Δύο χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι θα φύγουν από τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων -με το bonus της εθελούσιας- από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προσεγγίσει τα 5.000 άτομα μέσα σε ένα χρόνο, ενώ αν υπολογιστούν και οι μετακινήσεις προς τις εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών ξεπερνά τις 7.000 άτομα.

Με τα δύο τελευταία προγράμματα κλείνει ουσιαστικά ο κύκλος των εθελουσιών, που αν και οικονομικά «ψαλιδισμένες» εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλές αποζημιώσεις και καλύψεις σε σχέση με όσα ισχύουν στους άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα νέα προγράμματα απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους καθώς στόχος είναι οι περισσότερες δυνατές αποχωρήσεις. Και αυτό επειδή οι τράπεζες έχουν σε πλήρη εξέλιξη τα προγράμματα μετασχηματισμού και ψηφιοποίησης τους, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στη σύνθεση και τις δεξιότητες που θα πρέπει να έχει το προσωπικό, για να υποστηρίξει τη νέα πραγματικότητα.

Την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο στοχεύει στην αποχώρηση 1.000 εργαζομένων και το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus φτάνει τις 180.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους και πριμοδοτεί με ένα επιπλέον 20% όσους απασχολούνται στο στο δίκτυο και αποχωρήσουν, ενώ όσοι εργάζονται σε καταστήματα που κλείνουν θα λάβουν επιπλέον 2 μισθούς. Σε κάθε περίπτωση το ανώτατο ύψος της παροχής είναι οι 180 χιλιάδες ευρώ, ενώ υπάρχουν πρόνοιες για όσους είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης. Το πρόγραμμα θα τρέχει έως και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020.

Τις επόμενες μέρες η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει το δικό της πρόγραμμα εθελούσιας που επίσης στοχεύει σε 1.000 αποχωρήσεις και προσφέρει μέγιστη αποζημίωση και bonus 150.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλους τους εργαζομένους της τράπεζας ηλικίας 30 ετών και άνω με την προϋπόθεση ότι έχουν 7ετή υπηρεσία στην ΕΤΕ. Ειδικά οι εργαζόμενοι ηλικίας 50-54 ετών που θα κάνουν χρήση του προγράμματος θα λάβουν επιπλέον 30% επί του ποσού αποζημίωσης (με οροφή τις 150.000 ευρώ). Πριμ 30% θα λάβουν και οι εργαζόμενοι που προέρχονται από καταστήματα που έκλεισαν και δεν έχουν οργανικές θέσεις.

Να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2020, αποχώρησαν 1.100 εργαζόμενοι της Εθνικής και το μέγιστο ποσό αποζημίωσης ήταν οι 170.000 ευρώ.

Στις αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Eurobank, με το οποίο αποχώρησαν 750 εργαζόμενοι, από 700 που ήταν ο αρχικός μέγιστος αριθμός, ή το 10% του πληθυσμού της τράπεζας. Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus ήταν οι 150.000 ευρώ. Το 50% των εργαζομένων που αποχωρούν θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί εφάπαξ, και το 50% θα κάνει χρήση των μακροχρόνιων αδειών για 2 ή 5 χρόνια.

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, τον περασμένο Νοέμβριο, με το οποίο αποχώρησαν 800 εργαζόμενοι και το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus ήταν 150.000 ευρώ, ενώ πριμοδοτούσε τους υπαλλήλους που ήταν κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Επίσης προς τις εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων δανείων doValue της Eurobank, Intrum της Πειραιώς και Cepal της Alpha Bank θα έχουν μετακινηθεί (από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του 2020) περισσότεροι από 2.500 τραπεζοϋπάλληλοι.

Διαβάστε ακόμα: 

Εθνική Τράπεζα: Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Οι αποζημιώσεις και τα bonus

Τράπεζα Πειραιώς: Οικονομικά «ενισχυμένο» το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για την αποχώρηση 1.000 και πλέον εργαζομένων

Πώς η εθελούσια έκανε την Eurobank τράπεζα των millennials

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση