ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Fitch.
Ειδικότερα, η Fitch αναβάθμισε την Εθνική και την Eurobank σε «BBB-» από «BB+», με σταθερό το outlook. Παράλληλα, αναβάθμισε την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς σε «BB+» από «BB», με τις προοπτικές να είναι θετικές.
O οίκος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης, υποστηριζόμενη από τη σταθερή επιτάχυνση των επενδύσεων, τη συγκρατημένη αύξηση της κατανάλωσης και την περαιτέρω πτώση της ανεργίας. Μαζί και με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υποστηριχθεί η ικανότητα των τραπεζών να αξιοποιούν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Ειδικότερα:
Για την Εθνική, η αναβάθμιση σε ΒΒΒ- αντικατοπτρίζει τις συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της Εθνικής, συμπεριλαμβανομένων των υγιών κερδών και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και των πιστωτικών ζημιών.
Η Fitch αναμένει από την Εθνική τα κέρδη της να σταθεροποιηθούν, σε συνάρτηση με την πρόοδό της στην αναδιάρθρωση και την απομόχλευση των παλαιών προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Ο λόγος λειτουργικών κερδών/σταθμισμένου ενεργητικού της τράπεζας (RWA) ήταν υψηλός στο 4,1% το 2024 (2023: 3,9%) και αναμένει ότι θα παραμείνει υγιής μεσοπρόθεσμα, παρά τα χαμηλότερα επιτόκια που υποστηρίζονται από την αύξηση των προμηθειών, τη συνεχιζόμενη επέκταση των δανείων, τη μικρή μείωση του κόστους και τη συνεχή μείωση του κόστους. Η συνεισφορά από τα καθαρά έσοδα από προμήθειες βελτιώνεται σταδιακά, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μόνο ένα μέτριο μερίδιο των εσόδων της τράπεζας.
Παρόμοια, ο οίκος αναφέρει για την αναβάθμιση της Eurobank σε ΒΒΒ- πως αντικατοπτρίζει, και εδώ, τις συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των υγιών κερδών, της βελτιωμένης διεθνούς διαφοροποίησης μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και πιστωτικών ζημιών.
Η κερδοφορία της Eurobank θα παραμείνει ικανοποιητική, αν και το λειτουργικό κέρδος προς σταθμισμένο ενεργητικό (RWAs) κορυφώθηκε στο 3,5% το 2024. Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης θα μειωθεί σε περίπου 3% τα επόμενα δύο χρόνια καθώς τα επιτόκια θα μειωθούν, αλλά θα παραμείνει υγιής λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των επιβαρύνσεων δανείων και των διαχειρίσιμων δανείων. Η κερδοφορία είναι ευαίσθητη στους κύκλους επιτοκίων και πιστώσεων, αλλά επωφελείται από τη διεθνή διαφοροποίηση.
Για την Alpha η αναβάθμιση σε ΒΒ+ αντικατοπτρίζει τις συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αποθέματος προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (που περιλαμβάνουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και καθαρά περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκλειστεί), της βελτιωμένης κερδοφορίας και των υγιών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.
H κερδοφορία της Alpha αναμένεται πως θα παραμείνει ικανοποιητική. Ο λόγος λειτουργικών κερδών/σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWAs) της Alpha έχει βελτιωθεί διαρθρωτικά λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, της αναδιάρθρωσης κόστους και των χαμηλότερων, αν και ακόμη υψηλών, χρεώσεων απομείωσης δανείων. Αναμένει ότι ο δείκτης θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 3% μεσοπρόθεσμα λόγω των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών εξοικονόμησης κόστους, της επιχειρηματικής ανάπτυξης και των υποστηρικτικών εξελίξεων στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, παρά τα χαμηλότερα επιτόκια.
Για την Πειραιώς η αναβάθμιση αντικατοπτρίζουν τις συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και των πιστωτικών ζημιών, καθώς και σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας και των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.
Η Fitch αναφέρει ότι τα κέρδη της Πειραιώς ανέκαμψαν έντονα από το 2021, λόγω των σημαντικά υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους και τα διαρθρωτικά χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και χρεώσεις απομείωσης δανείων μετά την αναδιάρθρωση της τράπεζας και τον καθαρισμό της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Τα έσοδα παραμένουν μέτρια για τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά θα ωφεληθούν από την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στο 4,2% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWAs) το 2024 (2023: 3,3%), το οποίο συγκρίνεται καλά με τον εγχώριο τομέα. Ο οίκος αναμένει ότι αυτός ο δείκτης θα παραμείνει υγιής το 2025-2026 παρά την πτώση των επιτοκίων, λόγω των χαμηλότερων πιστωτικών απωλειών, της ισχυρής λειτουργικής αποτελεσματικότητας, της συνεχιζόμενης αύξησης των δανείων και της ανθεκτικής συμβολής προμηθειών-εισοδήματος.
Διαβάστε επίσης
Alpha Bank: Ηχηρή παρουσία στο δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα της στέγασης και της αγοράς ακινήτων
Optima Bank για Τράπεζα Πειραιώς: Παραμένει top pick και αυξάνει την τιμή στόχο στα 6,50 ευρώ
Eurobank: Στις 30 Απριλίου η ΓΣ για την διανομή μερίσματος €0,105 ανά μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
