Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Φεύγουν 1000 άτομα από την Εθνική Τράπεζα υπό την υψηλή εποπτεία της Έβελυν Μαραγκουδάκη

Εθελούσια έξοδο για το προσωπικό τους πραγματοποιούν δύο τράπεζες εντός του Σεπτεμβρίου. Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank προχωρούν τα προγράμματα αποχώρησης με αυτό της Εθνικής να είναι φιλόδοξο αφού αφορά περισσότερα από 1.000 άτομα σε μια τράπεζα που παραμένει μάλιστα έντονο το συνδικαλιστικό στοιχείο. Η Eurobank ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες το δικό της πρόγραμμα ενώ η Τράπεζα Πειραιώς το πραγματοποίησε τον Απρίλιο. Και οι δύο τράπεζες έδιναν επιλογή sabbatical στους εργαζομένους.

Η εθελούσια της Alpha Bank είναι σχετικά μικρής έκτασης όπως προκύπτει από τις δεσμεύσεις της προς την ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά η διοίκηση θα επιδιώξει την μείωση του προσωπικού σε μεγαλύτερο αριθμό, ως και τα 500 άτομα.

Η κ. Εβελυν Μαραγκουδακη 

Έβελυν Μαραγκουδάκη. Εθνική Τράπεζα

Το έργο του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη είναι όμως πιο δύσκολο αφού η Εθνική υποχρεούται να επιτύχει την αποχώρηση άνω των 1.000 ατόμων. Η αποφασιστικότητα του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής ήρθε σε κόντρα με συνδικαλιστικά συμφέροντα εντός της τράπεζας, αλλά ο διορισμός της Εβελυν Μαραγκουδάκη  έδειξε ότι ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης προχωρά με σύστημα στην υλοποίηση της στρατηγικής που περιλαμβάνει εκπλήρωση των δεσμεύσεων προς την DG Comp και παράλληλα εκσυγχρονισμό του Ομίλου.

Όπως είχε αποκαλύψει το mononews, η Έβελυν Μαραγκουδάκη με τεράστια εμπειρία στην διαχείριση προσωπικού, ανέθεσε  σε ανεξάρτητη εταιρεία την αξιολόγηση των ανθρώπων της τράπεζας  κίνηση που συνδέεται με τις προωθούμενες αλλαγές στο οργανόγραμμα του ομίλου. Η αξιολόγηση, που έχει ήδη ξεκινήσει, περιλαμβάνει προσωπικές συνεντεύξεις, αλλά και διατύπωση γνώμης από όσους συνεργάζονται μαζί τους (σε ανώτερες ή κατώτερες διοικητικές βαθμίδες).

Τα οποία συμπεράσματα θα κατατεθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας (προφανώς έως τότε θα έχει ορισθεί και ο νέος πρόεδρος ) και θα συνυπολογισθούν στις αλλαγές του οργανογράμματος, που αναμένεται να διενεργηθούν από Σεπτέμβριο.

Η πρόσληψή της Έβελυν Μαραγκουδάκη στην Εθνική ήταν η αιτία για το οριστικό «διαζύγιο» της τράπεζας με τον Ζώη Πεπέ, επί χρόνια στέλεχος της ΕΤΕ με έντονη συνδικαλιστική δράση και χαρακτηριζόμενο από πολλούς ως «άνθρωπο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο  Ζώης Πεπές είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για γενικότερα θέματα στρατηγικής, μεταξύ των οποίων και το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων.

H διοίκηση της Εθνικής ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων McKinsey μελέτη αναδιοργάνωσης της διοικητικής της δομής. Αντίστοιχη μελέτη διενεργείται και από τις διευθύνσεις οργάνωσης και στρατηγικής της τράπεζας. Με βάση τις δύο παραπάνω μελέτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής θα κληθεί να αποφασίσει το νέο οργανόγραμμα του ομίλου, το οποίο θα πρέπει να υπηρετεί την στρατηγική προτεραιότητα επανόδου στην κερδοφορία και να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι δεσμεύσεις της τράπεζας για μείωση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικό και Ελλάδα.

Η Έβελυν Μαραγκουδάκη ήταν μέχρι τον Μάρτιο του 2015 η διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, και από το πόστο αυτό ήταν υπεύθυνη για το δύσκολο έργο των απολύσεων προσωπικού.

Η Eurobank 

Η Eurobank που ολοκληρώνει την εθελούσια επιδίωκε, και πέτυχε, την αποχώρηση μέσω του προγράμματος τουλάχιστον 700 εργαζομένων. Το όφελος από τη μείωση του προσωπικού εκτιμάται περίπου σε 29 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ύψους 62 εκατ. ευρώ, έχει επιβαρύνει τα αποτελέσματα του 2015.

Το πρόγραμμα προσφέρει αποζημιώσεις που ξεκινούν από 28 μισθούς (για ηλικίες μέχρι 39 ετών) και φτάνει τους 45 μισθούς (για άνω των 50 ετών) για όσους εργαζόμενους αποχωρήσουν. Επιπλέον δίνεται δυνατότητα διετούς ή τριετούς άδειας μετ’ αποδοχών και αποζημίωση τεσσάρων μισθών που καταβάλλονται με τη λήξη της άδειας, οπότε ο εργαζόμενος αποχωρεί. Στην περίπτωση διετούς άδειας θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το σύνολο του μισθού, ενώ στην τριετή άδεια θα καταβάλλεται το 66% του μηνιαίου μισθού.

Σε όλα τα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης της περιόδου αυτής παρότι παρέχονται ισχυρά οικονομικά κίνητρα, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέλκυση εργαζομένων, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στις τράπεζες έχει μειωθεί σημαντικά ενώ η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ετσι οι τραπεζοϋπάλληλοι διστάζουν να συμμετέχουν στα προγράμματα αν και υπάρχει κίνδυνος, με δεδομένες τις δρομολογούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ζήτημα των απολύσεων, να βρεθούν αργότερα σε ανάλογη θέση με δυσμενέστερους όρους.

Τον περασμένο Απρίλιο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης στον όμιλο Πειραιώς με τη συμμετοχή περίπου 1.000 εργαζομένων. Αν και ο στόχος για την αποχώρηση 1.500 εργαζομένων δεν επετεύχθη, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μέσω της αποχώρησης του ομίλου από εγχώριες μη τραπεζικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

http://www.mononews.gr/megali-machi-tis-tileorasis/69800

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

http://www.mononews.gr/otan-piran-tin-exousia-mpolseviki/69793