Το ταξίδι της καινοτομίας με οδηγούς τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το ταλέντο και τις πρωτοπόρες ιδέες έχει έναν προορισμό: να αναδείξει το ψηφιακό μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Από αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να λείπει ο διεθνής διαγωνισμός καινοτομίας της Alpha Bank, FinQuest, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «φώτισε» τόσο την εξωστρέφεια όσο και τη διαρκή διάθεση και προσπάθεια για τεχνολογική εξέλιξη. Ιδέες για έξυπνες εφαρμογές στη διαχείριση επενδύσεων, εξατομικευμένες προτάσεις για Ανοιχτή Τραπεζική αλλά και λύσεις στην παροχή μικροδανείων αποτέλεσαν ορισμένες από τις ιδέες που ξεχώρισαν μέσα από τον διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός
Μηδενίζοντας ψηφιακά τις αποστάσεις, σε μία χρονιά με τεράστιες δυσκολίες, περισσότερες από εβδομήντα νεοφυείς επιχειρήσεις από δεκατρείς χώρες έδωσαν το «παρών» στον διαγωνισμό FinQuest by Alpha Bank 2020. Σε διάστημα συνολικά τεσσάρων μηνών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, τέθηκε μία πραγματική πρόκληση στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού κλάδου για τις πιο καινοτόμες ιδέες, προτάσεις και εφαρμογές για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της νέας εποχής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Μια διαδικασία προσέλκυσης προτάσεων, που θα μετεξελιχθούν σε ελκυστικές λύσεις, θα ενσωματωθούν στις προσφερόμενες υπηρεσίες της Alpha Bank και θα οδηγήσουν σε μια νέα τραπεζική εμπειρία.
Η σημασία του διαγωνισμού και η ίδια η φύση του αποτελεί ορόσημο για την Τράπεζα. Οι ομάδες καλούνται να συνδυάσουν ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και εμπειριών, μία σύνθεση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή λειτουργία του νέου «οικοσυστήματος» των fintech εταιρειών. Από τις συνολικά 70 αιτήσεις, οι προτάσεις που κατέθεσαν επτά startups προκρίθηκαν και εντάχθηκαν στον Accelerator των πέντε εβδομάδων. Εκεί, δουλεύοντας ομαδικά, με το κατάλληλο mentoring και networking, υπό την καθοδήγηση μίας μεγάλης ομάδας μεντόρων και coaches, εξέλιξαν τις προτάσεις και προετοιμάστηκαν να τις παρουσιάσουν στο τελικό Pitch-Event διεκδικώντας ένα από τα τρία μεγάλα έπαθλα του διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εφαρμογές που διακρίθηκαν, απέκτησαν τη δυναμική να μετεξελιχθούν σε ελκυστικές λύσεις για την Τράπεζα και τους πελάτες της.
Η τελική αναμέτρηση
Με ένα εντυπωσιακό, αμιγώς ψηφιακό Pitch-Event επισφραγίστηκε η διαδρομή του φετινού διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας της Alpha Bank, με την υποστήριξη του Found.ation και των συνεργατών, Alpha Ventures, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Deloitte, IBM, Microsoft, MITEF, Uni.fund, Velocity Partners, Vodafone. Περισσότερα από 300 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν ψηφιακά την εκδήλωση, για την ανάδειξη των προτάσεων που διεκδικούσαν μία από τις τρεις πρώτες θέσεις και ένα από τα χρηματικά έπαθλα των 5.000, 3.000 και 2.000 ευρώ.
Στον χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Βαΐτσας, Head of Innovation της Alpha Bank, αναφέρθηκε στη σημασία των νέων τεχνολογιών στη διαμόρφωση των τραπεζικών υπηρεσιών του μέλλοντος, καθώς και στη συμβολή δράσεων καινοτομίας με διεθνή εμβέλεια όπως το FinQuest by Alpha Bank, στην περαιτέρω βελτίωση του Customer Experience και της ίδιας της λειτουργίας της τράπεζας.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Chief Digital Officer της Alpha Bank, ο οποίος επισήμανε ότι κεντρική στρατηγική της τράπεζας είναι να βρίσκεται δίπλα στις Fintech εταιρείες και όχι απέναντί τους και, επιπλέον, να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον χώρο του Financial Technology και να είναι «quick adopter». Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, η ψηφιακή τεχνολογία έρχεται πρωτίστως να βελτιώσει την Εξυπηρέτηση του Πελάτη, που εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια εξυπηρέτησης, κατάστημα, web και mobile banking.
Οι νικητές
Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Wealthyhood των Αλέξανδρου Χριστοδουλάκη και Κωνσταντίνου Φαλιάγκα, με έδρα στην Αγγλία και την Ελλάδα, παρουσιάζοντας μία έξυπνη και καινοτόμο εφαρμογή διαχείρισης επενδύσεων. Η Wealthyhood είναι ένας έξυπνος, εξατομικευμένος και χωρίς προμήθεια, Money Manager που παρέχει ευκολία χρήσης και δίνει στον χρήστη τον έλεγχο στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα διαθέτει εργαλεία προηγμένης γενιάς με πληροφορίες, αυτόματη εξισορρόπηση και εξατομίκευση για ένα έξυπνο επενδυτικό ταξίδι.
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Finqware των Cosmin Cosma, Elena Cosma, Danut Covalciuc, με έδρα στη Ρουμανία, με μία Cloud based, εξατομικευμένη πλατφόρμα για Open Banking. H Finqware δημιουργεί μια «γέφυρα» μεταξύ των επιχειρήσεων και των παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Το έπαθλο της τρίτης θέσης απονεμήθηκε στην ελληνική Finloup με μέλη τους Αντώνη Πρέντζα, Μάριο Νούτσο, Κυριάκο Γεωργίου και Στέλιο Γασπαρινάτο. Η εφαρμογή με την οποία διακρίθηκαν αφορά μία πλατφόρμα πιστοληπτικής αξιολόγησης και παροχής μικροδανείων στο σημείο πώλησης, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.
Οι ομάδες αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή βάσει τεσσάρων κριτηρίων: του εντοπισμού συγκεκριμένου προβλήματος ή κενού στην αγορά που η εφαρμογή/λύση καλείται να αντιμετωπίσει και των κύριων χαρακτηριστικών της, του βαθμού καινοτομίας της εφαρμογής σε σύγκριση με παρεμφερείς εφαρμογές στην εγχώρια και διεθνή αγορά, της ευκολίας υλοποίησης της εφαρμογής από την τράπεζα, σε συνάρτηση με τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται, και τον αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση πραγματικών αναγκών της τράπεζας ή των πελατών της.
Την 8μελή κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τις προτάσεις συγκρότησαν συγκεκριμένα οι Άρης Γεωργόπουλος (Vodafone), Γιώργος Δουκίδης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Velocity Partners), Ευάγγελος Καλαμάκης (Alpha Bank), Χάρης Λιναρδάκης (ΙΒΜ), Αλμπέρτος Μπουρλάς (Microsoft), Δαμιανός Χαραλαμπίδης (Alpha Bank) και Νίκος Χριστοδούλου (Deloitte).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ζωντανή συνομιλία του Κωνσταντίνου Βαΐτσα με τον Νίκο Παλαγγιά, ιδρυτή της Quadible κι έναν από τους τρεις νικητές του FinQuest 2019, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του διαγωνισμού στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας του, μέσα από την εξέλιξη της εφαρμογής της και τη σύναψη νέων συνεργασιών.
Μάθετε περισσότερα για το FinQuest by Alpha Bank 2020 στο www.finquest.gr