«Το 2018 η Εθνική Τράπεζα βρισκόταν σε οριακή κατάσταση, και δεν υπήρχε  άνθρωπος που να πίστευε ότι θα τα καταφέρουμε. Η τράπεζα είχε 22,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και οριακά κεφάλαια. Σήμερα έχει 1 δισ. ευρώ κόκκινα και τα κεφάλαια της είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και μάλιστα χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου».

Από την ανάταξη του ισολογισμού της Εθνικής Τράπεζας, ξεκίνησε χθες ο CEO της Παύλος Μυλωνάς την ομιλία του παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους το rebranding της τράπεζας, αλλά και το success story της τελευταίας 5ετίας, υπογραμμίζοντας πως: για να αλλάξουμε το logo μας έπρεπε πρώτα να αλλάξουμε την τράπεζα.

Η τράπεζα έχει γυρίσει σελίδα και θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος -το 25% ενδεχομένως και υψηλότερο ποσοστό – από τα κέρδη του 2023 στους μετόχους της.

Μάλιστα, χθες, η Εθνική πήρε την έγκριση για να λάβει το senior ομόλογο των 360 εκατ. ευρώ της τιτλοποίησης Frontier II (ύψους 1 δισ. ευρώ) την εγγύηση του «Ηρακλή 3».

Και θα πρέπει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή 3» στα 3 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ σήμερα) προκειμένου να καλυφθούν και οι μεγάλες τιτλοποιήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Παύλος Μυλωνάς στην προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της Εθνικής, η οποία όπως είπε παραμένει στην κορυφή «Σύγχρονη και ανταγωνιστική, διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, καθώς είναι η τράπεζα των Ελλήνων εδώ και 183 χρόνια».

Και σημείωσε πως 4Α χαρακτηρίζουν την μετεξέλιξη της Εθνικής: Ανθρώπινη, Αξιόπιστη, Αναπτυξιακή και Αποτελεσματική τράπεζα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν που έδωσε νέα πνοή στην Εθνική, ώστε  να γίνει τράπεζα του σήμερα. «Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι οι τράπεζες που θα επενδύσουν στο κομμάτι της τεχνολογίας είναι αυτές που θα επιβιώσουν αύριο. Ξοδέψαμε σχεδόν τα διπλάσια σε επενδύσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό και σήμερα βρισκόμαστε στο top 10 των ευρωπαϊκών τραπεζών» είπε ο Παύλος Μυλωνάς και συνέχισε:

Ψηφιοποιήσαμε το core banking, την καρδιά της τράπεζας και «ήταν σαν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, όσο τρέχεις μαραθώνιο». Η Εθνική θα είναι σε 2 χρόνια από τις μοναδικές ευρωπαϊκές τράπεζες με πλήρως ψηφιοποιημένο core banking.

Επενδύσεις 700 εκατ.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία 4ετία η Εθνική έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις τεχνολογίας.

Παράλληλα η Εθνική άφησε πίσω της τη νοοτροπία του Δημοσίου «Παλιά ήθελαν να γίνουν υπάλληλοι της τράπεζας για να βολευτούν, αυτό έχει αλλάξει πλέον» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, συμπληρώνοντας πως: «ήταν δύσκολη άσκηση η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής».

Και φυσικά η Εθνική έχει ως επίκεντρο τους πελάτες της εταιρικούς και λιανικής, εξελίσσοντας τις υπηρεσίες με πέντε μεγάλα κέντρα εξυπηρέτησης της εταιρικής πελατείας, ενώ το δίκτυο έχει πάρει ανάσα καθώς το 67% των συναλλαγών πραγματοποιούνται από άλλα κανάλια, και έχει αναβαθμιστεί ο συμβουλευτικός τους ρόλος.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η Εθνική παρέχει υπηρεσίες σε ένα σημαντικό τμήμα πληθυσμού της Ελλάδος εξυπηρετώντας 5,7 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες, και με 3,9 εκατομμύρια ψηφιακούς χρήστες και διαθέτει δίκτυο 315 καταστημάτων.

Τώρα στόχος του Παύλου Μυλωνά είναι να «μεγαλώσει περισσότερο η Εθνική Τράπεζα» και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η διοίκηση εξετάζει όλα τα σενάρια προκειμένου να αποκτήσει παρουσία στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, μέσα από εξαγορά ποσοστού τόσο σε τράπεζα όσο και σε fintech εταιρείες, αλλά και στο εσωτερικό με εξαγορές που θα προσδώσουν αξία, όπως έγινε με την Epsilon Net.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής, Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην «απόλυτη επιτυχία του placement για τη διάθεση του  22% των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», και σημείωσε πως η μεγάλη συμμετοχή των διεθνών επενδυτών ήταν «μία ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία γενικότερα».

Τέλος η επικεφαλής Μάρκετινγκ του ομίλου της Εθνικής, Χαρά Νταλέκου, παρουσιάζοντας το rebranding σημείωσε, μεταξύ των άλλων πως: η Εθνική του Σήμερα έχει επίκεντρο τον πελάτη, και αποτελεί έναν ηγέτη που νοιάζεται για τα μεγάλα κοινωνικά αιτήματα και που λειτουργεί υπεύθυνα απέναντι στο περιβάλλον

Και υπογράμμισε πως: Με επίκεντρο τις ανάγκες των πελατών, των εργαζομένων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και με δέσμευση να υποστηρίζει τις νέες ιδέες και όσα μας πηγαίνουν μπροστά, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας που έχει εξελιχθεί σε καταλύτη ανάπτυξης και αυτή τη στιγμή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η νέα εταιρική εικόνα αναδεικνύει τη μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί

Εθνική Τράπεζα: Μεγάλο το δυνητικό ενδιαφέρον για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα σχέδια του Παύλου Μυλωνά για τη νέα Εθνική Τράπεζα και το rebranding