ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η δήλωση αυτή του κ. Μυλωνά δείχνει πως στόχος της τράπεζας είναι να υπάρξει διεύρυνση στη συμμετοχή των επιχειρήσεων που τα σχέδια τους θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Tαμείου.
Και όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, το ζητούμενο είναι να υπάρξει διάχυση των πόρων σε όσο το δυνατόν περισσότερους, καθώς μέσα από τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων θα ευνοηθούν και οι πιο μικρές. Και συμπλήρωσε: Στα 6 δισ. ευρώ η ελάχιστη χρηματοδότηση της ΕΤΕ στο πλαίσιο του Ταμείου.
«Στο τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζας» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας. Και όπως είπε στόχος είναι οι πρώτες εκταμιεύσεις να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Στην ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του 2026 θα «πέσουν» πάνω από 50 δισ. ευρώ. Είναι τα 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου, η μόχλευση μέσω των τραπεζών και οι επιδοτήσεις. Τα δάνεια θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του 2026, ενώ οι επιδοτήσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2026.
Το 37% των πόρων θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης ανάπτυξης και είναι προαπαιτούμενο για να απελευθερωθεί το υπόλοιπο 63% των πόρων.
«Ενθαρρύνουμε τις εξαγορές, συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, τις συνεργασίες μεταξύ τους σε όλους τους κλάδους» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας πως μετά από τη συνεργασία το άθροισμα του τζίρου της νέας εταιρείας που προκύπτει θα πρέπει να είναι αυξημένο κατά 50%. Δηλαδή μία εταιρεία με τζίρο 1 εκατ ευρώ μπορεί να συγχωνευτεί με ή περισσότερες εταιρείες που ο τζίρος τους είναι 500 χιλιάδες ευρώ.
Το ζητούμενο είναι η γρήγορη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου και όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης όποιος καταθέσεις αίτημα και αξιολογηθεί πρώτος θα χρηματοδοτηθεί και πρώτος.
Η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνεται από την τράπεζα όπως και η βιωσιμότητα των επενδυτικών σχεδίων, ενώ το project θα ελέγχεται και από ανεξάρτητους αξιολογητές (πιστοποιημένοι από το υπουργείο).
Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς η Εθνική Τράπεζα έχει στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό, προκειμένου να μπορεί να ενημερώσει και να κατευθύνει σωστά τους πελάτες της που είναι επιλέξιμοι.
«Θέλουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή» ανέφεραν οι κ.κ. Μυλωνάς, Καραμούζης και η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της ΕΤΕ κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη.
Για το λόγο αυτό κλιμάκια της τράπεζας πραγματοποιούν διαρκώς ενημερώσεις σε επιχειρηματίες πελάτες τους.
Μάλιστα η κα Θεοφιλίδη αναφέρθηκε και στο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει ειδικά στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό η ΕΤΕ έχει συστήσει ειδική ομάδα που ενημερώνεται για κάθε νέα δράση του ταμείου και «εργαλεία» με τα οποία εντοπίζει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι ο χρόνος απάντησης της Εθνικής Τράπεζας στο αίτημα του επιχειρηματία. «Έχουμε αναπτύξει υποδομές για να αντιμετωπίζουμε με επάρκεια τα αιτήματα που δεχόμαστε» σημείωσε η κα Θεοφιλίδη, λέγοντας πως για μικρού ύψους αιτήματα η τράπεζα απαντά μέσα σε 48 ώρες. Και ακόμα σημείωσε πως οι μικρομεσαίες επιχιερήσεις σε ποσοστό 50% δείχνουν ενδιαφέρον για ψηφιακή μετάβαση και κατά 25% για πράσινη μετάβαση.
Όλοι οι κλάδοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου με έμφαση σε έργα:
-πράσινης ενέργειας
-ψηφιακής μετάβασης
-εξωστρέφειας
-έρευνας –τεχνολογίας
-κατασκευές.
«Η ταχύτητα μας έχει γίνει εμμονή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης, και συμπλήρωσε στόχος μας είναι να μην ξεπερνά τον 1 μήνα η έγκριση για απλά έργα και τους 2 μήνες για σύνθετα project.
Ο κ. Μυλωνάς ακόμα σημείωσε πως «πρέπει να στηθεί σωστά το πρόγραμμα. Οι όροι επιλεξιμότητας να είναι απλοί και ξεκάθαροι και οι ανεξάρτητοι αξιολογητές να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις».
Ακόμα τόνισε πως οι συμβάσεις των τραπεζών θα πρέπει να υπογραφούν γρήγορα και να μην έχουν ψιλά γράμματα.
Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο ανοιχτόμυαλες σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Να τις δούμε στο σήμερα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και στο ερώτημα τι θα γίνει αν κάποια από τα δάνεια «κοκκινίσουν», ο μεν κ. Σκυλακάκης είπε πως: αν «σκάσει» μέχρι το 10% των δανείων τότε θα τα διαχειριστούν οι τράπεζες και θα υπάρχει παρέμβαση της πολιτείας αν το ποσοστό που θα κοκκινίσει είναι μεγαλύτερο του 10%.
Και ο κ. Μυλωνάς του απάντησε πως αυτό (σσ με τα «κόκκινα» δάνεια) θα πρέπει να το αναφέρουμε στη σύμβαση που θα υπογράψουμε (τράπεζες με υπουργείο).
Διαβάστε επίσης
Ελληνικές τράπεζες: Το μεγάλο πράσινο στοίχημα για την επόμενη ημέρα
Στο δρόμο του re-rating οι ελληνικές τράπεζες – Θετικές προοπτικές βλέπει η Moody’s
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ