Οχτώ συναλλαγές 12,5 δισ. ευρώ μείωσαν τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας, τόνισε η διοίκηση της τράπεζας στην παρουσίαση στους αναλυτές για τα αποτελέσματα του α τριμήνου.

Πρόκειται το project earth τον Ιούνιο του 2018, ύψους 2 δισ. τo Leo τον Νοέμβριο του 2019 ύψους 0,3 δισ. ευρώ, το Marina τον Οκτώβριο του 2020 0,3 δισ. ευρώ, το Frontier που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2021 ύψους 6 δισ. ευρώ και τα παλαιότερα Symbol ύψους 0,9 δισ. ευρώ, το Mirror 1,2 δισ. ευρώ το Icon 1,6 δισ. ευρώ και το Danube 0,2 δισ. ευρώ.

Τα NPEs αναμένεται να υποχωρήσουν το 2022 στο 6%.

Σε λίγες εβδομάδες προς το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου θα ολοκληρωθεί το Frontier που σε επίπεδο κόστους κινδύνου θα κινηθεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα μεγάλη τιτλοποίηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Παράλληλα, η διοίκηση επανέλαβε πως δεν τίθεται ζήτημα ΑΜΚ.

Η τράπεζα δεν έχει, επίσης, βλέψεις στο εξωτερικό προς το παρόν και επενδύει στο story της ελληνικής επιτυχίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα, άλλωστε, θα δοθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας.

Μέχρι το 2023 η τράπεζα θα αυξήσει τις χορηγήσεις της σε ετήσια βάση στα 5 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από φέτος.

Προκειμένου να επιτύχει η τράπεζα τους στόχους των MREL την περίοδο 2021-2022 προγραμματίζει εκδόσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Το χρηματοδοτικό κόστος της τράπεζας έπεσε σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα αντανακλώντας την ανατιμολόγηση των καταθέσεων και τη γραμμή χρηματοδότηση TLLTRO της ΕΚΤ.

Οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση που αντιστοιχεί σε +2,7 δισ. ευρώ.

Oι επιδόσεις πληρωμής των πελατών της τράπεζας στα πρώην μορατόρια παρέχει αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Όλα τα μορατόρια της Εθνικής έληξαν στο τέλος του 2020. Περίπου το 50% των πελατών που ήταν σε μορατόρια θεωρούνται ως χαμηλού κινδύνου πελάτες και δεν ζήτησαν περαιτέρω βοήθεια σε ότι αφορά τις πληρωμές. Λιγότερο από 7% βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του μήνα και το λιγότερο του 2% βρίσκεται σε χρεοκοπία.

Η περίμετρος των μορατορίων και το αναμενόμενο status

Tα μορατόρια της ΕΤΕ ανέρχονται στο σύνολό τους σε 3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά εξυπηρετούνται κανονικά. Το 20% είναι στο Γέφυρα Ι και ΙΙ άλλο ένα 20% έχει υποστεί ρυθμίσεις και ένα 10% είναι οι πελάτες υψηλού κινδύνου.

Ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι ψηφιακές πωλήσεις της τράπεζας με ετήσια άνοδο της τάξης του 79%.

Εθνική Ασφαλιστική

Τους ερχόμενους δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας.

Διαβάστε επίσης:

Παύλος Μυλωνάς: Πρωτιά της Εθνικής Τράπεζας σε κερδοφορία και κεφάλαια – Μόλις 13,3% τα κόκκινα δάνεια