• Τράπεζες

    Eurobank Equities για Ελληνικές τράπεζες: Αναβαθμίζει κέρδη και τιμές στόχους, κορυφαία επιλογή η Πειραιώς


    Η Eurobank Equities και ο Ανδρέας Σουβλερός προτείνουν συστάσεις buy σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και αυξάνουν τις τιμές στόχους σε 2,56 ευρώ από 2,41 ευρώ πριν για την Alpha Bank, 10,97 ευρώ από 10,37 ευρώ πριν για την Εθνική Τράπεζα και 6,24 ευρώ από 5,78 ευρώ πριν για την Τράπεζα Πειραιώς.

    «Παρά τη συνεχή υπέρβαση των εκτιμήσεων για τα κέρδη τα τελευταία τρίμηνα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποαποδώσει έναντι των περιφερειακών τραπεζών και του ευρωπαϊκού δείκτη SX7E κατά 20% και 5% φέτος, αντίστοιχα.

    Ενώ οι αντίξοες συνθήκες για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) εξακολουθούν να υφίστανται, ο αντίκτυπος ήταν λιγότερο σοβαρός από ότι αναμενόταν, με μείωση μόνο 1% σε τριμηνιαία βάση το β’ τρίμηνο.

    Η ανθεκτικότητα των τραπεζών υποστηρίζεται περαιτέρω από τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, την ισχυρότερη παραγωγή προμηθειών, λόγω της δραστηριότητας δανεισμού και την αύξηση του AuM κατά 13% φέτος, ενώ διατηρούν μία από τις πιο αποτελεσματικές δομές κόστους στην Ευρώπη (C/I στο 33%).

    Ως αποτέλεσμα, παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πιο ευαίσθητες σε μειώσεις επιτοκίων σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τους ομοειδείς, η προβλεπόμενη μείωση του δείκτη Adj.RoTE έως το 2026 είναι μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες, φέρνοντάς τον σε ευθυγράμμιση με τους μέσους όρους των περιφερειακών τραπεζών (περίπου 12%, από 16% το 2023). Αυτό δείχνει ότι η πρόσφατη υποαπόδοση είναι μάλλον αποτέλεσμα τεχνικών παραγόντων και όχι αντανάκλαση των αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    «Ένας βασικός παράγοντας που συνέβαλε σε αυτή την υποαπόδοση ήταν η πώληση του μεριδίου του ΤΧΣ στην Πειραιώς τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από περαιτέρω τοποθετήσεις τον Μάιο (Metlen, Jumbo) και τον Νοέμβριο στην ΕΤΕ, οι οποίες δημιούργησαν υπερβάλλουσα προσφορά και πίεσαν την ελληνική αγορά.

    Επιπλέον, η απόφαση της MSCI να μην τοποθετήσει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση καθυστέρησε έναν κρίσιμο καταλύτη για τη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, περιορίζοντας περαιτέρω τις καθαρές ξένες εισροές από τις αρχές του έτους.

    Οι ανησυχίες σχετικά με τα επιτοκιακά περιθώρια NIM σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων και τα πιθανά όρια στις αποδόσεις των μετόχων λόγω του ζητήματος DTC αμβλύνονται. Αν και η συμπίεση του NIM έχει αρχίσει, είναι πιο αργή από ότι αναμενόταν, οδηγώντας σε ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για φέτος. Η σταθεροποίηση του κόστους των καταθέσεων και η αναζωπύρωση της αύξησης των δανείων το β’ τρίμηνο θέτουν τις βάσεις για ισχυρή πιστωτική επέκταση κατά το 2023-2026.

    Σε συνδυασμό με τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, η ευαισθησία στο NII μειώνεται, οδηγώντας μας να αναμένουμε σταθερό ή ελαφρώς βελτιωμένο NII για το έτος, ακολουθούμενο από μείωση 6% το 2025 και 2% το 2026. Όσον αφορά τη διανομή μερίσματος, ακόμη και υπό ένα σενάριο επιταχυνόμενης απόσβεσης DTC (15 έτη για τις ζημίες PSI, 10 έτη για τις πιστωτικές ζημίες μετά το 2015), οι δείκτες CET1 θα συνεχίσουν να ενισχύονται, υποστηρίζοντας έναν δείκτη διανομής 50% έως το 2025. Αυτό θα οδηγούσε σε μερισματικές αποδόσεις της τάξης του 7% το 2024, που θα αυξάνονταν σε 10% έως το 2025-2026, φέρνοντάς τες πιο κοντά ή και υψηλότερα από τις αποδόσεις 8% που προσφέρουν οι περιφερειακές ευρωπαϊκές τράπεζες», συνεχίζει η Eurobank Equities.

    «Έχουμε αυξήσει τα προσαρμοσμένα EPS 2024-2026 κατά 9%/9%/4% για να αντανακλούν τις τάσεις του δ’ τριμήνου. Λαμβάνοντας υπόψη ένα επιτόκιο 3,6%/2,6%/2,1% για την περίοδο 2024-2026, μια πιο αργή στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις (που αυξάνεται στο 29% έως το 2026) και beta καταθέσεων 19% το 2024, αναμένουμε τώρα ότι τα NII θα αυξηθούν κατά 1% φέτος (προηγουμένως προβλέπαμε -2%), ακολουθούμενα από πτώση -6% το 2025 και πτώση 2% το 2026. Η παραγωγή αμοιβών παραμένει ισχυρή (2023-2026 CAGR 9%), με ελεγχόμενα λειτουργικά έξοδα (C/I 34-37%) και σταδιακή μείωση του κινδύνου CoR (σε 0,56% έως το 2026). Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες για να πλοηγηθούν στις μειώσεις των επιτοκίων, στοχεύοντας σε βιώσιμο RoTE πάνω από 10% με 13% μετά το 2025 (και 11% με 17% το 2024). Η Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή μας. Με τις 3 τράπεζες στην κάλυψή μας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε αποτίμηση 4 με 5 φορές τα 2024 σε όρους P/E και 0,5-0,9 φορές σε όρους P/TBV, ενσωματώνοντας επί του παρόντος ένα κόστος κεφαλαίου CoE σε μέσο ποσοστό 15%, παραβλέποντας την ανθεκτικότητα των εσόδων, τις επιλογές για τα κεφάλαια και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού, υπάρχει περαιτέρω άνοδος κατά την άποψή μας. Σε συνδυασμό, με τις συντηρητικές εκτιμήσεις για το 2025 για RoTE περίπου 11%-14%, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους καταλύτες, όπως η αύξηση των μερισμάτων και η αναβάθμιση των κερδών, η επενδυτική υπόθεση είναι επιτακτική. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε το “buy” για όλες τις τράπεζες με υψηλότερους στόχους (αναβαθμίσεις εκτιμήσεων), με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή μας, δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης και του ελκυστικού προφίλ κινδύνου/απόδοσης, με την τρέχουσα αποτίμηση να μην αποτυπώνει την ιστορία ανάκαμψης και το διψήφιο βιώσιμο RoTE (13,7%/12,9% για το 2025/2026)», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Atradius Hellas: Εντάσσει στο δυναμικό της τον Γρηγόρη Σταματόπουλο ως Deputy Managing Director 

    ΕΛΤΟΝ: Στα 6,3 εκ. ευρώ το τίμημα της εξαγοράς της Ν. Λέκος Χημικά

    Κίνα: Απρόσμενη μείωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ