Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank, το οποίο συνεδρίασε προκειμένου να εγκρίνει αφενός σχέδιο για τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), στο οποίο θα μεταφερθούν προβληματικά δάνεια, αλλά και για τη συγχώνευση με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia.

Η τράπεζα θα ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και, εν συνεχεία, αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η Grivalia διαθέτει χαρτοφυλάκιο 116 ακινήτων που περιλαμβάνει (στοιχεία 30ης Ιουνίου 2018) ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 869.309 τ.μ. με εύλογη αξία 979,2 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του Ομίλου βρίσκονται στην Ελλάδα, 72 εκ των οποίων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και τα υπόλοιπα τριάντα 38 βρίσκονται σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και 1 οικόπεδο στην περιοχή των Σπάτων. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο Όμιλος κατέχει 2 εμπορικά ακίνητα στη Σερβία και 3 στη Ρουμανία.

Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου Grivalia (NAV) είχε διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ή 8,88 ευρώ ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται σε 9,26 ευρώ ανά μετοχή.

Να σημειωθεί ότι τόσο στη Eurobank,  όσο και στην Grivalia Properties σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου κατέχει ο διεθνής επενδυτικός όμιλος Fairfax.

Τι σηματοδοτεί η εταιρία ειδικού σκοπού (SPV)

Η διοίκηση της Eurobank, με τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού, κάνει ουσιαστικά πράξη όσα ανέφερε την περασμένη Πέμπτη στους διεθνείς αναλυτές, αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της.

Οι επικεφαλής της Eurobank ρωτήθηκαν επανειλημμένα από τους αναλυτές πώς «βλέπουν» την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού. Μας παρουσιάστηκε, είπαν,  το σχέδιο την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθεί. Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με την ΤτΕ και, φυσικά, θα πρέπει να το συζητήσουμε και με τους μετόχους μας.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κ. Θόδωρος Καλαντώνης, χαρακτήρισε την τιτλοποίηση των στεγαστικών ύψους 2 δισ. ευρώ «πυλώνα» στην προσπάθεια μείωσης των NPEs.

«Θα πάμε καλύτερα. Στο τέλος του 2021 ο στόχος μείωσης των καθυστερούμενων ανοιγμάτων στο 17%, χωρίς επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας είναι εφικτός», υπογράμμισαν οι επικεφαλής της Eurobank.

Σύμφωνα με τον CEO  της τράπεζας κ. Φωκίωνα Καραβία, ο στόχος είναι τα NPEs να μειωθούν κατά 3,7 δισ. ευρώ το 2019.

Η κίνηση της Eurobank σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη διαδικασιών στον τραπεζικό κλάδο για τη δημιουργία SPV, διαφορετικού από κάθε τράπεζα για τη διαχείριση του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων δανείων».