Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Εθνική: Κρίσιμο 15θήμερο για τις τελικές αποφάσεις του placement- Τι ποσοστό θα διατεθεί από το 18,39% του ΤΧΣ

Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμειου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ), Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμειου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ), Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

Καθοριστικό αναμένεται να είναι προσεχές 15θημερο, για τη διαμόρφωση του «οδικού χάρτη» που αφορά το placement στην Εθνική.

Όπως όλα δείχνουν, το αργότερο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα  ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το 18,39% της τράπεζας (168.231.441 μετοχές) που είναι στο χαρτοφυλάκιο του Τ.Χ.Σ.

Οι επικείμενες αποφάσεις αφορούν τόσο τον χρονικό προσδιορισμό της διεξαγωγής του placement, όσο και το ύψος του «πακέτου» της διάθεσης των μετοχών. Αν δηλαδή θα παραχωρηθεί ολόκληρη η μετοχική θέση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή εάν θα διατηρηθεί ένα τμήμα της.

Επί του παρόντος τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, καθώς στην κυβέρνηση «ζυγίζουν» τις εξελίξεις. Δίνοντας όμως ιδιαίτερο βάρος στην εισηγούμενη πρόταση της διακράτησης ενός ποσοστού της τάξεως του 5% έως 8%.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα τέλη της χρονιάς ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής του Τ.Χ.Σ, το πιθανό ποσοστό συμμετοχής στην Εθνική που θα απομείνει, θα περάσει στον έλεγχο της Ελληνικής εταιρείας Συμμετοχών, το σημερινό Υπερταμείο. Το οποίο μετά από την απορρόφηση του Τ.Χ.Σ. και του ΤΑΙΠΕΔ, θα αποκτήσει τη νέα μορφή Εθνικού επενδυτικού ταμείου.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζεται η άποψη πώς η διατήρηση συμμετοχής στην Εθνική, μπορεί στο εγγύς μέλλον να λειτουργήσει ώς πόλος έλξης για κάποιον μεγάλο ξένο «παίκτη» που θα θελήσει να πάρει θέση στρατηγικού εταίρου στην τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά την Εθνική, οι αναφορές της διοίκησης έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναγοράς ποσοστού 5% από το υφιστάμενο του Τ.Χ.Σ.

Αρχές του Οκτωβρίου η προσφορά

Για τη διεξαγωγή του placement κρίσιμη παράμετρος είναι αυτή του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Αν εκεί δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια ανατροπή, τότε η παραχώρηση των μετοχών της Εθνικής, θα γίνει πιθανότατα μέσα στις δύο πρώτες βδομάδες του Οκτωβρίου.

Ακολουθώντας τα ίδια βήματα με εκείνα του περσινού Νοεμβρίου, όταν είχε διατεθεί και πάλι από το Τ.Χ.Σ το 22% της Εθνικής. Θα περιλαμβάνει δηλαδή τη Διεθνή Προσφορά, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς επίσης και την Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Κατά τα φαινόμενα το επικείμενο placement θα έχει εκ νέου τη J.P.Morgan σε ηγετικό ρόλο, ενεργώντας ως επικεφαλής παγκόσμιος συντονιστής. Πλαισιωμένη και από άλλες μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς αγοράς όπως η Goldman Sachs,η Morgan Stanley,η UBS και η BofA. Συμμετοχή επίσης αναμένεται να έχουν η ΑΧΙΑ Ventures, η Euroxx χρηματιστηριακή και η Εθνική χρηματιστηριακή.

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι με τις σημερινές συνθήκες θα μπορούσε άνετα να απορροφηθεί από ξένους πρωτίστως, αλλά και από Έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, το συνολικό «πακέτο» του 18,39% που κατέχει το Τ.Χ.Σ.

Το οποίο με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής (στα 7,83 ευρώ) αντιστοιχεί σε 1,317 δισ. ευρώ.

Αν τελικά υπερισχύσει η άποψη της διάθεσης ποσοστών από 10,39% έως 13,39%, αυτά μεταφράζονται σε τρέχουσες αξίες 744,15 και 959 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στο προηγούμενο placement του περσινού Νοεμβρίου το Τ.Χ.Σ παραχώρησε 160.989.867 μετοχές της Εθνικής ( 20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δις ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω.

Υπεραξίες 47,7% από το προηγούμενο placement

Η τιμή διάθεσης ήταν στα 5,30 ευρώ, σε πολύ μικρή απόσταση από το άνω εύρος των 5,44 ευρώ.

Σε διάστημα 9 μηνών από τότε η μετοχή της Εθνικής είναι 47,7% ψηλότερα, γεγονός που σημαίνει ότι το placement έχει παράξει υπεραξίες… 509 εκατ. ευρώ.

Στη τότε διάθεση μετοχών είχαν συμμετάσχει μεγάλοι διεθνείς «παίκτες». Ανάμεσα στους οποίους ήταν το Capital World ( που κατέχει ποσοστό 5,06% στην Εθνική)  και τα χαρτοφυλάκια των Wellington , Blackrock ,Fidelity, Lazard Asset Management,  RWC, Pictet, GQG Partners ,Triton ,Helikon, GIC, Robeco, Norges, ,Discovery ,Fiera Capital.

Από ελληνικής πλευράς συμμετοχή είχαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πλειάδα άλλων ιδωτών.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται 24,48% από την αρχή της εφετινής χρονιάς, καταγράφοντας υπεραπόδοση και έναντι του Γενικού Δείκτη ( που είναι στο +10,34%) αλλά και έναντι του κλαδικού δείκτη των τραπεζών που κερδίζει 18,40%.

Για την εφετινή χρονιά η τράπεζα έχει αναβαθμίσει τα καθαρά της κέρδη στα επίπεδα των 1,3 δισ., γεγονός που σημαίνει η τωρινή της χρηματιστηριακή αξία (7,162 δισ.) αντιστοιχεί σε 5,5 φορές την αναμενόμενη κερδοφορία του 2024.

Επίσης η τρέχουσα τιμή της μετοχής αντιστοιχεί σε 0,93 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαιά της  που είναι στα 8,41 ευρώ ανά μετοχή. Ενώ για την εφετινή ετήσια χρήση η απόδοση των κεφαλαίων θα ξεπεράσει το 16%.

Για την Εθνική η μέση τιμή -στόχος των αναλυτών είναι στα 9,80 ευρώ με τα περιθώρια ανόδου να είναι 25,15% πάνω από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής.

Διαβάστε επίσης

Τραπεζικές μετοχές: Οι αποδόσεις τριών ταχυτήτων, ποιες είναι φθηνότερες και ποιες έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου

Deutsche Bank & UBS: Γιατί ανεβάζουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες – Οι κορυφαίες επιλογές

NBG Securities για ελληνικές τράπεζες: Χαμηλότερα έσοδα από τόκους έναντι υψηλότερων εσόδων από αμοιβές