ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για το μεγάλο στοίχημα του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μετά τη συγχώνευση Attica Bank με Παγκρήτια, μίλησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου κατά τη διάρκεια του 4ου Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist.
«Το παράδειγμα του πέμπτου πυλώνα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα γιατί αν δει κανείς τις δύο αυτές τράπεζες ως ξεχωριστές οντότητες δημιουργούσαν ένα περιβάλλον πολύ αρνητικό, τα οικονομικά τους ήταν τόσο κακά και βρίσκονταν σε τόσο δύσκολη κατάσταση που κάποιοι μιλούσαν για πτωχεύσεις» ανέφερε ο κ. Εξάρχου λέγοντας επίσης ότι «είχαν δημιουργήσει μια εικόνα ότι βρισκόμασταν σε εποχές προγενέστερων της κρίσεως. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα. Αυτές οι δύο τράπεζες αφέθηκαν στην τύχη τους για να σωθούν οι τέσσερις συστημικές».
«Τι μας έκανε να επενδύσουμε; η ανάπτυξη της Ελλάδας και η οικονομία της δεν θα μπορούσε να στηριχθεί σε μόνο τέσσερις τράπεζες και θεωρήσαμε ενδιαφέρον να προσεγγίσουμε τις μερικότερες τράπεζες και όλοι θα διαπιστώσετε πως δεν ήταν μία φθηνή άσκηση αυτό καθώς εμείς μόνο έχουμε μία ιδιωτική επένδυση των 340 εκατ. ευρώ» προσέθεσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου επαναλαμβάνοντας πως η νέα τράπεζα θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και προς όφελος των καταναλωτών.
Μάλιστα ο κ. Εξάρχου αποκάλυψε ότι μετά τη συμφωνία Thrivest – ΤΧΣ, όταν και κατάλαβε η επενδυτική κοινότητα την ακριβή της διάσταση, έχουμε καθημερινά εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλα fund που ενδιαφέρονται μελλοντικά να επενδύσουν στη νέα τράπεζα».
Μιλώντας για την σκληρή κριτική που δέχθηκε η συμφωνία από την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε:
«η συμφωνία πέρασε από τη Βουλή για να ακουστεί το προφανές». Και αναρωτήθηκε: «Τι ήταν η Παγκρήτια πριν από τη συγχώνευση;» για να απαντησει πως είχε 53% κόκκινα δάνεια (NPEs). Είχε σπάσει εποπτικούς δείκτες, έχοντας ήδη κεφαλοποιηθεί το 2023 με 200 εκατ. ευρώ και απαιτούσε άλλα 500 εκατ. «και αυτά χωρίς στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα για να ενταχθεί στον Ηρακλή, καθώς για να μπει απαιτούνταν κεφάλαια 7500 εκατ. Άρα η Παγκρήτια δεν είχε τύχη. Ήταν θέμα χρόνου στο να κλείσει». «Η Αττικής είχε περάσει ήδη δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου» τόνισε και υπενθύμισε πως έπρεπε να κάνει προβλέψεις άλλα 300 εκατ. για να καλύψει τα κόκκινα δάνειά της -όχι για να μπει στον Ηρακλή.
Κατά τον Αλέξανδρο Εξάρχου, «η κίνηση του υπουργείου με τον Ηρακλή 3 έδωσε το κίνητρο σε αυτές τις δύο τράπεζες να εξυγιανθούν. Και ήταν με διαφορά ο φτηνότερος τρόπος». Διά του Ηρακλή η εξυγίανση των δυο τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια ήταν άνω του 50%, εξήγησε και ξεκαθάρισε πως «ιδιωτικά κεφάλαια για να διασώσουν τις δύο αυτές τράπεζες δεν υπήρχαν».
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «όλη η διαδικασία προχώρησε με διαφάνεια προς όφελος της κοινωνίας, των καταναλωτών αλλά και του τραπεζικού συστήματος.
Διαβάστε επίσης:
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Το σημείο – κλειδί που μπορεί να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα – Βολές κατά ΑΔΜΗΕ
Κωστής Χατζηδάκης: Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός
Γιώργος Στάσσης: Η ενεργειακή ασφάλεια έχει υψηλό κόστος-Κρίσιμη η συνεργασία με ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λευκός Οίκος: Χαρακτήρισε «τέχνασμα» την απειλή του TikTok να διακόψει την λειτουργία του την Κυριακή
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ
- Νετανιάχου: Δεν προχωράμε σε συμφωνία αν δεν λάβουμε τον κατάλογο των 33 ομήρων