• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Στα 250 εκατ. ευρώ έφτασαν οι εγγραφές στο ελληνικό βιβλίο προσφορών

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ


    Στα 250 εκατ. ευρώ έφτασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις εγγραφής στο ελληνικό βιβλίο προσφορών κατά τη δεύτερη ημέρα της δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση ως 27.441.455 μετοχών Εθνικής Τράπεζα από το ΤΧΣ.

    Έτσι,  η υπερκάλυψη έφτασε τις 1,67 φορές. Στο ελληνικό βιβλίο έχουν μπει πλέον και οι αιτήσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς και  μεγάλων ιδιωτών.

    Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οι προσφορές στο ελληνικό βιβλίο ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, και είχαν φτάσει τα 164 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα εντυπωσιακές συνεχίζουν να είναι οι προσφορές για το ξένο «βιβλίο», που χθες συγκέντρωσε 6,2 δισ ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δις ευρώ, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Η δημόσια εγγραφή, όπως και η ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω accelerated book building, ολοκληρώνεται την Πέμπτη στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

    Στην εγχώρια αγορά η παραχώρηση μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί στο 3,3%, από το 22% της συνολικής διάθεσης και αντιστοιχεί σε 30.185.600 μετοχές. Το τίμημα της παραχώρησης έφτασε στο σύνολο της έως και τα 164,2 εκατ ευρώ, με βάση το υπολογιζόμενο άνω άκρο της τιμής διάθεσης που έχει οριστεί στα 5,44 ευρώ.

    Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, θα υπάρξει πίεση να κατευθυνθεί για την ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, από τις 18.294.303 μετοχές (σ.σ. 1,99%), που μπορεί να διαθέσει, επιπροσθέτως, το ΤΧΣ.

    Υπενθυμίζεται ότι η συνδυασμένη προσφορά προβλέπει διάθεση (ως) 27.441.455 μετοχών, μέσω δημόσιας προσφοράς και 155,5 εκατ. μετοχών (σ.σ. 17% του μετοχικού κεφαλαίου), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

    Το Ταμείο διαθέτει τη δυνατότητα να διαθέσει πέραν του 20% άλλο ένα 2% (18.294.303 μετοχές), στην περίπτωση που διαπιστωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση. Το ενδεχόμενο διάθεσης ποσοστού πέραν του 22% εξετάστηκε, αλλά αποκλείστηκε.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: «Σπάει τα κοντέρ» η ζήτηση – Υπερκαλύφθηκε και το ελληνικό βιβλίο προσφορών

    Εθνική Τράπεζα: Τα 6,2 δισ. ευρώ της πρώτης μέρας και ο ρόλος του Παύλου Μυλωνά

    Γιατί γίνονται hot ξανά Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ