Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

FED: Οι ευθύνες της κυβέρνησης Τραμπ για την κατάρρευση της SVB – Τι αναφέρει σε έκθεσή της

πινακίδα με το λογότυπο της SVB

Η χαλάρωση των κανονισμών για τις τράπεζες την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ αλλά και τα σφάλματα και η καθυστέρηση που επέδειξαν οι εσωτερικοί ελεγκτές  οδήγησαν στην πτώχευση της Silicon Valley Bank, αναφέρει σε έκθεση της η Fed.

Στην έκθεση, στην οποία εξετάζεται η κατάρρευση της SVB, η FED στρέφεται κατά της διοίκησης της τράπεζας της Silocon Valley, ωστόσο δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες και στην κυβέρνηση Τραμπ, για τις  αλλαγές που ψηφίστηκαν το 2018. Οι αλλαγές αυτές οδήγησαν σε χαλάρωση της εποπτείας και των περιορισμών για τις μεσαίες και μικρές τράπεζες.

«Τα ρυθμιστικά κριτήρια για την SVB ήταν πολύ χαμηλά, η εποπτεία της SVB δεν λειτούργησε με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και ταχύτητα, και η μετάσταση από την πτώχευση της εταιρείας προκάλεσε συστημικές συνέπειες που δεν είχε προβλέψει το πιο χαλαρό πλαίσιο της Fed» ανέφερε ο Μάικλ Μπαρ, αντιπρόεδρος της Fed σε θέματα εποπτείας.

Η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει το πλαίσιο των κανονισμών για εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα με ενεργητικό άνω των 100 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων αντοχής και των απαιτήσεων ρευστότητας, δήλωσε ο Μπαρ, καθώς η πτώχευση της SVB κατέδειξε την ανάγκη για ισχυρότερα ρυθμιστικά κριτήρια σε ένα ευρύτερο σύνολο εταιρειών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o Μπαρ άφησε να εννοηθεί ότι η ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια ή ρευστότητα ή να περιορίσει τις επαναγορές μετοχών, τη διανομή μερισμάτων ή τις αποζημιώσεις στελεχών, σε εταιρείες με ανεπαρκή κεφαλαιακό σχεδιασμό και διαχείριση κινδύνου.

«Μετά την αποτυχία της SVB, πρέπει να ενισχύσουμε την εποπτεία και τη ρύθμιση της Fed με βάση όσα μάθαμε», υπογράμμισε ο Μπαρ. «Αυτή η έκθεση αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία».

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Μεγάλου: Οι επενδύσεις στην Ελλάδα μπορούν να κυμανθούν στα 120 – 150 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια

Αθανασόπουλος (Eurobank): Ζούμε μια υβριδική τραπεζική επανάσταση

Γ. Γκάνος: Η Alpha Bank επενδύει στην «αναγέννηση» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας