Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Εθνική – Placement: Ακυρώνει τη μέγιστη τιμή διάθεσης των μετοχών το… χρηματιστηριακό «ταμπλό» – Ο ρόλος Ξηρουχάκη

Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) - Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) - Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

Ανώμαλη προσγείωση στη… σκληρή πραγματικότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, φαίνεται να έχουν οι μαξιμαλισμοί του ΤΧΣ, που κατά κύριο λόγο εκφράζονται από τον CEO Ηλία Ξηρουχάκη και αφορούν την τιμολόγηση του placement της Εθνικής.

Το χρηματιστηριακό «ταμπλό», στο οποίο ενσωματώνονται και αφομοιώνονται οι διαθέσεις των επενδυτών, σπεύδει χωρίς περιστροφές και τον δικό του τρόπο να… ακυρώσει την οριοθετημένη, μέγιστη τιμή, για την παραχώρηση του 10% της τράπεζας.

Η μετοχή της Εθνικής, μετά από την προχθεσινή υποχώρηση κατά 2,14% έκλεισε και χθές σε αρνητικό έδαφος (-0,34%) με την τιμή της να διαμορφώνεται στα 7,65 ευρώ. Δηλαδή 3,77% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 7,95 ευρώ ,που αποτελούν το άνω άκρο του εύρους της συνδυασμένης διάθεσης του μετοχικού «πακέτου», στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

Υπο αυτές τις συνθήκες είναι ηλίου φαεινότερο ότι η «ετυμηγορία» της αγοράς «καίει» τον Ηλία Ξηρουχάκη που αποφάσισε ως ηγετικό στέλεχος του ΤΧΣ να θέσει τόσο ψηλά τον πήχη για το placement των κατεχόμενων από Ταμείο μετοχών της Εθνικής. Σε σχέση βέβαια με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αντοχές.

Από την πρώτη στιγμή ο CEO δέχθηκε τα ιοβόλα βέλη των επαγγελματιών της αγοράς, που του καταμαρτυρούν «άγνοια της χρηματιστηριακής ψυχολογίας».

Βάζοντας όμως και άλλα δύο ζητήματα στο «τραπέζι» των συζητήσεων: Είτε να αντιμετώπισε υπεραισιόδοξα και χωρίς «φίλτρο» τις προτάσεις των συμβούλων, είτε να θέλησε να κάνει τον… καλό στην κυβέρνηση για λόγους που θεωρούνται ευνόητοι. Ειδικά μετά από τους επικείμενους τίτλους τέλους του ΤΧΣ.

Όπως και να’ χουν όλα αυτά, η χρηματιστηριακή αγορά άσκησε πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής με σημαντική μάλιστα συναλλακτική δραστηριότητα. Καθώς στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης άλλαξαν χέρια 8.537.766 μετοχές (που αντιστοιχούν στο…9,33% του placement) συνολικής αξίας 66.374.202 ευρώ.

Εκφράζει δυναμικά την αντίθεσή της η αγορά

Εξέλιξη που δείχνει ότι η αγορά εξέφρασε δυναμικά την αντίθεσή της της στην πρόθεση του ΤΧΣ να πουλήσει στη μέγιστη τιμή του καθορισμένου εύρους διάθεσης. Επίπεδα όμως που κρίνονται ιδιαίτερα απαιτητικά στην παρούσα χρονική συγκυρία. Όχι με την έννοια ότι διακυβεύεται η υπερκάλυψη, αλλά για λόγους κατανομής σε ποιοτικότερα διεθνή χαρτοφυλάκια.

Το ΤΧΣ συνεδρίασε αργά το βράδυ και αναμένεται σήμερα πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, να ανακοινώσει ένα πιο στενό εύρος στην τιμή διάθεσης των μετοχών, από το αρχικό των 7,30-7,95 ευρώ.

Το ίδιο είχε συμβεί και στο προηγούμενο placement του περσινού Νοεμβρίου, όταν η ψαλίδα του αρχικού εύρους από 8,8 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν ( σε τιμές από 5 έως 5,44 ευρώ) μειώθηκε σε 2,64% με νέα εκκίνηση τα 5,30 ευρώ και τη μέγιστη να παραμένει στα 5,44 ευρώ. Και με την τότε τελική διάθεση να γίνεται στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή.

Τώρα, το εύρος τιμών έχει την ίδια ποσοστιαία διαφορά (8,9%) και μένει να διακριβωθεί πόσο θα ανέβει το κάτω άκρο των 7,30 ευρώ, ενώ για το μέγιστο δεν αποκλείεται να παραμείνει το ίδιο ή ενδεχομένως να χαμηλώσει κατά τι.

Η αγορά θέλει τα 7,60 ευρώ, θα αποδεχθεί με λιγότερο ενθουσιασμό τα 7,70 ευρώ, αλλά από εκεί και πέρα θα μετρήσει ιδιαίτερα η επιμονή του ΤΧΣ για τελική διάθεση όχι στο χαμηλότερο επίπεδο, αλλά στο μέγιστο του εύρους.

Κίνδυνοι για τη μελλοντική πορεία της μετοχής

Με προφανή κίνδυνο σε μια τέτοια περίπτωση να μην «αφήσει καθόλου λίπος» για τους επενδυτές, όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Γεγονός που ενδέχεται να έχει παρενέργειες στην μετέπειτα πορεία της μετοχής, ειδικά αν πρωτοστατήσουν στη διεθνή κατανομή τα Hedge Funds

H άσκηση είναι δύσκολη και υψηλού ρίσκου για τους επενδυτές που θα τοποθετηθούν τώρα. Ενώ για τον Ηλία Ξηρουχάκη και την ηγεσία του ΤΧΣ, που μετράνε μέρες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν φαίνεται να τρέχει κάτι αν η πρόσκαιρη επιτυχία δώσει τη θέση της στην απογοήτευση των επενδυτών.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ελληνικό σκέλος της διάθεσης, υπάρχει σαφέστατα στάση αναμονής και η συντριπτική πλειονότητα των δυνητικά ενδιαφερομένων (θεσμικοί και ιδιώτες)  λάβει σήμερα τις τελικές αποφάσεις. Μετά από τη νέα ανακοίνωση του ΤΧΣ και σε συνάρτηση και με την πορεία της μετοχής.

Το 15% του placement (13.720.727 μετοχές επί συνόλου 91.471.515) προορίζεται να διατεθεί στην Ελλάδα, όπου με βάση τη μέγιστη τιμή των 7,95 ευρώ ανά μετοχή, παραπέμπουν σε άντληση 109 εκατ. ευρώ. Στη Δημόσια προσφορά υπάρχει και το «παράθυρο» για διάθεση επιπλέον 5% ( άλλα 4.573.576 μετοχές) με μέγιστο κόστος κτήσης τα 36,36 εκατ. ευρώ. Η επιπλέον παραχώρηση φαντάζει δύσκολη υπόθεση, αλλά τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ προοιμίου.

Το 85% της διάθεσης που αφορά την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό (77.750.788 μετοχές) μεταφράζεται σε 618,11 εκατ. ευρώ, με βάση τη μέγιστη τιμή του εύρους παραχώρησης. Αν στο εξωτερικό πάει το 80% τότε τα ζητούμενα κεφάλαια είναι 581,76 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή η μετοχή της Εθνικής είχε κλείσει στα 7,844 ευρώ. Στο τελευταίο 6μηνο η μεσοσταθμική τιμή για τη μετοχή είναι 7,78 ευρώ, στο τελευταίο τρίμηνο 7,74 ευρώ,  ενώ στον τελευταίο μήνα διαπραγμάτευσης είναι στα 7,59 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι με βάση τα στοιχεία του πρώτου εφετινού εξαμήνου η καθαρή ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής της Εθνικής είναι στα 8,41 ευρώ, τότε τα 7,95 ευρώ της μέγιστης τιμής διάθεσης αντιστοιχούν στο 94,5% (0,945 ευρώ για κάθε 1 ευρώ της καθαρής ενσώματης θέσης).

Με την αποτίμηση αυτή να είναι η υψηλότερη ανάμεσα στις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας.

Νωρίς σήμερα το πρωί αποδείχθηκε με τον πλέον παραστατικό τρόπο το πόσο δίκιο είχε η αγορά και το πόσο εκτός τόπου και χρόνου ήταν ο Ηλίας Ξηρουχάκης και το ΤΧΣ.

Ετσι, το αρχικό εύρος αναθεωρήθηκε και κινείται μεταξύ των 7,4 και 7,65 ευρώ. Το κάτω άκρο της τιμής ανέβηκε κατά 1,36% σε σχέση με τα προηγούμενα 7,3 ευρώ, ενώ η μέγιστη τιμή ψαλιδίστηκε κατά 3,77%. Αποδεικνύοντας ότι εκεί ακριβώς ήταν το μέγα σφάλμα της αρχικής τιμολόγησης.

Οι προφάσεις περί αύξησης του γεωστρατηγικού κινδύνου, αποτελούν δικαιολογία καθώς η αγορά δύο ημέρες πριν είχε στείλει τα ηχηρά της μηνύματα.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Μείωση κατά 6,1% στο πράσινο οικιακό τιμολόγιο για τον Οκτώβρι

Η αντεπίθεση της Seanergy: «Γιώργο Οικονόμου, δεν σε θέλουμε στην εταιρεία

Γιατί συγκρούονται Γερμανός – Καρώνης: Αποκλειστικά τα εξώδικα «φωτιά»