Fitch Ratings
Θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες και τις συναλλαγές τους σε καλυμμένα ομόλογα και δομημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα χαρακτηρίζει ο οίκος Fitch Ratings το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των δανείων των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι αλλαγές που έγιναν στο ισχύον καθεστώς θα λειτουργήσουν, λογικά, ως ένας πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και μάλιστα των πιο προβληματικών από αυτά, θα περιορίσουν τις περιπτώσεις «χρεοκοπίας» από στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα οδηγήσουν πιθανότατα σε μια πιο πειθαρχημένη κουλτούρα πληρωμών.
Όπως επισημαίνει, όμως, ο οίκος, ο πλήρης αντίκτυπος των αλλαγών θα εξαρτηθεί από το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί και θα χρησιμοποιηθεί το νέο πλαίσιο.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο οίκος Fitch, το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο θέτει το όριο της 31ης Δεκεμβρίου 2018 για τις καθυστερούμενες οφειλές, σε συνδυασμό με τον προσωρινό χαρακτήρα του και τα αυστηρότερα κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών στις ευεργετικές διατάξεις, περιορίζουν τα περιθώρια εκμετάλλευσης του νόμου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Σε συνδυασμό με την απειλή κατάσχεσης, το γεγονός αυτό μπορεί, εν καιρώ, να συμβάλει στη βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα.
Το νέο πλαίσιο, προσθέτει, δίνει περισσότερα κίνητρα στους «κόκκινους» δανειολήπτες να συμφωνήσουν στη ρύθμιση του χρέους τους και θα περιορίσει λογικά τις περιπτώσεις όπου ένα δάνειο «πρασινίζει» για να «κοκκινίσει» και πάλι μετά από κάποιο διάστημα.
Επιπλέον, αν στο νέο πλαίσιο ενταχθούν περισσότερα «κόκκινα» δάνεια, θα ελαφρυνθεί και το δικαστικό σύστημα, ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί άλλες υποθέσεις ανάκτησης ακινήτων από τις τράπεζες.
Επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, τα δάνεια που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο θα είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους στεγαστικά. Αυτό υποδηλώνει ότι οι όποιες διαγραφές δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τα κεφάλαια των τραπεζών.
Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ενισχύει την άποψη ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί ακόμη περισσότερο μεσοπρόθεσμα, με τη βοήθεια μέτρων πολιτικής και χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους.