Το project για τη διασύνδεση με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων Ελλάδας –Σαουδικής Αραβίας, έργο ύψους πάνω από 510 εκατ. δολάρια, με βάση τον μηχανισμό Islamic finance, ολοκλήρωσε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα.

Πρόκειται για μία συναλλαγή που χαρακτηρίζεται ορόσημο από την αγορά, την οποία έφερε εις πέρας η επικεφαλής του τμήματος Structured Financing Corporate & Investment Banking της ΕΤΕ, Αργυρώ Μπανίλα, μαζί με την ομάδα της.

1

Μάλιστα ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως η Εθνική Τράπεζα αναζητά ευκαιρίες για επέκταση στη Μέση Ανατολή, χρηματοδοτώντας μεγάλα έργα. Όπως και έπραξε με το project EMC (East to Med Corridor) Subsea Cable System που αφορά την κατασκευή συστήματος υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, με σκοπό τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ data centers με υψηλές ταχύτητες.

Η συναλλαγή χαρακτηρίζεται «ορόσημο» καθώς αφορά σε υλοποίηση επένδυσης στον τομέα των τεχνολογικών υποδομών που προάγουν τη ψηφιακή σύνδεση μεταξύ των χωρών, κλάδο στον οποίο η Ελλάδα διαφαίνεται ότι διαθέτει σήμερα όλα τα εχέγγυα προκειμένου να αποτελέσει μελλοντικά κεντρικό δίαυλο όσον αφορά τη μεταφορά ψηφιακών δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο project περιλαμβάνει πρωτοφανείς ιδιαιτερότητες για τα ελληνικά τραπεζικά δεδομένα, λόγω μεταξύ άλλων, του πολύπλοκου νομοθετικού πλαισίου ως αποτέλεσμα της χάραξης των καλωδίων του έργου, του εγγενούς γεωπολιτικού ρίσκου υπό το πρίσμα των εντάσεων μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής, καθώς και της υλοποίησης – για πρώτη φορά σε συναλλαγή που συμμετέχει ελληνική τράπεζα – χρηματοδοτικής λύσης με ισλαμική δομή (Islamic Financing – Murabaha), κατόπιν ικανοποίησης αιτήματος του βασικού μετόχου της συναλλαγής με έδρα στη Σαουδική Αραβία, της Saudi Telecom Company, η οποία από κοινού με τη ΔΕΗ και την TTSA υλοποιούν το εν λόγω εγχείρημα.

Επειδή λοιπόν ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει την πληρωμή τόκου, έχει αναπτυχθεί ο μηχανισμός Islamic finance. Δηλαδή την ημέρα που πρόκειται να πληρωθεί ο τόκος, γίνεται μία αγορά και ταυτόχρονη πώληση προϊόντος (πχ χρυσός), με την διαφορά ανάμεσα στην τιμή αγοράς και πώλησης να είναι η αξία του τόκου. Δηλαδή αν ο τόκος είναι 5 θα αγοραστεί ένα προϊόν στα 10 και θα πωληθεί την ίδια στιγμή 15.

Η συναλλαγη EMC χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα, το EMC West (Ευρώπη – Σαουδική Αραβία) και το EMC East (Σαουδική Αραβία – Σιγκαπούρη).

Η Εθνική Τράπεζα ως Exclusive Coordinator της Συναλλαγής, διοργάνωσε με επιτυχία τη χρηματοδότηση του EMC West, το οποίο αφορά σε δύο διακριτά και αυτόνομα καλώδια τα οποία ξεκινούν από την Ευρώπη και καταλήγουν στην πόλη Χακλ της Σαουδικής Αραβίας, με το συγκριτικό πλεονέκτημα τη μη διέλευσής τους από τη διώρυγα του Σουέζ.

Συγκεκριμένα το EMC West 1 ξεκινάει από το Μιλάνο με ενδιάμεσες διακλαδώσεις σε data centers στη Γένοβα, στην Αθήνα και στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ, καθώς και με αναμονή για τυχόν μελλοντική επέκταση στην Κύπρο, ενώ το EMC West 2 ξεκινάει από τη Μασσαλία με ενδιάμεσες διακλαδώσεις σε data centers στα Χανιά και στην πόλη Ασκελόν του Ισραήλ, καθώς και με αναμονή για τυχόν μελλοντική επέκταση στη Βαρκελώνη.

Το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου έχει προϋπολογισθεί από τους φορείς σε 510 εκατ. δολάρια (προ ΦΠΑ). Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη δόμηση μιας χρηματοδοτικής λύσης συνολικού ύψους 330 εκατ. δολαρίων και με τη δέσμευση να συμμετάσχει στην εν λόγω χρηματοδότηση με ποσοστό 50%.

Η κατασκευή και εγκατάσταση των 2 καλωδίων, έχει αναληφθεί από τη διεθνούς φήμης εταιρεία Alcatel Submarine Networks, με το κάθε καλώδιο να διαθέτει 16 ζευγάρια οπτικών ινών με ταχύτητες 20 Tbps (ήτοι 320 Tbps συνολικά για κάθε καλώδιο) και την κατασκευαστική περίοδο του έργου να εκτιμάται σε 4 έτη περίπου, ενώ η εμπορική του εκμετάλλευση να αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 20 έτη.

Διαβάστε επίσης:

Η Ισπανία καθυστερεί κατά ένα μήνα την επιβολή του νέου τραπεζικού φόρου

Εθνική Τράπεζα: Μοιράστηκαν 698.176 μετοχές σε 125 στελέχη

Alpha Bank: Η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί ψηφιακό βοηθό με Generative AI