Η νομοθετική ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ είναι έτοιμη, ωστόσο χρειάζεται η έγκριση των Θεσμών, πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές  στο mononews.gr.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, δόθηκε νέα αναβολή από το ΣτΕ, για τις 8 Μαΐου, για την εκδίκαση της προσφυγής της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ζητά να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Πετρόπουλου.

Και οι 17.000 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας περιμένουν να δουν τι θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος και πού θα «κλειδώσει» τελικά το ύψος των επικουρικών τους συντάξεων.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ ζήτησαν αναβολή της υπόθεσης προκειμένου να κατατεθεί η νέα νομοθετική ρύθμιση.

Μάλιστα όπως αναφέρει στο  mononews.gr ο κ. Γιώργος Ξύδης, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ (του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας) και έχει παρέμβει υπέρ του νόμου  Πετρόπουλου στο ΣτΕ, «υπουργείο και τράπεζα ζήτησαν την αναβολή της εκδίκασης, με την αιτιολογία ότι θέλουν λίγο χρόνο ακόμα, προκειμένου να ετοιμάσουν τη νομοθετική ρύθμιση, και ότι η ΕΤΕ στη συνέχεια θα αποσύρει την προσφυγή της για ακύρωση των διατάξεων του νόμου Πετρόπουλου».

Μάλιστα όπως λέει ο κ. Ξύδης, σε ερώτημα της πλευράς των συνταξιούχων -τόσο μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου όσο και έξω από αυτήν-, αν η νέα ρύθμιση θα επηρεάσει το ύψος των επικουρικών συντάξεων, η απάντηση ήταν πως «θα είναι λίγο βλαπτική η μεταβολή».

Ωστόσο, συνεχίζει, «στην τελευταία επίσημη συνάντηση του σωματείου των συνταξιούχων της ΕΤΕ με το υπουργείο μάς διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει βλαπτική μεταβολή των συντάξεων μας. Εκπρόσωποι της ΕΤΕ είχαν πει στο σωματείο μας ότι η τράπεζα επιθυμεί μία μικρή μείωση του κόστους από το ΛΕΠΕΤΕ».

Όμως ο ΣΣΕΤΕ έχει δεσμευτική απόφαση ΔΣ να μην δεχθεί άλλες μειώσεις και ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων με βάση τον νόμο Πετρόπουλου είναι «κόκκινη γραμμή» για μας. Εκτιμώ λοιπόν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των συνταξιούχων, σημειώνει ο κ. Ξύδης.

Σύμφωνα όμως με κυβερνητικό αξιωματούχο θα υπάρξει επιβάρυνση για όλους: Δηλαδή και στο ύψος των συντάξεων και στη συμμετοχή της τράπεζας αλλά και στην εισφορά του Δημοσίου.

Όπως είναι γνωστό, η Εθνική Τράπεζα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την αναδιατύπωση του νόμου, ώστε να μην είναι αναγκαίος -σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα- ο σχηματισμός προβλέψεων για τις μελλοντικές επιβαρύνσεις, καθώς μία τέτοια συνθήκη θα επηρέαζε αρνητικά την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας.

Σύμφωνα με το νόμο Πετρόπουλου, η ΕΤΕ θα πρέπει να καταβάλει 40 εκατ. ευρώ το χρόνο στο ΕΤΕΑΕΠ για τις επικουρικές συντάξεις έως το 2023, ενώ για τα επόμενα χρόνια η συμμετοχή της θα επαναπροσδιορισθεί, βάσει νέας αναλογιστικής μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση το ύψος των επικουρικών του ΛΕΠΕΤΕ δεν θα πρέπει να επηρεάσει δημοσιονομικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και την αναλογιστική μελέτη που  κατατέθηκε  στη Βουλή προ ημερών  με νέο ασφαλιστικό.

Απαιτείται λοιπόν η έγκριση των δανειστών  σε ότι αφορά το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.