ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέσσερα χρόνια μετά την έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία τραπεζών, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας και σε συνέχεια καταγγελιών, η πολύκροτη υπόθεση οδεύει προς το τέλος της.
Με την έρευνα να έχει ολοκληρωθεί είναι θέμα χρόνου να εισαχθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Σε διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews, η υπόθεση έχει ενταχθεί στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών, μια συναινετική διαδικασία, win win και για τις δύο πλευρές, ελεγκτή και ελεγχόμενους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξοικονομεί πόρους για να εξετάζει περισσότερες υποθέσεις, καθώς υπάρχει λιγότερη διοικητική επιβάρυνση, και οι ελεγχόμενοι μειωμένα πρόστιμα για τις παραβάσεις που έχουν συντελεστεί.
Η συναίνεση στην παράβαση
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών οι επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν συλλεχθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδεικτικά στοιχεία που στοιχειοθετούν παραβίαση της νομοθεσίας είναι να αναγνωρίσουν οριστικά και ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή τους στην παράβαση.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (790/2022) για τους όρους, προϋποθέσεις και τη διαδικασία για διευθέτηση διαφορών σε υποθέσεις απαγορευμένων συμπράξεων, πρόσκλησης σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωσης μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ ανταγωνιστών και περιπτώσεων κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, οι επιχειρήσεις και οι Ενώσεις που υπάγονται στη διαδικασία, επιπλέον παραιτούνται από το δικαίωμα να λάβουν πλήρη γνώση στον διοικητικό φάκελο της υπόθεσης και από το δικαίωμα ακρόασης στη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να δικαιολογείται η μείωση προστίμου που επιβάλλεται.
Χαμηλότερα κατά 15% τα πρόστιμα
Από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν υπαχθεί στη διαδικασία της διευθέτησης τα πρόστιμα θα είναι μειωμένα κατά 15% σε σχέση με τα πρόστιμα που θα επιβάλλονταν αν η υπόθεση δεν εντάσσονταν σε αυτή τη διαδικασία.
Την αποκλειστική αρμοδιότητα για την εκκίνηση ή μη της Διαδικασίας Διευθέτησης Διαφορών την έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διαθέτει ευρεία διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει ποιες υποθέσεις οριζοντίων καρτελικών συμπράξεων προσφέρονται για υπαγωγή στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών και ποιες όχι. Συνεκτιμά διάφορους παράγοντες, όπως τον αριθμό των επιχειρήσεων που εμπλέκονται, την ειλικρινή πρόθεσή τους να υπαχθούν στη διαδικασία αλλά και τον προσδοκώμενο βαθμό που θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης της απόφασης.
Και η ταχύτητα ολοκλήρωσης της υπόθεσης αποτελεί ένα στοίχημα για τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννη Λιανό. Θυμίζουμε ότι η έρευνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτέλεσε σημείο τριβής με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη όταν τον Ιούνιο του 2022 ο κ. Λιανός εξέφρασε επιφυλάξεις για το νέο πρόσωπο που είχε προτείνει ο τότε υπουργός για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής. Σε επιστολή του εστίαζε τις αντιρρήσεις του χρεώνοντας στη σημερινή αντιπρόεδρο της Επαντ, Χαρά Νικολοπούλου, με την οποία σημειωτέον έχουν αγαστή συνεργασία, καθυστερήσεις στο θέμα της έρευνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν η ίδια ήταν διευθύντρια στην αρμόδια Διεύθυνση.
Το στοίχημα του Γιάννη Λιανού
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Λιανός στη μάχη με το χρόνο φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος. Η υπόθεση θα κλείσει στα τέσσερα χρόνια όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος για αντίστοιχες υποθέσεις είναι 40-48 μήνες και στην περίπτωση της έρευνας στις τράπεζες μεσολάβησε και η περίοδος της πανδημίας. Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικές αναλύσεις ανεξάρτητων ερευνητών για τις διεκπεραιωθείσες υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η μέση χρονική διάρκεια υποθέσεων καρτέλ που χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα έτη 2001-2015 από την εκκίνηση της έρευνας έως την έκδοση απόφασης ήταν περίπου 50 μήνες. Σημειώνεται ότι η μικρότερη χρονική περίοδος ήταν 20 μήνες και η μεγαλύτερη ξεπέρασε τους 100, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία που αφορούν σε 90 υποθέσεις.
Η έρευνα σε όλον τον τραπεζικό τομέα και στις τέσσερις συστηματικές τράπεζες είναι πολύπλοκη και πολυσύνθετη, καθώς ουσιαστικά είναι δύο υποθέσεις. Τόσο της αρχικής που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, με την έφοδο περίπου 80 ελεγκτών της Αρχής σε πέντε τράπεζες και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών συλλέγοντας έναν τεράστιο όγκο αρχείων και δεδομένων όσο και αυτής που έγινε δύο χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021. Η μια αυτεπάγγελτη και η άλλη κατόπιν καταγγελίας στην Επιτροπή.
Άλλωστε, όπως έχει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο mononews ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «πρόκειται για την πιο βαριά έρευνα, την πιο σύνθετη και περίπλοκη, που δεν υπάρχει αντίστοιχη στην Ευρώπη, και τελειώνει σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, κάτι πρωτοφανές για την Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Μείωση χρόνου ολοκλήρωσης υποθέσεων
Η ολοκλήρωση της υπόθεσης αναμένεται να κατεβάσει ακόμη περισσότερο τον μέσο όρο των υποθέσεων της Επιτροπής, που είναι στα 1,9 έτη από τα οκτώ χρόνια που ήταν πριν αναλάβει επικεφαλής ο κ. Λιανός.
Στη μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης των υποθέσεων που εκδικάζει η Επιτροπή συμβάλλει σημαντικά η διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών επιταχύνοντας και απλοποιώντας τη διαδικασία. Ενδεικτικά αναφέρονται υποθέσεις που έγινε η υπαγωγή τους στη διαδικασία με την επιβολή μειωμένων προστίμων για καρτέλ στα σχολικά είδη, στα παιδικά παιχνίδια, για καρτέλ στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα- Ηγουμενίτσα κ.α.
Διαβάστε επίσης
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έρευνα για παρεμπόδιση ελέγχου στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Μετωπική σύγκρουση Σκρέκα με Λιανό, ο οποίος φεύγει το 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί