ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και ενώ μέχρι τώρα οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για σύσταση bad bank απορρίπτονταν από τους θεσμούς ως κάτι «απαγορευμένο», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλαξε ρότα και άνοιξε τον δημόσιο διάλογο για τη δημιουργία εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMCs), δηλαδή bad bank, σε μία προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Σήμερα λοιπόν τα επιτελεία σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη αντιλαμβάνονται το αυτονόητο και ξεκινούν τη συζήτηση για τη δημιουργία «κακών τραπεζών» καθώς όπως φαίνεται αυτό αποτελεί «ανάγκη» όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να διαχειριστούν μεγάλο όγκο «κόκκινων δανείων».
Το θετικό είναι ότι η Ε.Ε. προωθεί τη λύση της εθνικής Asset Management Companies (AMC), που θα «αγοράσει» πακέτο «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες ώστε να το διαχειριστεί χωρίς ζημιά και κυρίως χωρίς να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση που θα προκαλέσει bail in. Οι AMCs μπορούν να είναι ιδιωτικές ή σε ένα ποσοστό χρηματοδοτούμενες από το κράτος χωρίς όμως να παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων και διάσωσης τραπεζών. Για να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες για τις συναλλαγές, δηλαδή να αποδεικνύεται ότι γίνονται σε τιμές αγοράς, λαμβάνοντας μια σειρά δεδομένα, παραμέτρους και εκτιμήσεις που εξειδικεύονται στο τεχνικό κείμενο.
Το ζητούμενο είναι αν τελικά αυτές οι εθνικές bad banks θα έχουν περιθώρια να ασκήσουν κάποιου είδους κοινωνική πολιτική.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτό που αφήνουν όλοι να εννοηθεί είναι οι τράπεζες πρέπει πρώτα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια στα 64,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 και μετά βλέπουμε για bad bank. Ενώ, πολλά θα κριθούν τον Μάιο, όταν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των stress tests.
Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή σε έκθεση της η Bank of America Merrill Lynch, αναφέρεται και στην πιθανότητα δημιουργίας μιας μικρής bad bank στην Ελλάδα, μετά το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των NPEs στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Και παράλληλα σημειώνει ότι συνεχίζει να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με την ΒofA μία bad bank (ή Asset Management Company – AMC) μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, καθώς άλλες μέθοδοι μείωσης των NPΕs όπως οι αναδιαρθρώσεις δανείων, συνεχίζουν να κινούνται αργά παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην νομοθεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bank of America Merrill Lynch: «Βλέπει» bad bank και ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικό: Έως 60 μισθούς και 170.000 ευρώ καθαρά για την εθελούσια έξοδο στην Attica Bank
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ακυρώνεται η πώληση της Banca Romaneasca στην OTP Bank
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα