«Κόκκινα» δάνεια ύψους 12-15 δισ. ευρώ έχουν στόχο να επαναφέρουν στην πράσινη περιοχή μέχρι το τέλος του 2021 οι τράπεζες και για να το πετύχουν προχωρούν σε ρυθμίσεις οφειλών που είναι συμβατές με τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής του κάθε δανειολήπτη.

Με  αλα καρτ μακροχρόνιες ρυθμίσεις, οι τράπεζες θα απευθυνθούν σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες -νοικοκυριά, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις-, που δεν πληρούν τα κριτήρια να ενταχθούν στις νέες ευνοϊκές πρόνοιες του νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας τους από τον πλειστηριασμό.

Οι ρυθμίσεις έρχονται ως συμπληρωματικό «εργαλείο» επαναφοράς, δίπλα στο βαρύ πυροβολικό της μείωσης των προβληματικών δανείων που δεν είναι άλλο από τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις, που μόνο για το 2019 υπολογίζονται στα 17 δισ. ευρώ.

Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μέχρι το τέλος  του 2021, το 60% των ρυθμισμένων δανείων να έχει επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας και να εξυπηρετείται κανονικά.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, το 37,6% των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή οφειλές 31 δισ. ευρώ, ήταν σε κάποιου είδους ρύθμιση. Όμως η αστοχία, όπως διαπιστώνει η  ΤτΕ, είναι ότι εξακολουθεί να παραμένει υψηλό το  ποσοστό των δανείων που ενώ ρυθμίζονται «σκάνε» εκ νέου και μάλιστα πάνω στο τρίμηνο από τη συμφωνία της ρύθμισης.

Οι τράπεζες έχουν μπροστά τους 32 μήνες –μέχρι το τέλος του 2021- για να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 53 δισ. ευρώ, ώστε αυτά να περιοριστούν στα 28 δισ. ευρώ, από τα 81 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018.

Οι ρυθμίσεις, στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες, είναι μακροχρόνιες και κινούνται στη λογική των όσων προβλέπονται και από το θεσμικό πλαίσιο. Δίνουν δηλαδή έμφαση στην επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, αλλά και σε μείωση του επιτοκίου, το «σπάσιμο» του δανείου στα δύο (split balance). Ενώ και η  «άφεση χρέους», δηλαδή «κούρεμα» μέρους της οφειλής σε ποσοστό της τάξης του 20%,  είναι ανάμεσα στις λύσεις που προτείνουν στους «κόκκινους» δανειολήπτες.

Μάλιστα το  80% των ρυθμίσεων στις οποίες προχωρούν πλέον οι τράπεζες είναι μακροπρόθεσμες, έχουν δηλαδή διάρκεια μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του δανείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Ξεκινά την πώληση τριών πακέτων δανείων 4,6 δισ.