ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θέσεις στην Εθνική έλαβαν επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (long only funds), καθώς και επενδυτές υψηλής ποιότητας, όπως οι: Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco, Columbia Threadneedle, οι οποίοι κάλυψαν το 90% της της διεθνούς προσφοράς.
Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ίδια μεγάλα επενδυτικά σπίτια είχαν συμμετάσχει και στο πρώτο placement της Εθνικής Τράπεζας πέρυσι τον Νοέμβριο.
«Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση του 10% των μετοχών μας από το ΤΧΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την τράπεζα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς και υπογράμμισε πως:
«Το ισχυρό ενδιαφέρον από μια ευρεία βάση επενδυτών αντανακλά την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, καθώς και στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τη στρατηγική και την αξιοπιστία μας στην υλοποίηση των στόχων της Τράπεζας. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση του ηγετικού μας ρόλου στον τραπεζικό κλάδο, αναλαμβάνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες με γνώμονα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών».
Το 85% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, με υπερκάλυψη στις 12 φορές, ενώ για το υπόλοιπο 15% που διατέθηκε στην ελληνική αγορά, η ζήτηση ήταν 1,5 φορά παραπάνω.
Σε ότι αφορά το διεθνές βιβλίο περίπου 50% της προσφοράς κατανεμήθηκε σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 35% σε επενδυτές από τις ΗΠΑ, και το υπόλοιπο σε επενδυτές από την Ευρώπη και λοιπές χώρες. Στην Ελλάδα τώρα το 70% της προσφοράς κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο σε θεσμικούς.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πώληση 91.471.515 μετοχών της Εθνικής, με τίμημα 7,55 ευρώ ανά μετοχή, εισέπραξε 690,609 εκατ. ευρώ.
Πέρυσι που διατέθηκε το 22% της ΕΤΕ και αντλήθηκε 1,06 δισ. ευρώ το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, με υπερκάλυψη στις 8,9 φορές, αποδέκτες ήταν σε ποσοστό 64% μακροπρόθεσμοι επενδυτές και το 27% θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, ενώ για το υπόλοιπο 20% που διατέθηκε στην ελληνική αγορά, η ζήτηση ήταν 2,9 φορές παραπάνω.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε το 1ο εξάμηνο φέτος καθαρά κέρδη 670 εκατ. ευρώ και αναθεώρησε τον στόχο για νέες εκταμιεύσεις στα 1,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους καθώς ήδη από το τέλος Ιουνίου είχε καλύψει τον αρχικό στόχο των 1,2 δισ. ευρώ.
Και ταυτόχρονα έχει λάβει πρόβλεψη για διανομή μερίσματος στο 40% των κερδών του 2024, με προοπτική να αυξηθεί στο 50% τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Εθνική Τράπεζα: Στο 8,39% μειώθηκε το ποσοστό του ΤΧΣ μετά το placement
Εθνική: Το παρασκήνιο του placement – Πόσα «χαρτιά» πήραν οι Έλληνες και τι πλήρωσαν