Αισιόδοξοι δηλώνουν οι τραπεζίτες για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι αποδέκτες του αισιόδοξου μηνύματος που στέλνουν οι αγορές των μετοχών και των ομολόγων, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει παρατεταμένη προεκλογική περίοδος προκαλεί ανακούφιση στους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο καλοκαίρι, με κυρίαρχο θέμα τη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, τις πωλήσεις, τις τιτλοποιήσεις αλλά και τη διεύρυνση των πλειστηριασμών.

Το μήνυμα των ευρωεκλογών μεταφράζεται ως market friendly, λέει στο mononews.gr, τραπεζικό στέλεχος σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και συνεχίζει:

Η αγορά είναι πάντα φιλική προς κάθε τι φιλελεύθερο και τα τελευταία χρόνια δεν τους ικανοποιούσε η πολιτική του ΖΥΡΙΖΑ, ωστόσο είχαν αποδεχθεί μία κατάσταση στη διαχείριση των θεμάτων.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι φιλικό στην αντίληψη των αγορών, που θέλουν μικρή φορολογία, μικρότερο συνδικαλιστικό κράτοs, πιο ελεύθερο εργασιακό πλαίσιο.

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει μία εικόνα που έχει τα χαρακτηριστικά που ικανοποιούν τις αγορές.

Το είδαμε, συνεχίζει, χθες στην άνοδο του Χρηματιστηρίου, το είδαμε  στην αγορά των ομολόγων με το  ράλι στην απόδοση  10ετίας από το 3,5% να διαμορφώνεται στο 3,1%.

Οι τράπεζες επίσης κινήθηκαν ανοδικά.

Το σημαντικό είναι, συνεχίζει η ίδια πηγή, ότι η αγορά προεξοφλεί ότι οι τράπεζες θα απεγκλωβιστούν  σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και θα φύγουν μπροστά τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, τιτλοποιήσεων, αλλά και πλειστηριασμών.

Θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να κινηθούν, με δεδομένο ότι τους επόμενους 30 μήνες τα προβληματικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να μειωθούν κατά 53 δισ. ευρώ, και να ολοκληρωθούν οι αποσχίσεις των μονάδων που διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Όπως έχει γράψει το mononews.gr, οι τράπεζες σήμερα εστιάζουν στα «κόκκινα» στεγαστικά και  επενδύουν στις ρυθμίσεις για να επαναφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στην πράσινη περιοχή, ταυτόχρονα όμως  επιταχύνουν  και στο κομμάτι των πλειστηριασμών με στόχο να βγάλουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» ακόμα και κατοικίες αξίας μικρότερης των 50.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα δυναμικά κινούνται και στο κομμάτι των πωλήσεων «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, όπως και των τιτλοποιήσεων.

Σύμφωνα με τους στόχους μείωσης θα επιδιώξουν να επαναφέρουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 12-15 δισ. ευρώ στην πράσινη περιοχή μέχρι το τέλος του 2021 οι τράπεζες και για να το πετύχουν προχωρούν σε ρυθμίσεις οφειλών που είναι συμβατές με τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής του κάθε δανειολήπτη, αλλά και με σημαντικό «κούρεμα» της οφειλής.

Να σημειωθεί ότι οι  ρυθμίσεις έρχονται ως συμπληρωματικό «εργαλείο» επαναφοράς, δίπλα στο βαρύ πυροβολικό της μείωσης των προβληματικών δανείων που δεν είναι άλλο από τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις, που μόνο για το 2019 υπολογίζονται στα 17 δισ. ευρώ.

Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μέχρι το τέλος  του 2021, το 60% των ρυθμισμένων δανείων να έχει επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας και να εξυπηρετείται κανονικά.