ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο mononews.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος προανήγγειλε ταυτόχρονα συμφωνία κυρίων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα funds, για να μην βγαίνουν -χωρίς να ξεκαθαρίσει προηγουμένως το προφίλ του κακοπληρωτή στη χώρα μας- τα σπίτια των νοικοκυριών και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο σφυρί.
Η ετήσια αξιολόγηση των funds θα γίνεται στο πλαίσιο της παρακολούθησης των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» και θα «βαθμολογούνται» οι servicers ανάλογα με το πόσες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να καταστήσουν και πάλι βιώσιμες.
Η αξιολόγηση είναι σημαντική διότι ενισχύει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια του νομοθετήματος «Ηρακλής», ενώ και οι servicers θα διέπονται από τα ίδια κριτήρια που διέπουν και τις τράπεζες
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των funds. Κυρίαρχο θέμα των συναντήσεων αυτών ήταν ο σαφής διαχωρισμός των στρατηγικά κακοπληρωτών από τους ευσυνείδητους δανειολήπτες. Στόχος του υπουργείου είναι τα funds μέσα από «κούρεμα» οφειλών και μέσα από βιώσιμες αναδιαρθρώσεις –ρυθμίσεις να δοθεί «ανάσα» σε όσους είναι πραγματικά αδύναμοι.
Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι servicers θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση. Διότι ο στόχος είναι «να σωθεί το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι του επιχειρηματικού ιστού της χώρας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός και συμπληρώνει:
Ο servicer έχει την ευχέρεια να «κουρέψει» ένα δάνειο και να «σωθεί» έτσι μία βιώσιμη επιχείρηση. Δεν είναι ανάγκη να τους ισοπεδώσεις τους δανειολήπτες, αλλά να τους δώσεις την δυνατότητα να επανέλθουν στην πράσινη περιοχή. Και ταυτόχρονα έτσι θα επιτραπεί στις τράπεζες να ξεκινήσουν και πάλι την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Οι servicers λοιπόν θα αξιολογούνται κάθε χρόνο και θα βαθμολογούνται με κριτήριο ποιοι ήταν οι καλύτεροι στη διάσωση επιχειρήσεων.
Εξάλλου για το υπουργείο Οικονομικών είναι ύψιστη προτεραιότητα η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων με βιώσιμο τρόπο.
Και όπως δήλωσε υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας «αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το μείζον κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στόχος μας είναι η αντιμετώπισή του με κοινωνική ευαισθησία, σεβασμό στα ευάλωτα νοικοκυριά και στους φορολογούμενους πολίτες. Δίνοντας ευκαιρία για μία νέα αρχή, μειώνοντας τις ανισότητες με τον εντοπισμό και την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και αποκαθιστώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα»
Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως:
-Ζήτησε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στοιχεία αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και ακόμα ζήτησε τις προτάσεις της ΕΕΤ, καθώς παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων.
-Σε σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ζήτησε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, τόσο στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης, όσο και διμερών απευθείας ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.
-Έστειλε e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προχώρησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Πρόκειται για δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.
-Ζητά με επιστολή προς τις τράπεζες και τους servicers να ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση για τις ρυθμίσεις που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες
-Και χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την ένωση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.