Fitch Ratings
Μεγάλες απώλειες, για τέταρτη φορά στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, κατέγραφαν σήμερα, Δευτέρα, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν χάσει πάνω από 40% φέτος, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να «καθαρίσουν» αρκετά γρήγορα τους ισολογισμούς τους, την ώρα που οι εποπτικές Αρχές ασκούν πιέσεις στις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι τράπεζες πιέζονται επίσης και από το απαισιόδοξο κλίμα που επικρατεί για την Ιταλία και τη διαμάχη της με την Κομισιόν για το ύψος του ελλείμματος.
Ωστόσο, οι τραπεζικοί τίτλοι κινήθηκαν ανοδικά την Πέμπτη μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε ότι η Ελλάδα εξετάζει σχέδιο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα «κόκκινα» δάνειά τους σε όχημα ειδικού σκοπού, αν και το σχέδιο αυτό μπορεί να προσκρούσει στους κανόνες της Κομισιόν περί κρατικών ενισχύσεων, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
«Η κερδοφορία του κλάδου βρίσκεται υπό πίεση και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αργός», υπογραμμίζουν σε note τους οι αναλυτές της Fitch.
«Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τον τομέα και το κατά πόσον η λύση θα περιλαμβάνει ζημίες για τους ιδιώτες επενδυτές θα επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και θα οδηγήσει σε υψηλότερα κόστη εξωτερικής χρηματοδότησης», σημειώνουν.
«Η δημιουργία ενός asset protection scheme, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές», σημειώνει η Fitch.
«Μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση”, αναφέρει επίσης η Fitch, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ωστόσο, οποιαδήποτε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας της Ελλάδας ή μια λύση που μπορεί να περιέχει κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε πιθανώς να φέρει την δημοσιονομική θέση της χώρας στο επίκεντρο, σημειώνει ο οίκος.
“Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο ένα bailout του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή“, τονίζει η Fitch.