• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Έσοδα πάνω από μισό δισ. ευρώ από τα ακίνητα – Τα κτίρια που αγοράζει το ΥΠΠΟ, τα ξενοδοχεία που βγαίνουν σε πώληση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα: Επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Finastra για το πρότυπο ISO 20022

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Πωλητήριο στα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της βάζει η Εθνική Τράπεζα με στόχο να εισπράξει περισσότερα  από 500 εκατ μέχρι το τέλος του 2024.

    Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που αριθμεί περί τις 5 χιλιάδες ακίνητα όλων των κατηγοριών, από οικόπεδα και αγροτεμάχια μέχρι ξενοδοχεία, αλλά και κτίσματα που προορίζονται για Μουσεία.

    Συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να αποκτήσει από την ΕΤΕ αντί τιμήματος 20 εκατ ευρώ δύο ακίνητα, το κτίριο στην Πειραιώς 260 που φιλοξενεί το Φεστιβάλ Αθηνών και το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, χώρος που προορίζεται για Μουσείο.

    Τα ακίνητα, που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της Εθνικής μέσα από πλειστηριασμούς, βγαίνουν προς πώληση μέσα από την πλατφόρμα της τράπεζας, το www.realestateonline.gr,  ενώ στόχος της ΕΤΕ, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Κυριακόπουλο, Γενικό Διευθυντή Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας και του Ομίλου, είναι να πακετάρει ομοειδή ακίνητα και κινήσει διαδικασία πώλησης τους σε επενδυτές.

    Σήμερα στην πλατφόρμα της τράπεζας είναι έτοιμα προς πώληση πέντε ξενοδοχεία, με το Arty Hotel στην Αρχαία Ολυμπία (5 αστέρων με 61 δωμάτια) να βγαίνει προς πώληση αντί 4,2 εκατ ευρώ. Ενώ ένα μικρότερο ξενοδοχείο στην Κατερίνη -31 δωμάτια- βγαίνει αντι 1,4 εκατ ευρώ. Η τιμή για τα άλλα τρία ξενοδοχεία στην Ιστιαία, Αμφιλοχία και Κολύμπια Ρόδου διαμορφώνεται από 450.000 μέχρι 585.000 ευρώ.

    Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα www.realestateonline.gr  υπάρχουν αναρτημένα 1.318 ακίνητα αξίας περίπου 187 εκατ ευρώ και σύντομα οι λίστα θα ενισχυθεί με άλλα 600 ακίνητα αξίας περίπου 80 εκατ ευρώ.

    Ενώ πωλητήριο θα μπεί και στα περισσότερα από τα 360 ακίνητα –αξίας πάνω από 110 εκατ ευρώ- τα οποία έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της Εθνικής μέσα από πλειστηριασμούς παλαιοτέρων ετών (πριν από τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών).

    Όπως λέει στο mononews.gr  ο κ. Κυριακόπουλος, για την προώθηση των REOs, καθώς και άλλων ακινήτων του Ομίλου, δημιουργήθηκε Μητρώο Μεσιτών με πανελλαδική κάλυψη και αναβαθμίστηκε η διαδικτυακή πύλη (www.realestateonline.gr) ενσωματώνοντας τον μηχανισμό ηλεκτρονικών διαγωνισμών, με σκοπό τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας καθώς και την ενίσχυση της ευελιξίας στις συναλλαγές ακίνητης περιουσίας.

    Στόχος της ΕΤΕ, όπως συμπληρώνει είναι η πώληση των 5.000 ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία της τράπεζας, διαδικασία που θα αποφέρει έσοδα πάνω από μισό δις ευρώ.

    Να σημειωθεί –σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της ΕΤΕ-, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου το 2021 ανήλθαν σε 393 ακίνητα αξίας περίπου 124 εκατ ευρώ. Μάλιστα τα 338 ακίνητα αξίας περίπου 52 εκατ ευρώ,  διατέθηκαν μέσω της διαδικτυακής πύλης της τράπεζας είτε με διαδικασία ηλεκτρονικών διαγωνισμών ή με τη διαδικασία «buy now». Συγχρόνως, οι ανακτήσεις ακινήτων μέσω δημόσιων πλειστηριασμών και συναινετικών λύσεων περιορίστηκαν σε 69 ακίνητα αξίας περίπου 14 εκατ ευρώ.

    Ακόμα σημειώνεται ότι η Εθνική προχώρησε μετά από πολλά χρόνια, σε πωλήσεις δέκα ακινήτων στην Κομοτηνή ιδιοκτησίας της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Α.Ε. (100% θυγατρικής της ΕΤΕ).

    Τέλος αναφέρεται  ότι η ΕΤΕ πέρυσι προχώρησε στη δωρεά προς το Υπουργείο Πολιτισμού ενός από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα τζαμιά που βρίσκεται στα Γιαννιτσά, εξασφαλίζοντας την συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου. Το Τζαμί είχε μετατραπεί σε βιομηχανικό χώρο και πέρασε στην ιδιοκτησία της τράπεζας ως ενέχυρο σε δάνειο.

    Διαβάστε επίσης

    Υπογραφή κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες – Επιτυχία της ΟΤΟΕ – Στα €1.019,13 ο κατώτατος μισθός

    Νίκος Καραμούζης: Τι ψάχνει να βρει ο fund manager στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ