Έτοιμες να ρίξουν στην αγορά περί τις 20.000 ακίνητα είναι οι τράπεζες, χρηματοδοτώντας τους υποψήφιους αγοραστές με ευνοϊκούς όρους.

Το τελευταίο διάστημα είναι διαρκές το pressing που δέχονται από την κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν τόσο τις προμήθειες, όσο και τις χορηγήσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

1

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες σε ανάρτηση του κάλεσε τις τράπεζες «να δώσουν περισσότερα και φθηνότερα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τις χρεώσεις που προκαλούν την κοινή λογική. Η αντίδρασή τους μέχρι σήμερα, όπως είπα και την Πέμπτη στη Βουλή, δεν μας ικανοποιεί. Συνεπώς, ναι, σύντομα θα ανακοινώσουμε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, με στόχο την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία τους».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει από τους τραπεζίτες να βάλουν «πλάτη» στο στεγαστικό ζήτημα, και να ρίξουν στην αγορά περί τις 20.000 ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους, χρηματοδοτώντας τους αγοραστές με ευνοϊκούς όρους. Το πλήθος αυτών των ακινήτων, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ανάχωμα και στην άνοδο των τιμών κατοικιών.

Γιατί δεν προχωρά

Το μεγαλύτερο όμως αγκάθι για την πώληση αυτών των ακινήτων είναι ότι πρέπει να τακτοποιηθούν εκείνες οι εκκρεμότητες (π.χ. νομιμοποίηση ημιυπαίθριων, τυχόν υπερβάσεις στον συντελεστή δόμησης κλπ) που είναι απαραίτητες για τη μεταβίβαση τους, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη για τα συμβόλαια «ηλεκτρονική ταυτότητα» ακινήτου.

Όπως λέει στο mononews.gr ο Γιώργος Κορμάς, πρόεδρος της Resolute Cepal Greece: Η βέλτιστη λύση για την προώθηση αυτών των ακινήτων στην αγορά να έχει την υποχρέωση ο νέος ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην τακτοποίηση του ακινήτου σε εύλογο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία να βρει την φόρμουλα ώστε να μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες, δηλαδή να γίνουν τα συμβόλαια μεταβίβασης, και να μπορεί να δανειοδοτηθεί ο ιδιοκτήτης.

Να σημειωθεί ότι από τα περί τις 20.000 ακίνητα τα μισά περίπου βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς, περίπου 4.000 είναι τα ακίνητα της Εθνικής, 1.800 της Eurobank και σχεδόν 3.000 της Alpha Bank.

Το 55% με 60% των ακινήτων είναι οικιστικά, το 30% με 35% εμπορικά και το υπόλοιπο 10% οικόπεδα και αγροκτήματα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να θεσπίσει μέτρα διευκόλυνσης της διάθεσης αυτών των ακινήτων ακόμη κι αν αυτά είναι «ατακτοποίητα». Δηλαδή να μπορούν να παραχωρηθούν και στη συνέχεια να γίνουν οι διαδικασίες για να λυθούν πολεοδομικά ή κτηματολογικά προβλήματα και εκκρεμότητες.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Το κάλεσμα από την κυβέρνηση προς τις τράπεζες συνδέεται άμεσα και με το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που θα ενεργοποιηθεί το 2025. Όπως είναι γνωστό, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου» υπήρξε μεγάλη ζήτηση λίγοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να βρουν τελικά σπίτι και να δανειοδοτηθούν για την απόκτηση του, καθώς ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν καλύφθηκε και φάνηκε στην πράξη το μεγάλο έλλειμμα στην προσφορά οικιστικών ακινήτων.

Οι τράπεζες δεν μένουν αδρανείς και έχουν ήδη αναπτύξει δικές τους πλατφόρμες για την πώληση των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους και τα απέκτησαν μέσα από πλειστηριασμούς (πάνω από το 90%) και τα υπόλοιπα από οικειοθελείς παραχωρήσεις ακινήτων για διαγραφή χρέους. Εξάλλου μία από τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον SSM είναι να απαλλαγούν από το πλήθος των ακινήτων που έχουν στους ισολογισμούς τους.

Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Qualco έχει δημιουργήσει την δική της πλατφόρμα μέσω της οποίας ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής θα μπορεί να αναζητάει ένα ακίνητο, αλλά και να λαμβάνει χρηματοδότηση από την Εθνική για την απόκτηση του.

Η Eurobank έχει αναπτύξει την πλατφόρμα «findyourproperty» που φιλοξενεί πάνω από 1.700 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα και τα οποία διατίθενται για πώληση ή ακόμη και ενοικίαση, ενώ η Alpha Bank λειτουργεί την πλατφόρμα «propertynow», μέσω της οποίας διαθέτει τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της μέσα από πλειστηριασμούς. Το μεγαλύτερο πλήθος ακινήτων έχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία διαθέτει ανάλογες πλατφόρμες και συνεργασίες για την αξιοποίηση τους.

Πλατφόρμες όμως έχουν δημιουργήσει και τα funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια, με στόχο την αξιοποίηση των ακινήτων που περιέρχονται στην ιδιοκτησία τους επίσης μέσω πλειστηριασμών. Η dovalue έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα «altamiraproperties», η οποία διαθέτει 17.000 ακίνητα. Η Intrum έχει αναπτύξει την πλατφόρμα «realestate.intrum», ενώ η Cepal έχει δημιουργήσει τη Resolute Cepal Greece (RCG) σε συνεργασία με τη Resolute.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Ποια γνωστά βιομηχανικά ακίνητα έμειναν στα αζήτητα

Απίστευτη ιστορία: Ο αρεοπαγίτης, μια τεράστια περιουσία και ο ταξιτζής αδερφός του που άρπαξε 500.000 ευρώ

Airbnb: Πρόστιμο 5.000 ευρώ για τα ακίνητα που δεν πληρούν ποιοτικές προδιαγραφές