ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση -72 ώρες έχουν απομείνει- για το placement στο οποίο προχωρά η Εθνική Τράπεζα, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πουλά το 10% της ΕΤΕ -από το 18,39% που είναι η συμμετοχή του- και πηγές της αγοράς κάνουν λόγο πως η εξέλιξη θα είναι εντυπωσιακή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Η έκδοση έχει ήδη καλυφθεί, το ζητούμενο είναι πόσες φορές θα υπερκαλυφθεί.
Μέσα στο σαββατοκύριακο η JPMorgan θα ενημερώσει το ΔΣ του Ταμείου για το τελικό ενδιαφέρον και θα «κλειδώσει» η τιμή στην οποία θα διατεθούν οι μετοχές της Εθνικής.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου ή μέσα στην Κυριακή θα φύγει και το επικαιροποιημένο Ενημερωτικό Δελτίο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με άμεση έγκριση, είτε αργά το βράδυ της Κυριακής, είτε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να ανοίξει το βιβλίο στις 30 Σεπτεμβρίου.
Το ποσοστό διάθεσης είναι προς το παρόν «κλειδωμένο» στο 10% και μάλλον δεν θα υπάρξει αλλαγή.
Το placement θα ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη και το μεγάλο στοίχημα είναι πόσες φορές θα υπερκαλυφθεί η έκδοση.
Να σημειωθεί ότι το ποσοστό 18,39% μετοχών της Εθνικής που βρίσκονται στα χέρια του Ταμείου αντιστοιχεί σε 168.231.441 κοινές μετοχές. Το 10% αντιστοιχεί σε 91.471.515 μετοχές και το 12% σε 109.765.818 μετοχές.
Οι μετοχές, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα προσφερθούν σε μικρό discount σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην Ελλάδα θα διατεθεί το 15% με 20% της προσφοράς. Χθες η μετοχή της Εθνικής έκλεισε τα 7,8 ευρώ (κεφαλαιοποίηση 7,142 δισ. ευρώ). Οι μετοχές στην πρώτη φάση αποεπένδυσης, τον περασμένο Νοέμβριο, διατέθηκαν με discount 2,5%.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δισ. ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω και την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ σε πολύ μικρή απόσταση από το άνω εύρος των 5,44 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Για το 22% των μετοχών της Εθνικής πέρυσι αποδέκτες ήταν σε ποσοστό 64% μακροπρόθεσμοι επενδυτές και το 27% θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ αυτών ήταν οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco. Από ελληνικής πλευράς συμμετοχή είχαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πλειάδα άλλων ιδιωτών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική εμφάνισε καθαρά κέρδη 670 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο φέτος, η ισχυρή κερδοφορία οδήγησε τον δείκτη CET1 και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 18,3% και 20,9% αντίστοιχα. Η Εθνική έχει πάρει πρόβλεψη για μέρισμα ύψους 40% επί των κερδών του 2024, και όπως έχει αναφέρει ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς «φιλοδοξούμε να αυξήσουμε σημαντικά τη διανομή μερισμάτων στο μέλλον».
Διαβάστε επίσης
Εθνική Τράπεζα: €1 δισ. έξτρα σε τουριστικά έσοδα από την επίσημη καταγραφή για το 2024
ΤΧΣ: 900 funds «βλέπουν» το placement της Εθνικής Τράπεζας
Reuters: Τη Δευτέρα ξεκινά το placement της Εθνικής για το 10%-12% των μετοχών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση