ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αισιόδοξοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, που ανέδειξε με αυτοδύναμη κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, δηλώνουν οι Ελληνες τραπεζίτες.
Και περιμένουν να δουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, καθώς οι προκλήσεις παραμένουν στο προσκήνιο.
Οι αγορές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχαν προεξοφλήσει την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας και «έβλεπαν» να έρχεται κυβέρνηση «φιλική» προς τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις, λένε στο mononews.gr τραπεζικά στελέχη. Μάλιστα, συμπληρώνουν πως η προσδοκία αυτή αποτυπώθηκε και στην μεγάλη υποχώρηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.
Είναι χαρακτηριστικό, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν κάνει βουτιά, δείχνοντας ακριβώς την αντιστροφή του κλίματος που επικρατεί διεθνώς και την ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς έχει πέσει σχεδόν στο μισό και διαμορφώνεται στο 2%, όταν η έκδοση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο 3,9%. Και πλέον οι τραπεζίτες αναμένουν ότι σύντομα η ελληνική κυβέρνηση θα βγει εκ νέου στις αγορές, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του μήνα.
Τα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν την αισιοδοξία τους για εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης και ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δηλαδή θα πράξει τα δέοντα και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να «τρέξουν» οι ιδιωτικοποιήσεις, να υπάρξει εξορθολογισμός της φορολογίας, να βελτιωθούν οι συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων.
Η νέα κυβέρνηση, λένε τραπεζικά στελέχη, πριν ακόμα ορκιστεί, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές, οι διεθνείς επενδυτές στρέφουν στο βλέμμα στην χώρα και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.
Όμως, συνεχίζουν, για να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χρειαζόμαστε δημοσιονομική σταθερότητα.
Ενδεχομένως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να εκδώσει αποφάσεις που θα ανατρέπουν κάποιες από τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2012-2016, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σε επίπεδο τραπεζών, η μεγαλύτερη πρόκληση εξακολουθεί να παραμένει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ενώ η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους δανειολήπτες που θέλουν να σώσουν την κύρια κατοικία τους από τον πλειστηριασμό, εκτιμάται ότι θα επαναφέρει στην κανονικότητα δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ.
Η κατάσταση στο κομμάτι αυτό θα βελτιωθεί περαιτέρω, σημειώνουν, όταν δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την DGComp για τα δύο σχέδια μείωσης των καθυστερούμενων δανείων, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος.