ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου παρατείνεται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, που μέχρι χθες ήταν στα 250 άτομα.
Το πρόγραμμα με maximum ύψος αποζημίωσης και bonus τις 180 χιλιάδες ευρώ ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και ο στόχος των αποχωρήσεων ήταν ανοιχτός.
Ωστόσο οι εθελούσιες αποχωρήσεις θα συνεχιστούν και το 2022 στην Εθνική Τράπεζα, όπως έχει ενημερώσει με επιστολή του το προσωπικό ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς.
«Υιοθετούμε στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού που απευθύνονται σε συγκεκριμένους χώρους ή και ρόλους. Θα είναι η προτιμητέα επιλογή μας εφεξής και θα υλοποιείται σε περιοχές όπου η αναδιάρθρωση δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για αλλαγή», σημείωνε στην επιστολή του στις αρχές Δεκεμβρίου.
Και ακόμα υπογράμμιζε πως η τράπεζα προχωρά σε δομικές αλλαγές του λειτουργικού της μοντέλου, με πιο λιτό οργανόγραμμα, ψηφιοποιείται, κλείνουν καταστήματα. Προχωρά η αναδιάταξη του δικτύου, καταργούνται θέσεις, το προσωπικό εκπαιδεύεται για να αναλάβει νέο ρόλο συμβουλευτικό, αφού οι κλασικές συναλλαγές περιορίζονται.
Η εθελουσία που «τρέχει» είναι η δεύτερη μέσα στο 2021 και απευθύνεται κυρίως στο προσωπικό, που σήμερα εργάζεται σε θέσεις που θα καταργηθούν λόγω της ψηφιοποίησης, στους 200 εργαζόμενους εργαζόμενους στις Διευθύνσεις Διαχείρισης Απαιτήσεων, οι οποίοι έχουν την εναλλακτική να ακολουθήσουν την τιτλοποίηση Frontier που πέρασε στη doValue και να ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας διαχείρισης.
Η προηγούμενη εθελουσία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και δήλωσαν συμμετοχή περίπου 650 εργαζόμενοι. Να σημειωθεί πως στο τέλος του 2020 οι εργαζόμενοι ήταν 7.800 και στόχος για την ΕΤΕ, όπως και για όλες τις τράπεζες, είναι το σύνολο του προσωπικού να περιοριστεί κάτω από τις 6.000 άτομα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελουσίας προβλέπει πρόσθετες καλύψεις για τους άνω των 50 ετών, ενώ καλύπτει με παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διατήρηση των όρων που αφορούν δάνεια καθώς και καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης και στήριξης όλους τους συμμετέχοντες.
Ειδικότερα, προσαύξηση, 30% επί της ειδικής αποζημίωσης θα λάβει το προσωπικό καταστημάτων που διέκοψαν τις εργασίες τους στο β’ εξάμηνο του 2021 ή θα διακοπεί η λειτουργία τους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό το οποίο την 31/10/2021 τελεί στη διάθεση των Διευθύνσεων Δικτύου.
Προσαύξηση 20% προβλέπεται για το προσωπικό που ανήκει στον Κλάδο του Κύριου Προσωπικού, στον Κλάδο του Τεχνικού Προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου και του Υποστηρικτικού Προσωπικού του εν λόγω Κλάδου), στην κατηγορία των Εισπρακτόρων του πρώην Ταμιακού Κλάδου καθώς και στους Δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής, οι οποίοι έχουν χρόνο υπηρεσίας στην Τράπεζα ίσο ή μεγαλύτερο των 26 ετών και δεν τους έχουν ανατεθεί οριστικά καθήκοντα ευθύνης ή αντίστοιχη ισοτιμία.
Αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό που την 31/10/2021 εμπίπτει σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
-έχει τοποθετηθεί οριστικά στη θέση του Teller ή του Chief Teller
-ανήκει στο δυναμικό των Διευθύνσεων Δικτύου (συμπεριλαμβανομένου του Προσωπικού που τελεί στη Διάθεση των Διευθύνσεων Δικτύου)
-απασχολείται στο Έργο για την Επικαιροποίηση Δεδομένων (Data Remediation Project)
-είναι στέλεχος που κατέχει κλιμάκιο ευθύνης και δεν του έχουν ανατεθεί εποπτικά καθήκοντα
Θα λάβουν προσαύξηση στο τελικό μικτό ποσό αποζημίωσης, που ανάλογα με την ηλικία του εργαζομένου διαμορφώνεται από 20.000 (για εργαζόμενους ηλικίας 45-49 ετών), 40.000 ευρώ (για εργαζόμενους ηλικίας 50-54 ετών) και 50.000 ευρώ (για εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω).
Επιπλέον αποζημίωση ύψους 7.000 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Επίσης το πρόγραμμα προσφέρει και την επιλογή της μακροχρόνια άδειας μετ’ αποδοχών διάρκειας από 2-5 έτη. Το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης είναι 150.000 ευρώ και με τις προσαυξήσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 180.000 ευρώ.