H doValue επιλέγει ως προτιμητέος επενδυτής για την διαχείριση της τιτλοποίησης Frontier των 6,1 δισ. ευρώ. Το έκτακτοι ΔΣ  της Εθνικής  Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, αποφάσισε να προκρίνει τη δεσμευτική προσφορά της doValue, η οποία κατέβηκε σε κοινοπραξία με τις Bain Capital και Fortress.

Η προσφορά της DoValue, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews, διαμορφώθηκε στην περιοχή των 160 εκατ. ευρώ.

Αν και οι δεσμευτικές προσφορές και των τεσσάρων που διεκδικήσαν την τιτλοποίηση (doValue, Intrum, Cepal, QQuant) κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στην περιοχή των 160 εκατ. ευρώ, εκείνο που μέτρησε στην επιλογή της DoValue ως προτιμητέου επενδυτή ήταν η κουλτούρα, η φιλοσοφία, η οργάνωση και οι αρχές που ακολουθεί ο κάθε servicer για την ανάκτηση των καθυστερούμενων δανείων.

Και καθώς η τιτλοποίηση Frontier αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από στεγαστικά δάνεια καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews ότι η Εθνική ένιωσε πιο ασφαλής από τη διαχείριση της DoValue της οποίας προΐσταται ο έμπειρος τραπεζίτης,. κ. Θοδωρής Καλαντώνης.

το project  Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ ευρώ,  με το   77% -δηλαδή τα 4,7 δισ. ευρώ-, να είναι  στεγαστικά δάνεια, το 18% (δηλαδή το 1,1 δισ. ευρώ) δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το  υπόλοιπο 5% (περίπου 300 χιλιάδες ευρώ) είναι  καταναλωτικά δάνεια. Καθώς το χαρτοφυλάκιο της τιτλοποίησης αποτελείται κυρίως από στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν  εξασφαλίσεις σε κατοικίες, διασφαλίζει την ομαλή πορεια των ανακτήσεων.

Η Εθνική Τράπεζα με το  Frontier κέρδισε το πρώτο μεγάλο στοίχημα καθώς περιόρισε τον  δείκτη καθυστερήσεων στο 13,6% και ήδη έχει δρομολογήσει την επόμενη τιτλοποίηση της, το Frontier  ΙΙ, ύψους 1,5 δισ . ευρώ.

Αυτή η νέα  τιτλοποίηση,  σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης της Εθνικής αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 6% και θα φέρει πιο κοντά την τράπεζα στον κυρίαρχο στόχο της που  είναι ο δείκτης των NPEs  να διαμορφωθεί στο 3% το 2022, γεγονός που θα της επιτρέψει να εστιάσει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας με νέες  χρηματοδοτήσεις.