Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Εθνική: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για το ποσοστό που θα πουληθεί στο placement

Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η απόφαση για το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας που θα διατεθεί μέσα στον Οκτώβριο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το τελικό ποσοστό της διάθεσης θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει και η οποία αναμένεται ισχυρή.

Η  πώληση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ποσοστού τουλάχιστον 10% της Εθνικής Τράπεζας (κατέχει το 18,39%) αναμένεται στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Το πιθανότερο είναι ότι το ποσοστό που θα διατεθεί σε ξένους και Έλληνες επενδυτές θα φτάσει το 13%, και στο ελληνικό δημόσιο θα απομείνει το 5% της ΕΤΕ. Και ουσιαστικά με το placement αυτό κλείνει και ο κύκλος της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες.

Στο δείπνο που παρέθεσε χθες το βράδυ η Διοίκηση της  Εθνικής Τράπεζας σε 150 μεγάλους πελάτες της επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν η διάθεση του νέου πακέτου της Εθνικής.

Τόσο ο  CEO της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, υπογράμμισαν πως η απόφαση για το ποσοστό που θα διατεθεί είναι απόφαση της κυβέρνησης και εξέφρασαν την πεποίθηση πως η ζήτηση τόσο από τη διεθνή κοινότητα, όσο και από Έλληνες επενδυτές θα είναι ισχυρή.

Και φυσικά αναφέρθηκαν στις προοπτικές της τράπεζας και στην δυναμική της μετοχής της, η οποία έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 25% από την αρχή του χρόνου.

Όπως έχει γράψει το mononews.gr, στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζεται η άποψη πώς η διατήρηση συμμετοχής στην Εθνική, μπορεί στο εγγύς μέλλον να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για κάποιον μεγάλο ξένο «παίκτη» που θα θελήσει να πάρει θέση στρατηγικού εταίρου στην τράπεζα.

Προς το παρόν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές  είναι ευνοϊκές για τη διεξαγωγή του placement, με την J.P.Morgan να είναι επικεφαλής για τον διεθνή συντονισμό της διάθεσης του πακέτου μετοχών.

Η διαδικασία του placement θα είναι ανάλογη με αυτήν του περασμένου Νοεμβρίου, που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας.

Θα περιλαμβάνει δηλαδή τη Διεθνή Προσφορά, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς επίσης και την Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής ( 20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δις ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω και την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα  5,30 ευρώ.

Χθες η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 7,69 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 7,034 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Reuters: Το ΤΧΣ προχωρά τον Οκτώβριο στην πώληση ποσοστού 10-13% της Εθνικής Τράπεζας

Εθνική Τράπεζα: Κόβει τις προμήθειες σε επιλεγμένες συναλλαγές – Ποιες είναι

Κωστής Χατζηδάκης: Οι 6 παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και μείωση του κόστους συναλλαγών