ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σπίτι μου 2»: Που βρίσκονται οι κατάλληλες κατοικίες – Τιμές, τετραγωνικά και έτη κατασκευής – mononewsTV
Με 3,5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες πελάτες στο internet banking η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να επενδύει στο κομμάτι του digital, τόσο σε επίπεδο υποδομής, όσο και στον εμπλουτισμό του με επενδυτικά προϊόντα και προθεσμιακές καταθέσεις.
Η τράπεζα πρωταγωνιστεί στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων καθώς χορηγεί το 1 στα 3 στεγαστικά, διαχειρίζεται 27 δισ ευρώ στο κομμάτι του wealth management και έχει 6 εκατ. καταθετικούς λογαριασμούς με 20 δις ευρώ.
Χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους η Χριστίνα Θεοφιλίδη, επικεφαλής της Λιανικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, παρουσίασε τις στρατηγικές κινήσεις και συνέργειες της τράπεζας που εδραιώνουν, όπως είπε, την ηγετική θέση της Εθνικής στη λιανική τραπεζική.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα και πρωτοστατεί στις ψηφιακές πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών με περισσότερες από 500.000 πωλήσεις το 2024 που ολοκληρώθηκαν μέσα από το Internet και Mobile Banking, ενώ οι χρήστες του internet banking συνδέονται με τις εφαρμογές της Εθνικής Τράπεζας 20 φορές το μήνα».
Και αναφερόμενη στον ανταγωνισμό σημείωσε πως η Εθνική είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή για νέους, το Next by NBG, που μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης και ανανεωμένο σχεδιασμό, εισάγει τη νέα γενιά στο digital banking.
Τελευταία κίνηση είναι η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας Uniko για αγοραπωλησίες ακινήτων, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Qualco και ξεκίνησε την λειτουργία της πριν από μία εβδομάδα.
Στην πλατφόρμα έχουν «ανέβει» ήδη 600 ακίνητα και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα προσεγγίσουν τα 3.000, πρόκειται για κατοικίες που εμπίπτουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου 2» και στόχος είναι να πέσουν στην αγορά και να αξιοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους –και μέσα από διαδικασίες πλειστηριασμών-, τράπεζες, Servicers και Funds.
Να σημειωθεί ότι στην Unico η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει κατά 49% με πρόεδρο την Χριστίνα Θεοφιλίδη. Και μέσα από την πλατφόρμα που αποτελεί τον πρώτο ψηφιακό μεσίτη στην Ελλάδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ολοκληρώσουν όλα τα βήματα για την απόκτηση κατοικίας, από την εύρεση του ακινήτου, μέχρι τη νομική αξιολόγηση ή τη χρηματοδότησή του από την Εθνική Τράπεζα.
«Σπίτι μου 2»
Προβληματισμός επικρατεί γενικά στα τραπεζικά επιτελεία για τον ρυθμό που «τρέχει» το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» καθώς όπως είπε ο Παντελής Μαραβέας -βοηθός γενικός διευθυντής Retail Segments, Bank Analytics & Lending Products-, έχουν υποβληθεί 35.000 αιτήσεις, στην ΕΤΕ οι εγκρίσεις για δανειοδότηση είναι στο 85%, ωστόσο έχει δημιουργηθεί στρέβλωση στην αγορά καθώς οι δικαιούχοι είναι πολύ περισσότεροι από τα διαθέσιμα ακίνητα.

Μάλιστα το 40% όσων έκαναν αίτηση για το «Σπίτι μου 2» είχαν καταθέσει αίτημα και στην πρώτη φάση του προγράμματος, ενώ ένα 30% που είχε κοπεί λόγω εισοδηματικών κριτηρίων επανήλθε με νέα αίτηση.
Ενώ για τα «πράσινα» δάνεια ο κ. Μαραβέας σημείωσε πως η Εθνική, έχει ηγετική θέση στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, με μερίδιο αγοράς 30% στο πρόγραμμα «εξοικονομώ».
Επενδυτικά προϊόντα
Δυναμική είναι η παρουσία της Εθνικής στο κομμάτι του wealth management με 27 δις ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια στο private και personal banking, όπως ανέφερε ο Γιώργος Βαρελτζίδης, Ανώτερος Διευθυντής Διοίκησης Wealth Management.

Συγκεκριμένα η Εθνική έχει 2.000 πελάτες στο private banking, με υπόλοιπα 2 δις ευρώ, με τις 500 χιλιάδες ευρώ να είναι το όριο για να λάβει κάποιος τις υπηρεσίες του private.
Το αντίστοιχο ποσό επενδύσεων στο personal banking είναι οι 60 χιλιάδες ευρώ, τομέα όπου η Εθνική έχει 200.000 πελάτες με υπόλοιπα 25 δις ευρώ.
Στο κομμάτι τώρα των παραδοσιακών καταθέσεων έχει 6 εκατ. λογαριασμούς, από 5 εκατ. πελάτες με συνολικά υπόλοιπα 20 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δις ευρώ είναι σε καταθέσεις προθεσμίας, ενώ το μεγαλύτερο πλήθος των λογαριασμών έχουν υπόλοιπο μόλις 1.000 ευρώ.
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Βαρελτζίδης: «οι Έλληνες φεύγουν από τις προθεσμιακές καταθέσεις και στρέφονται στα αμοιβαία κεφάλαια που δίνουν υψηλότερες αποδόσεις, με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία χρόνια το ενεργητικό των ΑΕΔΑΚ να έχει υπερδιπλασιαστεί και το 2024 έφτασε τα 22,5 δισ. ευρώ από 11 δις ευρώ το 2022».
Και συμπλήρωσε πως κάθε πελάτης του private banking ελληνικής τράπεζας έχει ανάλογη σχέση με 3 ακόμα τράπεζες εντός και εκτός συνόρων, ενώ κάθε πελάτης του personal banking έχει ανάλογη σχέση με άλλες δύο τράπεζες στο εσωτερικό. Αυτό προκύπτει από τραπεζικές έρευνες και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ποσά των εύπορων Ελλήνων που βρίσκονται στην διαχείριση ξένων τραπεζών μπορεί να προσεγγίζουν τα 50 δισ ευρώ.
Ακόμα ο κ Βαρελτζίδης ανέφερε η περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών είναι παραδοσιακά επικεντρωμένη κυρίως στα ακίνητα, σε ποσοστό 77%, κατά 13% σε λοιπά περιουσιακά (πχ εταιρικές συμμετοχές) και μόλις 10% σε χρηματοοικονομικά μέσα (ρευστά διαθέσιμα).
Και όπως είπε τα επενδυτικά προϊόντα έχουν πολύ μικρότερη διείσδυση σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου (12%), καθώς η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται σε τραπεζικές καταθέσεις (ταμιευτηρίου και προθεσμιακές).
Διαβάστε επίσης
Στουρνάρας στην NRC: H Ελλάδα σε είκοσι χρόνια θα φτάσει την υπόλοιπη Ευρώπη σε όρους ΑΕΠ
Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργασία με την «Οδύσσεια» για τον 3° κύκλο της δράσης «SKILLS 4 ALL»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
