• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank) – Αυστηρό μήνυμα στην Κύπρο: Δεν θα αυξηθεί το τίμημα της δημόσιας πρότασης για την Ελληνική Τράπεζα

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμία αύξηση στην τιμή της δημόσιας πρότασης, αναφέρει στο mononews.gr πηγή της Eurobank, η οποία από την 1η Ιουλίου «τρέχει» τη διαδικασία για την εξαγορά  της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου.

    Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα αυτό στέλνει η Eurobank, υπογραμμίζοντας πως η Δημόσια πρόταση θεωρείται επιτυχημένη, καθώς ήδη ελέγχει το 55,48% της Ελληνικής Τράπεζας έχει το ΔΣ και το management.

    Να σημειωθεί ότι το 21,3% της Ελληνικής ελέγχει  η εταιρεία συμμετοχών Demetra Holding Plc., το ποσοστό της οποίας μέσω και κάποιων άλλων συμμετοχών ανεβαίνει περίπου στο 25%, ενώ ποσοστό 12% κατέχει και το Union, το σωματείο εργαζομένων της τράπεζας.

    Όπως είναι γνωστό το θέμα προέκυψε πριν από μία βδομάδα, όταν το ΔΣ της Ελληνικής και ενώ είχε ξεκινήσει η δημόσια πρόταση με την τιμή στα 2,56 ευρώ ανά μετοχή, υιοθέτησε την έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα σύμφωνα με το οποίο το  προσφερόμενο τίμημα είναι «μη δίκαιο και εύλογο» και ότι  δεν αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάσταση και τα κέρδη της τράπεζας. Με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα να υπολογίζει τα εύρη αναφοράς της εκτίμησης (valuation reference ranges) ανάμεσα στα 3,31 με 4,12 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 29,3% – 60,9% υψηλότερα από το προσφερόμενο τίμημα.

    Από την πλευρά της η  Eurobank σημείωσε πως: Τα 2,56 ευρώ/μετοχή, είναι η υψηλότερη χρηματιστηριακή τιμή που έχει φτάσει η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας,  τα τελευταία 5 χρόνια. Ακόμη και σήμερα μετά την ανακοίνωση της Δημόσιας Προσφοράς, η μετοχή διαπραγματεύεται μόνο 1,5-2% υψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης αλλά για μικρό όγκο συναλλαγών. Και ότι η  ραγδαία αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Ελληνικής  από το 2021 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Eurobank να καταστεί βασικός μέτοχος της, καθώς η τιμή από τα 0,80 ευρώ τον Ιούλιο του 2021 που η Eurobank απέκτησε το πρώτο ποσοστό ανέβηκε σε περίπου 2,6 ευρώ τον Ιούλιο φέτος, εμφανίζοντας άνοδο κατά 225%.

    Ενδεχομένως επιδίωξη του Demetra Holding Plc να είναι το «μπλοκάρισμα» της συγχώνευσης της Eurobank  Κύπρου με την Ελληνική Τράπεζα, καθώς ελέγχει το 25%. Ενώ είναι άγνωστο τι θα αποφασίσει για τη συγχώνευση το Union που ελέγχει το 12% της τράπεζας.

    Όμως το θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα πέσει στο τραπέζι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της Δημόσιας Πρότασης δηλαδή στο τέλος του μήνα.

    Η Eurobank θα ζητήσει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, αν η απάντηση είναι όχι, τότε οι δύο τράπεζες Eurobank Cyprus και Ελληνική Τράπεζα θα «τρέχουν» παράλληλα. Αν η απάντηση είναι ναι, θα γίνει η συγχώνευση και θα δημιουργηθεί μία ισχυρότερη τράπεζα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει οι δύο τράπεζες είναι πλήρως συμπληρωματικές. Μάλιστα η θέση της Κύπρου είναι στρατηγική και κομβικός ο ρόλος της Ελληνικής Τράπεζας για να διευκολυνθεί η είσοδος δυναμικών επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής, όπως και της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και να γίνει μια πύλη εισόδου όσον αφορά την εγκατάσταση επιχειρήσεων από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία ώστε να αποτελέσει τη βάση για τις εργασίες που θέλουν να αναπτύξουν στην ΕΕ», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

    Να σημειωθεί ακόμα ότι η επένδυση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 όταν απέκτησε ποσοστό 9,9%, το οποίο αύξησε στο 12,6% τον Δεκέμβριο του 2021, στο 15,8% τον Δεκέμβριο του 2022 και απέκτησε ένα 13,4% τον Αύγουστο του 2023. Φέτος τον Ιούνιο απέκτησε ένα επιπλέον 18,9% της Ελληνικής, και σήμερα ελέγχει το 55,48% της κυπριακής τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Γιατί η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου είναι κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας

    Eurobank: Καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στην επιχείρησή σας

    Eurobank: Φθηνότερες προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές, πίεση προς τις άλλες τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ