ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα προβλήματα είναι κοινά και εφόσον μιλάμε για τη γηραιά ήπειρο κοινότερα. Σε κάθε περίπτωση τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να επιλύσουν μια σειρά σημαντικών θεμάτων προκειμένου να διαμορφώσουν πορεία τους για την επόμενη ημέρα.
– Ένα από τα μεγάλα θέματα που προβάλει απειλητικά σε σημαντικό βαθμό είναι αυτό της ασφάλειας.
Είναι πολλές οι φορές που οι hackers εισβάλουν στα λογισμικά των τραπεζών μέσω των μεθόδων fishing και αποσπούν σημαντικά ποσά από λογαριασμούς. Θα πρέπει να σημειωθεί πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στις ελληνικές τράπεζες ωστόσο έχει συμβεί πολλές φορές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και έχουν αποσπαστεί σημαντικά ποσό.
Οι τράπεζες επενδύουν σε σημαντικό βαθμό στα ψηφιακά τους συστήματα ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα ευνοήσει περαιτέρω τις επενδύσεις σε αυτό το επίπεδο.
– Την ανταγωνιστικότητά τους οφείλουν να δουλέψουν τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι των Fintechs οι οποίες προβάλουν απειλητικές σε ότι αφορά τις εργασίες των τραπεζών και ιδιαίτερα στο βαθμό που αυτές διαμορφώνουν υψηλό επίπεδο προμηθειών.
-Εξαιρετικά σημαντικοί είναι οι δείκτες περιβάλλοντος που θα απαιτήσουν από τις τράπεζες άλλη διαχείριση των δανείων τους. Η χώρα μας είναι αρκετά πίσω σε αυτό το επίπεδο καθώς έχει χορηγήσει επιχειρήσεις με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα δάνεια αυτά είναι μακροπρόθεσμα και αρκετά υψηλά. Οι δείκτες αυτοί πολύ σύντομα θα υπολογίζονται και στα stress tests των τραπεζών.
– Η ρευστότητα μετά τον κορονοϊό αποτελεί ένα από τα θέματα που πρέπει να επιλύσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς στην παρούσα φάση η ΕΚΤ έχει πολύ ελαστικοποιήσει τα κριτήρια και το πρόβλημα δεν είναι ορατό. Ωστόσο οι τράπεζες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διατραπεζικά δανεισμό- τουλάχιστον οι ελληνικές- και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να στοκάρουν ρευστότητα με αρνητικά επιτόκια.
– Τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις εργασίες τους πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά κινδύνου, κάτι το οποίο δε συμβαίνει τώρα.
– Τέλος οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν θέματα κυβερνησιμότητας αλλά και τις επιταγές της Βασιλείας ΙΙΙ που διαμορφώνουν εκτεταμένες ανάγκες σχεδιασμού και κεφαλαιακών απαιτήσεων στα πιστωτικά ιδρύματα.