Με διαβατήριο την επενδυτική βαθμίδα στις καταθέσεις της, η Εθνική Τράπεζα βγαίνει  στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Oι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ, με την απόδοση να υποχωρεί τελικώς στο 8% από το 8,375% που ήταν η αρχική τιμολόγηση.

Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει το μεσημέρι και η έκδοση έχει υπερκαλυφθεί.

Το νέο ομόλογο αποτελεί συμπλήρωμα έναντι των απαιτήσεων MREL, θα έχει διάρκεια 10,25 έτη με δυνατότητα ανάκλησης μετά την παρέλευση των πρώτων 5,5 ετών.

Ήδη από χθες οι  Barclays, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, ως Joint Bookrunners, προχώρησαν σε investor calls.

Το ομόλογο αφορά τον δείκτη κάλυψης MREL (δηλαδή την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις).

Η Εθνική είχε ήδη στο εξάμηνο 2023, δείκτη κάλυψης MREL 22,5% και μέχρι τον Ιανουάριο 2024 η απαίτηση είναι δείκτης  22,7%.

Το 2027 ο δείκτης κάλυψης MREL θα πρέπει να είναι 27%, μέχρι τότε –και μαζί με αυτήν την έκδοση- η Εθνική Τράπεζα θα εκδώσει συνολικά τίτλους ύψους περί το 1,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ στο δεύτερο εξάμηνο είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 17,30% και δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 18,80% και ο δείκτης ρευστότητας LCR φθάνει το 254%, έναντι τυπικής απαίτησης 100%.

Να σημειωθεί ότι για τις τράπεζες, η αναβάθμιση σε investment grade μεταφράζεται σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους επιτοκίου στις μελλοντικές εκδόσεις MREL (Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ) και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τίτλων τους, τα οποία αποτελούνται κυρίως από τίτλους ελληνικών ομολόγων.

Οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκαν πρόσφατα από την Fitch (αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνικής και την Moody’s,  η οποία μάλιστα έδωσε επενδυτική βαθμίδα σε ΕΤΕ και Eurobank (Baa3) για τις καταθέσεις τους.

Την ίδια ώρα οι Citigroup, JP Morgan, Morgan Stanley και Goldman Sachs ανανεώνουν την «ψήφο» εμπιστοσύνης τους στις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα:

Η Citi θεωρεί «επενδυτική ευκαιρία» τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών και  αναμένει ότι θα ξεκινήσουν την διανομή μερίσματος για τα κέρδη του 2023.

Η JP Morgan, αναφέρει ότι οι ισχυρές προοπτικές σε επίπεδο κερδοφορίας παραμένουν άθικτες για τις συστημικές τράπεζες.

Η Morgan Stanley σε πρόσφατη ανάλυση της  για τις αναδυόμενες αγορές, θεωρεί ότι  η σχέση ρίσκου – απόδοσης που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η καλύτερη.

Και η Goldman Sachs αναφέρει πως οι συστημικές τράπεζες αποτελούν μία ελκυστική επενδυτική περίπτωση, δεδομένης της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών τους και των μακροοικονομικών προοπτικών για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Βγαίνει στις αγορές με νέο ομόλογο Tier 2

Eurobank: Στόχος χρηματοδοτήσεις €600 εκατ. το 2023-2025 σε επιχειρήσεις της Κρήτης

Optima bank: Η πρώτη τράπεζα που περνά το κατώφλι του Χρηματιστηρίου μετά από 17 χρόνια