ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι εταιρείες διαχείρισης (servicers), που «ξεφύτρωσαν» στην ελληνική αγορά πριν από δύο περίπου χρόνια ως μετεξέλιξη των εισπρακτικών εταιρειών και ως εντολοδόχοι των funds, που εξαγόραζαν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, φθάνουν ήδη στις 23 και ο μακρύς κατάλογος που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, απαριθμεί σήμερα τις εξής εταιρείες:
1. CEPAL
2. FPS
3. ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ
4. Pillarstone
5. UCI
6. Resolute Asset Management
7. Independent Portfolio Management
8. B2Kapital
9. QQuant
10. DV01 Asset Management
11. Special Financial Solutions
12. Hoist
13. LPN Capital
14. MELFIN
15. APS
16. Cerved Credit Management
17. EOS Matrix Greece
18. EY ΠΡΑΞΙΣ
19. NPA
20. Mountstreet
21. Alternative
22. Pepper
23. ΛΥΣΙΣ
Το υπέρογκο ύψος των κόκκινων δανείων που βαραίνει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και το οποίο προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν χωράει ανάλογο αριθμό εταιρειών και οι ανακατατάξεις θεωρούνται νομοτελειακές αλλά και αναπόφευκτες.
Η αγορά των διαχειριστών κόκκινων δανείων που προέβαλε ως ένα σύγχρονο Ελ Ντοράντο, συνειδητοποιεί σταδιακά ότι η στροφή στις τιτλοποιήσεις μαμούθ που δρομολογούν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες, υποχρεώνει σε συγκεντρώσεις, προκειμένου είτε να δημιουργηθούν ισχυρά σχήματα είτε εταιρείες με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς των κόκκινων δανείων.
Καθώς η αγορά αποκρυσταλλώνεται, οι αυστηρές προϋποθέσεις για τα ποσοστά ανακτήσεων που πρέπει να επιτυγχάνονται για όσα δάνεια τιτλοποιηθούν μέσω του Ηρακλή, καθοδηγεί την περαιτέρω τάση συγκέντρωσης στον κλάδο, εξοβελίζοντας μοιραία κάποιες εταιρείες εκτός παιχνιδιού.
Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι, παρά το γεγονός ότι άδεια διαχείρισης έχουν λάβει 23 ξένες ή ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές που έχουν ουσιαστική δραστηριότητα δεν είναι πάνω από 10 εταιρείες. Μεταξύ αυτών είναι οι λεγόμενοι mega servicers, δηλαδή οι εταιρείες Intrum, FPS υπό τον έλεγχο πλέον της doValue και η Cepal, που πρόκειται να μεταβιβαστεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης μαμούθ του χαρτοφυλακίου Galaxy της Alpha Bank.
Από κοντά είναι εταιρείες όπως η Qquant του ομίλου Qualco και η B2Kapital του νορβηγικού ομίλου B2Holding, ενώ πολύ μικρότερα χαρτοφυλάκια διαχειρίζονται εταιρείες, όπως η Hoist, η Carval, η APS και η UCI, οι οποίες παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ισχυρούς ξένους παίκτες, τηρούν στάση αναμονής ενόψει των μεγάλων deal που δρομολογούνται.
Με εξαίρεση επίσης την εταιρεία ΘΕΑ Άρτεμις που είναι θυγατρική της τράπεζας Αττικής και διαχειρίζεται δάνεια που η τράπεζα έχει τιτλοποιήσει, ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών, που ανήκουν σε μεγάλους ξένους ομίλους και όχι μόνο σε Έλληνες παίκτες, παραμένουν ουσιαστικά ανενεργές, δηλαδή χωρίς να έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα κάποιο χαρτοφυλάκιο.
Στις αποχωρήσεις που έχουν ήδη καταγραφεί στην ελληνική αγορά των servicers κυρίαρχη θέση έχει η έξοδος της Pillarstone, που ανήκε στο αμερικανικό επενδυτικό fund KKR. Η αποχώρηση συνδέθηκε με την αποτυχία του εγχειρήματος της φαρμακοβιομηχανίας FAMAR και υπήρξε από τις πιο ηχηρές περιπτώσεις καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν και μια από τις βασικές αιτίες κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ KKR και του ισχυρού άνδρα της Pillarstone Τζον Ντέιβισον.
To ΚΚR συνεχίζει να διατηρεί συμφέροντα στην ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων μέσω του ελέγχου που διατηρεί στον όμιλο Pepper, ο οποίος με τη σειρά του έχει λάβει άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων. Χθες ωστόσο ο όμιλος Pepper που εκτός από την Ευρώπη δραστηριοποιείται στην Αυστραλία, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, ανακοίνωσε ότι πουλά τον Ευρωπαϊκό κλάδο διαχείρισης δανείων – και μεταξύ αυτών και την ελληνική δραστηριότητα – στον αυστραλιανό όμιλο Link.
Αντίστοιχα ο διεθνής όμιλος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών η Alvarez & Marsal που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων Independent Portfolio Management, ανακοίνωσε την πώληση του 75% της εταιρείας στην Copernicus, ανεξάρτητη διεθνής πλατφόρμα διαχείρισης δανείων και ακίνητης περιουσίας (REO), με δραστηριότητα σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.
Στον αντίποδα της ευελιξίας που έχουν οι πολυεθνικοί παίκτες να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, μονόδρομος φαίνεται ότι είναι για κάποιες εταιρείες η έξοδός τους από την αγορά. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες ελληνικών συμφερόντων όπως η LPN που πουλήθηκε στην ιταλική doValue, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε διερευνητικές συζητήσεις είναι και η εταιρεία DVO1.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ