• Τράπεζες

    Εθνική: Σήμερα το ενημερωτικό για το placement – Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πώληση του 10%

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Το Ενημερωτικό Δελτίο για την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να καταθέσει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με το placement να ξεκινά –όπως όλα δείχνουν- την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

    Χθες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε στα 7,5 ευρώ (στα 6,68 δις ευρώ η κεφαλαιοποίηση), καθώς έγινε γνωστό στην αγορά ότι το Ταμείο «πάτησε» το κουμπί για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της αποεπένδυσης του από την τράπεζα.

    Νωρίτερα χθες το πρωί στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, ο σύμβουλος του, η JP Morgan, ενημέρωσε αναλυτικά για τις προθέσεις των επενδυτών σε ότι αφορά το ποσοστό που προτίθενται να αγοράσουν. Και «κλείδωσε» η διάθεση του 10% από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην ΕΤΕ. Το εύρος της τιμής πώλησης θα κυμαίνεται μεταξύ 7.20 – 7.60 ευρώ ανά μετοχή.

    Το 8,39%, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές θα παραμείνει στο Δημόσιο, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζεται η άποψη πώς η διατήρηση συμμετοχής στην Εθνική, μπορεί στο εγγύς μέλλον να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για κάποιον μεγάλο ξένο «παίκτη» που θα θελήσει να πάρει θέση στρατηγικού εταίρου στην τράπεζα.

    Και με δεδομένο ότι στα τέλη της χρονιάς ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  αυτό το 8,39%, που θα απομείνει, θα περάσει στον έλεγχο της Ελληνικής εταιρείας Συμμετοχών, το σημερινό Υπερταμείο, το  οποίο μετά από την απορρόφηση του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, θα αποκτήσει τη νέα μορφή Εθνικού επενδυτικού ταμείου.

    Το Ενημερωτικό Δελτίο για το placement της Εθνικής είναι έτοιμο και σήμερα εκτός απροόπτου το ΤΧΣ θα το καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ληφθεί η έγκριση, ώστε η  διαδικασία του βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς επίσης και την Ελληνική Δημόσια Προσφορά να ξεκινήσει την 30η Σεπτεμβρίου.

    Μακροπρόθεσμοι επενδυτές

    Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Πέρυσι που πωλήθηκε το 22% (20%+2%) των μετοχών της Εθνικής αποδέκτες ήταν σε ποσοστό 64% μακροπρόθεσμοι επενδυτές και το 27% θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ αυτών ήταν οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco. Από ελληνικής πλευράς συμμετοχή είχαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πλειάδα άλλων ιδιωτών.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δις ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω και την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ σε πολύ μικρή απόσταση από το άνω εύρος των 5,44 ευρώ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι η Εθνική εμφάνισε καθαρά κέρδη 670 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο φέτος και όπως δήλωσε ο CEO  της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς: Η ισχυρή κερδοφορία ενίσχυσε περαιτέρω τα κεφαλαιακά μας αποθέματα, τα οποία κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα ο δείκτης CET1 και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας να αυξηθούν περίπου κατά 50μ.β. και 70μ.β. από την αρχή του έτους, και να διαμορφωθούν στο 18,3% και 20,9% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα κεφαλαίου προσφέρει στην τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής διανομής κεφαλαίου στους μετόχους. Ως πρώτο δείγμα αυτής της πρόθεσης, μετά την επιστροφή μας στη διανομή μερισμάτων, καταβάλλοντας 30% επί των καθαρών κερδών του 2023, παίρνουμε πρόβλεψη για μέρισμα ύψους 40% επί των κερδών αυτού του έτους, φιλοδοξώντας να αυξήσουμε σημαντικά τη διανομή μερισμάτων στο μέλλον.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΧΣ: Κλείδωσε στο 10% το αρχικό ποσοστό διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας

    Εθνική: Στην τελική ευθεία το νέο placement της Τράπεζας – Κλείνει ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων στο τραπεζικό σύστημα

    Τεράστιο ενδιαφέρον για το placement της Εθνικής Τράπεζας – Τι βλέπει η JP Morgan



    ΣΧΟΛΙΑ