Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η συγχώνευση Παγκρήτιας και Attica Bank

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank - Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Της Παγκρήτιας Τράπεζα

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank - Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Της Παγκρήτιας Τράπεζα

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγχώνευση Παγκρήτιας και Attica Bank καθώς, όπως σημειώνεται στην απόφαση, η συγκέντρωση δεν οδηγεί σε κάθετες σχέσεις μεταξύ των μερών, δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές σε οριζόντιο ή/και κάθετο επίπεδο και δεν προκύπτουν διαγώνιες επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρονται τα εξής:

Σε συνεδρίαση του τμήματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 30 Αυγούστου 2024 (Απόφαση 855/2024), αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της συγκέντρωσης που αφορά αφενός, τη συγχώνευση με απορρόφηση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, κατά την έννοια του άρθρου 5, παράγραφος 2, περίπτωση (α) του Ν. 3959/2011και, αφετέρου, την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία Thrivest Holding LTD επί της επιχείρησης που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω συγχώνευσης, κατά την έννοια του άρθρου 5, παράγραφος 2, εδάφιο (β) του Ν. 3959/2011.

Η εν λόγω συγκέντρωση αφορά τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα τις αγορές α) των καταθέσεων και χορηγήσεων λιανικής τραπεζικής, β) των καταθέσεων και χορηγήσεων επιχειρηματικής τραπεζικής, γ) των καρτών πληρωμών (έκδοση και αποδοχή), δ) της πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), στ) της διάθεσης αμοιβαίων κεφαλαίων – ΟΣΕΚΑ (mutual funds-UCITS), ζ) των χρηματιστηριακών υπηρεσιών (financial market services) και η) της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Στην συγκέντρωση δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές σε οριζόντιο ή/και κάθετο επίπεδο, καθώς σε καμία εκ των ανωτέρω σχετική αγορά δεν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια α) δραστηριοποίησης τουλάχιστον δύο (2) εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 15% (όσον αφορά στις οριζόντιες αγορές) ή β) δραστηριοποίησης μίας τουλάχιστον εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 25% (όσον αφορά στις κάθετες αγορές).

Η συγκέντρωση δεν οδηγεί σε κάθετες σχέσεις μεταξύ των μερών, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες ενός μέρους της συναλλαγής δεν βρίσκονται σε αγορά ανώτερης ή κατώτερης οικονομικής βαθμίδας σε σχέση με τις δραστηριότητες άλλου μέρους της συναλλαγής. Επίσης, από τα στοιχεία του φακέλου της συγκέντρωσης δεν προκύπτουν διαγώνιες επιπτώσεις (conglomerate effects).

Δυνάμει των ανωτέρω, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε Τμήμα, ομόφωνα εγκρίνει την κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του Ν. 3959/2011 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά, αφενός, στην συγχώνευση των ανωνύμων εταιρειών με την επωνυμία «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και την επωνυμία «ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη και, αφετέρου, στην απόκτηση από την «THRIVEST HOLDING LTD» αποκλειστικού ελέγχου επί του συνόλου της επιχείρησης «ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της με την «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Η ανακοίνωση της Attica  Bank:

Σε συνέχεια των από 24.07.2024 και 26.07.2024 ανακοινώσεων καθώς και της από 29.08.2024 ανακοίνωσης αναφορικά με την έγκριση της Συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας από την Τράπεζα της Ελλάδος, η «Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία» («Attica Bank») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η Συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε. («Παγκρήτια») δι’ απορροφήσεως της Παγκρήτιας από την Attica Bank.
Βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος η Συγχώνευση προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, εφόσον ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις των Γενικών Συνελεύσεων των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα της Συγχώνευσης εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες και υπόκειται σε αλλαγές.
Η Τράπεζα θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την εξέλιξη της διαδικασίας της Συγχώνευσης στο πλαίσιο υλοποίησης των προβλεπόμενων στην από 18.07.2024 Συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest Holding Ltd., όπως αυτή κυρώθηκε με το α. 1 ν. 5127/2024.

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Ενέκρινε και τυπικά τη συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτιας

Attica Bank – Παγκρήτια: Ιδού το πλήρες σχέδιο για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα – Τι αναφέρει η έκθεση της PwC

Attica Bank: Στις 3 Σεπτεμβρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα