Η στρατηγική του ομίλου της Eurobank  να διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε πέντε χώρες αποδίδει καρπούς και δίνει μεγάλη ανάσα ρευστότητας στον όμιλο, καθώς είναι σημαντική η συμβολή των κερδών από το εξωτερικό. Κύπρος, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Σερβία και Ηνωμένο Βασίλειο  είναι οι πέντε χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η τράπεζα πέραν της Ελλάδος και μάλιστα σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της. Τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου παρουσίασε στη Λευκωσία ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Σταύρος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η τράπεζα δίνει μεγάλη σημασία  στη διεθνή δραστηριότητα και διαθέτει ικανά στελέχη  για να αναπτύξει τις συγκεκριμένες αγορές».

«Η Κύπρος  αποτελεί «φωτεινό παράδειγμα» για το πως μπορείς να βγεις  από την κρίση  σύντομα και συντεταγμένα  και μάλιστα να έχεις  καλύτερη προοπτική απ΄ ότι αναμενόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

Να σημειωθεί ότι για τις  διεθνείς δραστηριότητες της  η Eurobank έχει ως βάση την Κύπρο.

Το συνολικό ενεργητικό από τις δραστηριότητες ανέρχεται στα 10,8 δις. ευρώ, οι καταθέσεις στα 8,9 δις ευρώ, οι χορηγήσεις 5,8 δις. ευρώ με το προβληματικό χαρτοφυλάκιο να αντιπροσωπεύει  το 11,7% των δανείων και τα κέρδη να διαμορφώνονται στο 9μηνο του 2017 στα 99 εκατ. ευρώ, με στόχο να φτάσουν σταδιακά στα  200 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στην Κύπρο μόλις στο 6,1% με πτωτική τάση (όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των κυπριακών τραπεζών διαμορφώνεται στο 45%).

Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά την Κύπρο οι δραστηριότητες της Eurobank αφορούν όχι τη λιανική τραπεζική, καθώς η τράπεζα δραστηριοποιείται σε τέσσερις πυλώνες: στο  Wholesale Banking, και συγκεκριμένα σε τομείς όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις, η διαχείριση περιουσίας ιδιωτών (Wealth Management), η τραπεζική διεθνών εταιρειών και οι διεθνείς κεφαλαιαγορές και στο Shipping. Διαθέτει ένα δίκτυο οκτώ τραπεζικών κέντρων σε όλες πόλεις της Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Παραλίμνι).

Ενώ οι δραστηριότητες στο Λουξεμβούργο, μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ με αξιολόγηση ΑΑΑ,προσφέρει προϊόντα και εξειδικευμένες υπηρεσίες private banking. Eίναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 50% των καταθέσεων είναι στην Κύπρο (3,9 δις. ευρώ έναντι 3 δις. ευρώ στη Βουλγαρία όπου η Eurobank  δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική με 174 καταστήματα) ενώ στο Λουξεμβούργο το 95% των πελατών είναι Έλληνες με καταθέσεις 1,2 δις ευρώ.

Eurobank
Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

Στις ισχυρές προοπτικές του ομίλου στην Κύπρου αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Λούης, Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων Ομίλου Eurobank & CEO της Eurobank Cyprus, υπογραμμίζοντας πως: η τράπεζα   είναι κερδοφόρα, με εντυπωσιακή βελτίωση μεγεθών χρόνο με το χρόνο, με ισχυρές καταθέσεις και η οικονομική της ευρωστία αποτυπώνεται στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και στη σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα. Συγκεκριμένα στο 9μηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 46,2εκατ ευρώ, με τις χορηγήσεις στο 1,5δισ ευρώ και καταθέσεις στα 3,9δισ ευρώ, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) να ανέρχεται στο 27%.

Όπως ανέφερε ο κ. Λούης είπε η Κύπρος αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα και επενδύει τόσο στην ναυτιλία, όσο και στον τουρισμό, την παιδεία, ενώ ελπίζει ότι θα μπει και η ενέργεια στο παιχνίδι της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, που άφησε πίσω της την κρίση και «τρέχει» με ρυθμούς της τάξης του 4%.

Ιδιαίτερα σημαντικός πυλώνας με αξιοσημείωτες  προοπτικές ανάπτυξης είναι ο τομέας της ναυτιλίας, με την Κύπρο να έχει μπει για τα καλά στο διεθνή χάρτη ως κέντρο πλοιοδιαχείρισης και περιφερειακό κέντρο υποδομών.

Και όπως σημείωσε ο ανώτερος γενικός διευθυντής κ. Χάρης Χαμπάκης με  σωστό σχεδιασμό η Κύπρος θα αποτελεί σύντομα το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη με σημαντικές προοπτικές εισροής εσόδων στο κράτος από τη ναυτιλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον Άρειο Πάγο η Eurobank για την απόφαση του Εφετείου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλά νέα: Οι τράπεζες έχουν βελτιωθεί λέει η Νουί στους Έλληνες τραπεζίτες