Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα
Οι ενδείξεις ότι το 2021 θα είναι η χρονιά των τραπεζών παγκοσμίως, ότι υπάρχουν τεράστια κεφάλαια προς επένδυση, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες «παίζουν» με P/BV σημαντικά υψηλότερο των ελληνικών έχουν οδηγήσει μεγάλη αμερικανική τράπεζα να προτείνει στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Όπως είναι σε θέση να ξέρει το mononews.gr, ο Παύλος Μυλωνάς έχει δεχτεί εισηγήσεις να υλοποιήσει μεγάλη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, τώρα που παντού στον πλανήτη υπάρχει άφθονη ρευστότητα εξαιτίας των κερδών που έχουν οι θεσμικοί επενδυτές από τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Επιπρόσθετα οι κεφαλαιοποιήσεις των μεγάλων αμερικάνικων και μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη εξαιτίας της κερδοφορίας που έχουν λόγω των μηδενικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών (δανείζονται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες).
Τα επιχειρήματα σε κάθε περίπτωση για την ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0% 7,87 είναι ισχυρά.
Μάλιστα ο σύμβουλος (πονηρά σκεπτόμενος) έχει βάλει και στο τραπέζι το επιχείρημα της ισχυροποιημένης Τράπεζας Πειραιώς. ΠΕΙΡ 0,27% 3,74
Δηλαδή αυτό που λένε στον κ. Μυλωνά είναι ότι «η Πειραιώς πλέον είναι ισχυρότερη τράπεζα, έχει υψηλότερο ενεργητικό και καταθέσεις, ότι σε έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα κοκ.»
Στόχος των συμβούλων, όπως φημολογείται εντόνως στην αγορά, προκειμένου να πείσουν τον Μυλωνά είναι να τον φέρουν σε «τραπεζική» αντιπαράθεση ισχύος με τον Μεγάλου της Πειραιώς.
Η περαιτέρω ισχυροποίηση της Εθνικής σύμφωνα με τον Σύμβουλο που είναι η Morgan Stanley, περνάει μέσα από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
Επιπρόσθετα η Εθνική Τράπεζα δεν θα έχει κανένα θέμα με τα επικείμενα stress test του SSM ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα.
Ένα από βασικά θέματα που είναι δεδομένο ότι θα θέσουν οι θεσμικοί επενδυτές, εαν φυσικά αποφασιστεί η ΑΜΚ, είναι κατά πόσο μπορεί το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα να περιοριστεί από το 40,2% που είναι σήμερα, σε ποσοστά χαμηλότερα ίσως και προς την περιοχή του 20%.
Αρα προφανώς είναι το κυρίαρχο θέμα που πρέπει να επιλύσει ο Μυλωνάς στην περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Εθνική Τράπεζα: H αποτίμηση
Η Εθνική τράπεζα ΕΤΕ 0% 7,87 έχει αποτίμηση P/BV=0,46 και είναι η δεύτερη υψηλότερη αποτίμηση μετά την EUROBANK.
Με όρους P/E και με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 περί τα 400 εκατ. ευρώ, η Εθνική αποτιμάται με ένα συντελεστή περίπου 6 δηλαδή η χρηματιστηριακή της αξίας είναι 6 φορές τα κέρδη του 2022.
Το χαμηλότερο δείκτη P/BV=0,34 από τις ελληνικές τράπεζες τον έχει η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68. Ακολουθεί η Πειραιώς με δείκτη P/BV =0,41 , η Εθνική Τράπεζα με δείκτη P/BV =0,46 και η Eurobank με δείκτη 0,56.
Η BNP Paribas εχει P/BV=0,62, η ιταλική MedioBAnca 0,93 και η Ισπανική Santander 0,77.
Σε κάθε περίπτωση η Εθνική Τράπεζα θα περιμένει την Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021, που έχει καθοριστεί η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας ύψους 6,1 δισ. ευρώ.
Με βάση τις μη δεσμευτικές προσφορές που είχαν υποβληθεί η Intrum είχε δώσει τη μεγαλύτερη προσφορά 145 εκατ., ακολουθούμενη από την DoValue – Bain Capital – Fortress με 135 εκατ. και πλησίον αυτών των προσφορών κινήθηκαν και οι Davidson Kempner – Cepal της Alpha Bank και Quantum της Qualco.
Αν και είναι πολύ επισφαλές να αναφερθεί ποιος θα κερδίσει στη διαγωνιστική διαδικασία εντούτοις φαίνεται ότι θα είναι μια μάχη μεταξύ του σχήματος DoValue – Bain Capital – Fortress και της Intrum.
Η τιτλοποίηση των 6,1 δις. της Εθνικής τράπεζας ονόματι Frontier αποτελεί δέλεαρ για τις βασικές εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων (servicers) και η short list που θα δημιουργηθεί θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την τύχη αυτής της τιτλοποίησης, που διαθέτει μεγάλης εξασφάλισης περιουσιακά στοιχεία.