Υπόθεση 24ωρων είναι η υποβολή του επίσημου αιτήματος της Εθνικής Τράπεζας στο πρόγραμμα «Ηρακλής», καθώς ο CEO κ. Παύλος Μυλωνάς έχει το βλέμμα προσηλωμένο στην πορεία τιμολόγησης των CDS, προκειμένου να κλειδώσει τη χαμηλότερη δυνατή προμήθεια. Και ταυτόχρονα δρομολογεί τις διαδικασίες για το νέο πρόσωπο της τράπεζας.

Η τιτλοποίηση των 6,1 δισεκ ευρώ είναι έτοιμη από τις 18 Δεκεμβρίου, και η Εθνική βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να κλειδώσει την προμήθεια, που βρίσκεται σε συνάρτηση με την πορεία του ασφάλιστρου κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα το ασφάλιστρο για το ελληνικό CDS στο 5ετές ομόλογο βρίσκεται στις 95 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από τα επίπεδα προ πανδημικής κρίσης καθώς τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν στις 99 μονάδες βάσης, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 ήταν στις 472 μονάδες βάσης.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η μεγάλη κερδισμένη καθώς θα «κλειδώσει» τη χαμηλότερη προμήθεια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η τιτλοποίηση της έχει λάβει πολύ καλό rating.

Το project Frontier ύψους 6,1 δισεκ ευρώ, περιλαμβάνει 190.000 δάνεια, 80.000 δανειοληπτών, με το 90% αυτών να έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα και η ΕΤΕ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων για τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων, ύψους 3 δισεκ ευρώ.

Με το Frontier η Εθνική Τράπεζα περιορίζει τον δείκτη NPE κάτω από το 15% και μειώνει το απόθεμα των προβληματικών της δανείων κατά 60%, χαμηλότερα δηλαδή από 4 δισεκ ευρώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου 2020, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ήταν ύψους 9,96 δισεκ ευρώ.

Το 77% των δανείων της τιτλοποίησης είναι στεγαστικά, το 18% είναι επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το υπόλοιπο 5% καταναλωτικά δάνεια. Από τα 9,9 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής Τράπεζας, τα 4,4 δισεκ ευρώ είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και αυτά αποτελούν τον πυρήνα της τιτλοποίησης Frontier.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής και θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα, δεν προχωρά με την τιτλοποίηση και σε απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας (hive down), ούτε σε μεταφορά προσωπικού (carve out) σε ξεχωριστή ανεξάρτητη εταιρεία.

Εθνική Ασφαλιστική

Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το δεύτερο μεγάλο project της Εθνικής Τράπεζας που είναι το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής με το αμερικανικό fund CVC. Ο κ. Μυλωνάς που χειρίζεται προσωπικά την υπόθεση έχει ενεργοποιήσει τη διαδικασία για να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο αντί της πώλησης. Και αυτό επειδή το προσφερόμενο τίμημα για την απόκτηση του 80% του ασφαλιστικού βραχίονα της ΕΤΕ κρίνεται ως εξαιρετικά χαμηλό (στα 420-450 εκατ ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το CVC αναδιπλώνεται και επανήλθε με υψηλότερη προσφορά.

Το νέο πρόσωπο της ΕΤΕ

Η τράπεζα έχει ήδη βάλει μπροστά τις διαδικασίες μετασχηματισμού της και σχεδιάζει μέσα στο έτος να λειτουργήσει πιλοτικά τα «νέας γενιάς» καταστήματα, στα οποία δεν θα υπάρχουν γκισέ συναλλαγών, καθώς αυτές θα πραγματοποιούνται μόνο με μηχανήματα και το προσωπικό θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Στόχος είναι η ανάπτυξη μηχανισμών ώστε η τράπεζα να ξεφύγει από τη λογική του ιεραρχικού οργανισμού, να είναι πιο ανοιχτή σε καινούριες προτάσεις, να δίνει ευκαιρίες ανέλιξης στους εργαζόμενους, να αφήσει πίσω απαρχαιωμένες και περίπλοκες διαδικασίες. Ένα νέο μοντέλο λειτουργίας με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική για CVC: Είναι που είναι ένας ο ενδιαφερόμενος δεν θα του το κάνουμε και εύκολο….

JP Morgan: Αυξάνει τις τιμές-στόχους για Alpha, Eurobank και Εθνική Τράπεζα

ΛΕΠΕΤΕ: «Παράθυρο» για συνέχιση των διεκδικήσεων για τους 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής – Τι αναφέρει η δικηγορική εταιρεία που χειρίστηκε την υπόθεση

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση