ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνολικά 388 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας, με μόλις 8 άτομα να επιλέγουν την εναλλακτική του sabbatical, προσγειώνοντας τις προσδοκίες της διοίκησης της ΕΤΕ που ανέμενε την αποχώρηση έως και 1.000 ατόμων.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα έκλεισε την περασμένη Δευτέρα, μετά τη δεκαπενθήμερη παράταση που είχε δοθεί, αλλά, παρά την επέκταση της προθεσμίας, η συμμετοχή υπήρξε, όπως αποδεικνύεται εξαιρετικά χαμηλή.
Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει προϋπολογίσει για το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου κονδύλι 100 εκατ. ευρώ που είχε εγγράψει στα αποτελέσματα του 2018.
Το ανώτατο όριο αποζημίωσης – παρότι οριακά χαμηλότερο από το προηγούμενο πρόγραμμα που είχε τρέξει το 2018 και προέβλεπε αποζημίωση έως και 180.000 ευρώ – έφθανε έως τις 170.000 ευρώ, δημιουργώντας προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων στο σχεδιασμό μείωσης του προσωπικού.
Στην περίπτωση του sabbatical, της μακροχρόνιας δηλαδή άδειας με αποδοχές και πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις 2, 3 ή 4 ετών, μόλις τρία άτομα αποδέχθηκαν την εναλλακτική για 2 χρόνια, 2 άτομα για 3 χρόνια και 3 για 4 χρόνια.
Στις διετείς άδειες θα καταβάλλεται κάθε μήνα ο πλήρης μισθός, στις 3ετείς θα καταβάλλονται τον πρώτο χρόνο πλήρεις αποδοχές και τα επόμενα δύο το 50% των αποδοχών, ενώ όσοι επιλέξουν 4ετή μακροχρόνια άδεια θα λαμβάνουν κάθε μήνα το 50% του μισθού τους.
Στη λήξη των αδειών, οι εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από την τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος του 2018 είχαν δηλώσει συμμετοχή 780 υπάλληλοι, οι οποίοι θα αποχωρήσουν από τον όμιλο το τρέχον έτος.
Στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι ο αριθμός των εργαζομένων στον όμιλο, από τις 10.606 άτομα στο τέλος του 2018, να περιοριστεί στις 7.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2021 και θα επιτευχθεί μέσα και από την αποεπένδυση σε μια σειρά θυγατρικές, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η μεταβίβαση της Banca Romaneanska, του δικτύου των καταστημάτων στην Αίγυπτο και της θυγατρικής στην Κύπρο.