• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα-Fortress προσφέρουν «κούρεμα» οφειλής και νέα δάνεια για να πρασινίσουν οι προβληματικές οφειλές

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ


    Ένα νέο εργαλείο αναμένεται να λανσάρει η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την  Fortress που θα παρέχει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια να αποπληρώσουν τον servicer που έχει αποκτήσει την οφειλή τους και μάλιστα με «κούρεμα» οφειλής.

    Αν και το εργαλείο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να δώσει την ευκαιρία σε δανειολήπτες με «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια να χρηματοδοτηθούν για να «αγοράσουν»  πίσω το δάνειο τους από τον servicer και να συνεχίσουν να το εξυπηρετούν.

    Με τον τρόπο αυτό το δάνειο επιστρέφει πίσω στην τράπεζα, η εταιρεία διαχείρισης εισπράττει άμεσα και ο δανειολήπτης διασώζει την περιουσία του.

    Στο θέμα αναφέρθηκε ακροθιγώς η κα Φωτεινή Ιωάννου μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας πως: η ΕΤΕ συμμετέχει σε αποκλειστικές συζητήσεις με την Fortress για τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας που θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις DPO και ευκαιρίες αναχρηματοδότησης σε ανοίγματα ΜμΕ και στεγαστικά εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία.

    Ακόμα η κα Ιωάννου είχε επισημάνει στην ομιλία της πως:

    «Οι τράπεζες είναι οι πιο κατάλληλες για να επανεντάξουν τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται από τους servicers και αποδεικνύονται ενήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    »Πιο απλά εάν οι servicers πρόκειται να προσφέρουν αναδιαρθρώσεις σε ιδιοκτήτες κατοικιών με λογικούς δείκτες δανείου προς αξία (LTV) και διάρκεια 15-20 έτη, οι φυσικοί ιδιοκτήτες αυτών των δανείων είναι οι τράπεζες και όχι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που επένδυσαν στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαρχής».

    Η ιδέα για το συγκεκριμένο εργαλείο -που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού-, είναι ότι η Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει από κοινού με την Fortress στη δημιουργία ενός fund, μέσω του οποίου θα αναδιαρθρώνονται και θα «κουρεύονται» τα δάνεια εκείνων των δανειοληπτών που έχουν κάποιο ιδιωτικό (κατοικία)  ή επαγγελματικό ακίνητο και οι οποίοι λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε δυσχέρεια  αλλά συνεχίζουν να έχουν τον χαρακτηρισμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη.

    Πιο απλά το νέο εργαλείο θα λειτουργεί στη λογική του δανείου που πρόσφερε η Εθνική, του split and settle. Για παράδειγμα το Χ δάνειο τιτλοποιήθηκε και το αγόρασε ο επενδυτής έστω στο 50 της αρχικής αξίας του δανείου. Το υποκείμενο ακίνητο αξίζει το 80. Ο επενδυτής θα είναι κερδισμένος αν πάρει το 60 άμεσα.

    Η Εθνική Τράπεζα λοιπόν επιδιώκει να προσφέρει στον  συνεργάσιμο δανειολήπτη τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί για το το 50 (όσο αγόρασε δηλαδή ο επενδυτής το δάνειο) και εισφέροντας άλλο ένα 10% από  ίδια κεφάλαια να «εξοφλήσει» τον servicer.

    Και ακριβώς επειδή οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί δεν έχουν καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, η Εθνική Τράπεζα έρχεται να καινοτομήσει ξανά. Εδώ σημειώνουμε πως η ΕΤΕ, εν αντιθέσει με τις άλλες συστημικές δεν προχώρησε στην απόσχιση του κλάδου των καθυστερούμενων δανείων (carve out).

    Την ανάγκη αυτή έρχεται να την καλύψει το νέο equity fund που θα δημιουργήσουν Εθνική και  Fortress και το οποίο θα χρηματοδοτεί τους δανειολήπτες.

    Το fund θα λειτουργεί στην λογική του δανείου ρύθμισης  split and settle που είχε λανσάρει η Εθνική. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα αυτό το δάνειο «έσπαγε» στα δύο και ένα κομμάτι «πάγωνε» για διάστημα 30 ετών. Το υπόλοιπο τμήμα του δανείου εξυπηρετείται κανονικά και στο τέλος της διάρκειας του δανείου, το «παγωμένο» τμήμα διαγράφεται.

    Το  joint venture θα ξεκινήσει με λίγα κεφάλαια, και με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αναχρηματοδοτήσεις θα γίνουν σωστά.

    Πρόκειται ουσιαστικά για νέο τρόπο ανάταξης προβληματικών δανείων, από το να αγοραστεί το δάνειο από τον servicer

    Διαβάστε επίσης

    Ε. Παναγιώτου (ΕΤΕ): «Έχουμε τα εργαλεία για να αναγνωρίσουμε τους ευάλωτους πελάτες»

    X. Θεοφιλίδη: Κάθε Έλληνας μπορεί να γίνει πελάτης της ETE αποκλειστικά από το κινητό του

    Goldman Sachs: Αυξάνει τις τιμές-στόχους ενόψει των εκλογών – Ψήφος εμπιστοσύνης σε τράπεζες και χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ