Πάτησε γκάζι ο Εξωδικαστικός τον Σεπτέμβριο καθώς οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω της πλατφόρμας αυξήθηκαν πάνω από 75% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ενώ η ιστοσελίδα kratametospitimas.gov.gr, του υπουργείου Οικονομικών έχει κινητοποιήσει χιλιάδες οφειλέτες που αναζητούν λύση στη διαχείριση του χρέους τους.

Στα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους οι οφειλέτες αναφέρθηκε η Θεώνη Αλαμπάση, επικεφαλής Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους,σημειώνοντας ότι πλέον οι οφειλέτες «βλέπουν» ότι τα εργαλεία του Εξωδικαστικού μηχανισμού, αποδίδουν με ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και βιώσιμες λύσεις σε βάθος χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάρκεια αποπληρωμής προς το δημόσιου και τις τράπεζες φτάνει κατά μέσο όρο στα 17 και 18 χρόνια αντίστοιχα, τους προσφέρεται «κούρεμα» οφειλής –που φτάνει μέχρι το 30%- και σταματούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού.

1

Τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν 5.522 αιτήματα στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού για να ρυθμιστούν οφειλές ύψους 383 εκατ ευρώ. Ο αριθμός των νέων αιτημάτων ήταν αυξημένος κατά 52,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρυσι, ενώ οι ρυθμίσεις σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο και έφτασαν τις 1.504 από 856 ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας αύξηση κατά 75,7%.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι στον εξωδικαστικό μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες που βρίσκονται στα πρόθυρα του πλειστηριασμού. Στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 233 τέτοια αιτήματα, έχουν ολοκληρωθεί τα 155 και σχεδόν ο ένας στους δύο πέτυχε αναστολή του πλειστηριασμού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου φέτος οι ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού σημείωσαν μεγάλο άλμα, καθώς έγιναν 14.909 επιτυχείς ρυθμίσεις για οφειλές 4,64 δις ευρώ. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν γίνει

23.713 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ, ότα στο τέλος Σεπτεμβρίου πέρυσι είχαν γίνει 8.804 ρυθμίσεις για οφειλές 3,26 δισ. ευρώ.

Τα εργαλεία του Εξωδικαστικού έχουν συμβάλλει και στην εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν σε 10,43 δισ. ευρώ από 11,1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα δάνεια που βρίσκονται στη διαχείριση των servicers, τα οποία μειώθηκαν κατά 277 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 69,768 δισ. ευρώ (από 70,045 δισ. ευρώ στο τέλος του 1ου τριμήνου).

Σημειώνεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των servicers, έχουν μειωθεί κατά 22,3 δισ ευρώ την τελευταία 5ετία, καθώς το πρώτο εξάμηνο φέτος υποχώρησαν στα 69,9 δισ ευρώ, από 92,2 δισ ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΟΙΚ: Αυξημένες οι νέες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Σεπτέμβριο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Λύση για πολλές επιχειρήσεις και το Δημόσιο – Ρυθμίστηκαν 6,7 δισ. ευρώ

Διευρύνονται τα κριτήρια για τον εξωδικαστικό – Νέες ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία