Αναλυτής του επενδυτικού οίκου Fitch Ratings προειδοποίησε ότι ο τραπεζικός κλάδος στις ΗΠΑ έχει πλησιάσει πιο κοντά σε μια άλλη πηγή αναταραχής – τον κίνδυνο σαρωτικών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας δεκάδων αμερικανικών τραπεζών που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και τράπεζες όπως η JPMorgan Chase.

Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την εκτίμησή του για την υγεία του κλάδου τον Ιούνιο, μια κίνηση που ο αναλυτής Chris Wolfe δήλωσε ότι πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη επειδή δεν προκάλεσε υποβαθμίσεις στις τράπεζες.

Όμως μια ακόμη υποβάθμιση της βαθμολογίας του κλάδου κατά μία βαθμίδα, σε Α+ από ΑΑ-, θα ανάγκαζε τον Fitch να επανεκτιμήσει τις αξιολογήσεις για κάθε μία από τις περισσότερες από 70 αμερικανικές τράπεζες που καλύπτει, δήλωσε ο Wolfe στο CNBC σε αποκλειστική συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία του οίκου στη Νέα Υόρκη.

«Εάν την μετακινήσουμε στο Α+, τότε αυτό θα επαναβαθμολογούσε όλα τα χρηματοοικονομικά μας μέτρα και πιθανώς θα μεταφραζόταν σε αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης», δήλωσε ο Wolfe.

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης στους οποίους βασίζονται οι επενδυτές ομολόγων έχουν αναστατώσει τις αγορές το τελευταίο διάστημα με τις ενέργειές τους. Την περασμένη εβδομάδα, η Moody’s υποβάθμισε 10 μικρές και μεσαίες τράπεζες και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να έρθουν μειώσεις για άλλους 17 δανειστές, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων ιδρυμάτων όπως η Truist και η U.S. Bank

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ λόγω της πολιτικής δυσλειτουργίας και του αυξανόμενου φορτίου χρέους, μια κίνηση που χλευάστηκε από επιχειρηματικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, Jamie Dimon.

Αυτή τη φορά, η Fitch σκοπεύει να σηματοδοτήσει στην αγορά ότι οι υποβαθμίσεις των τραπεζών, αν και δεν είναι δεδομένες, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο, δήλωσε ο Wolfe.

Διαβάστε επίσης

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Πιθανή η αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση

Autonomous Research: Γιατί επιλέγει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών – Οι κορυφαίες επιλογές της

DBRS για ελληνικές τράπεζες: Περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης το α’ εξάμηνο (γραφήματα)