Με στόχο να αυξηθεί σε περισσότερους από 20.000 ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τράπεζες και servicers, προχωρά στο ολιστικό lifting του μηχανισμού.

Την ίδια ώρα οι servicers επαναλαμβάνουν πως πρωτεύον είναι οι ρυθμίσεις των δανείων και έσχατο μέτρο –σε περιπτώσεις στρατηγικά κακοπληρωτών- οι πλειστηριασμοί.

1

Απλοποιούνται λοιπόν οι διαδικασίες και εισάγονται προβλέψεις που θα καταστήσουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ελκυστικό εργαλείο για τη ρύθμιση οφειλών δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών, που έχουν «κόκκινες» οφειλές προς τράπεζες και δημόσιο, ενώ παράλληλα έχουν και ρυθμισμένα δάνεια τα οποία εξυπηρετούνται.

Μέχρι τώρα όλοι αυτοί οι οφειλέτες ήταν αποκλεισμένοι καθώς η λογική του μηχανισμού ήταν «όλα ή τίποτα», δηλαδή όλες οι οφειλές να «ανέβουν» στην πλατφόρμα του μηχανισμού και να ρυθμιστούν.

Το σχέδιο αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού μέχρι τώρα –από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας- έχουν ενταχθεί 3.631 οφειλέτες, με συνολικό ύψος αρχικών οφειλών 1,18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Και όπως υπογράμμισε με τις βελτιώσεις που εισάγονται –και θα τεθούν σύντομα σε ισχύ- , διευρύνεται η περίμετρος των οφειλετών, καθώς πλέον θα εντάσσονται στη ρύθμιση και οφειλέτες που έχουν μία και μοναδική οφειλή.

Επίσης καταργείται η ποινή προεξόφλησης, ενώ οι τόκοι στις υπολειπόμενες δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο μειώνεται στο 3% από 5% που είναι σήμερα.

Και ακόμα τόσο οι πιστωτές, όσο και οι οφειλέτες θα πρέπει να αιτιολογούν επαρκώς τις αιτίες που απορρίπτουν την προτεινόμενη από τον αλγόριθμο ρύθμιση.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές έχουν στόχο τη:

– Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μια και μοναδική οφειλή

-Θα μπορούν να εξαιρούνται από τη ρύθμιση του εξωδικαστικού τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά (συνήθως πρόκειται για ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια)

– Θα είναι πλέον υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο για τις τράπεζες και τους servicers, όσο και για τους οφειλέτες και θα πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται ότι για τα χρέη προς το δημόσιο η ρύθμιση προβλέπει έως 240 δόσεις και για τις οφειλές προς τράπεζες και servicers έως και 420 δόσεις. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι servicers –στα χέρια των οποίων βρίσκονται σχεδόν 70 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια υπογραμμίζουν πως έχουν ρυθμίσει δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ 700 χιλιάδων δανειοληπτών και για το πρώτο εξάμηνο φέτος έχουν στόχο να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για οφειλές 3,2 δισ. ευρώ.

Και υπογραμμίζουν πως στόχος τους είναι οι ρυθμίσεις και όχι οι πλειστηριασμοί, σημειώνοντας πως μόλις το 1/5 των ανακτήσεων προέρχεται από πλειστηριασμούς και ακόμα τονίζουν πως τα ποσοστά εγκρισιμότητας μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι στο 75%.

Ενώ για τα όσα αναφέρονται για 700 χιλιάδες πλειστηριασμούς, εξηγούν πως 700 χιλιάδες είναι τα ακίνητα που έχουν ως collateral τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers, υπογραμμίζοντας πως το 1/3 αυτών των ακινήτων αφορούν σε ενήμερα δάνεια, τα οποία δεν πρόκειται να πάνε σε πλειστηριασμό.

Διαβάστε επίσης:

Διπλό σχήμα για ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ταμεία – Πώς θα αναβιώσουν οι 120 δόσεις και το νέο σχήμα για τους συνεπείς – Αναλυτικά παραδείγματα

Στον εξωδικαστικό και οι δανειολήπτες με μία και μοναδική οφειλή

Εξωδικαστικός: Έχουν ρυθμιστεί χρέη άνω του €1 δισ. – Το βασικό και το αισιόδοξο σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές