη σημερινή ημέρα να έρθει η τράπεζα και να πει μετόχους της ότι έχει τη δυνατότητα να τους ανταμείψει με διανομή μερίσματος, ύστερα από 16 χρόνια, ύψους 0,0933 λεπτά ανά μετοχή, συνολικά 342 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 30% των κερδών της χρήσης 2023.

    Τα επόμενα χρόνια προσβλέπουμε σε αύξηση του μερίσματος στο 50% των καθαρών κερδών.

    Όπως είπε δείγμα της εμπιστοσύνης των προοπτικών της τράπεζας είναι η επιστροφή στα μερίσματα. Εμπιστοσυνη που αποτυπώνεται και με την επάνοδο της τράπεζας σε επενδυτική βαθμίδα.

    Τόνισε πως το 2024 είναι χρονιά ορόσημο για την Eurobank, η οποία αποτελεί ένα περιφερειακό τραπεζικό όμιλο και στην Ελλάδα εστιάζει στην χρηματοδότηση της οικονομίας, των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, και νοικοκυριών.

    Σ άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των επενδύσεων, τονίζοντας πως η αύξηση των επενδύσεων είναι εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα.

    Για την Ελληνική Τράπεζα σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της κυπριακής τράπεζας, και η οποία θεωρείται ήδη επιτυχημένη καθώς έχουμε ήδη το 55,5%

    Όπως είπε ο κ. Καραβίας στόχος της τράπεζας σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026 είναι αποδοση κεφαλαίων 15%.

    Ο Γ. Ζανιάς

    Μιλώντας νωρίτερα ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, αναφέρθηκε στην καλή πορεία της οικονομίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα σημείωσε ο κ. Ζανιάς αναφέροντας το  2023 πιο γρήγορα από την Ευρωζώνη με πραγματικό ρυθμό 2% έναντι 0,4%  της Ευρωζώνης.

    Η άνοδος των ονομαστικών μισθών, οι  πόροι RRF,  ο τουρισμός και τα μέτρα από την κυβέρνηση βοήθησαν στην ανάπτυξη. Το 2023 ήταν ικανοποιητικά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Μειώθηκε  25% δημόσιο χρέος  και βελτιώθηκε ο πληθωρισμός κατά  2,3% τον Ιούνιο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ζανιάς η εξυγίανση των ισολογισμών ολοκληρώνεται. Σε όρους κεφαλαίων οι τράπεζες διαθέτουν το μέσο όρο των ευρωπαίων τραπεζών. Τα κέρδη τους ήταν 3,4 δισ. κέρδη το 2023 που αποτελούν πηγή κεφαλαίων. Θα καταβάλουν μέρισμα 875 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες υπερέχουν και σε άλλους δείκτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Τι θα πουν στη Βουλή Χατζηδάκης και Στουρνάρας – Η στήριξη στον ιδιώτη επενδυτή και τα οφέλη του deal

    Euromoney: Παγκόσμια διάκριση για την Πειραιώς – Απέσπασε 3 διεθνή βραβεία

    Γιάννης Στουρνάρας για Attica Bank: Πήραμε ένα πρόβλημα και το κάναμε ευκαιρία



    ΣΧΟΛΙΑ