ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μάλιστα, τα «περιστέρια» κάνουν λόγο για jumbo μείωση κατά 0,5%, που αν συμβεί θα περιορίσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ από το 3,25% σήμερα στο 2,75%. Με τους κεντρικούς τραπεζίτες της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας κ.κ. Μάριο Σεντένο και Κλάας Κνοτ αντίστοιχα να τάσσονται υπέρ της μείωσης κατά μισή μονάδα.
Σε κάθε περίπτωση ρυθμιστής των αποφάσεων είναι ο πληθωρισμός –που τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 1,7%- όμως μαζί του υποχώρησε και η οικονομική δραστηριότητα και στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.
Οι Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν πιθανή μία τέταρτη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% στο τέλος του έτους που θα φέρει το επιτόκιο του ευρώ στο 3% και εκτιμούν ότι η μείωση του επιτοκίου κατά 1%, από τον Ιούνιο που ξεκίνησε η πτωτική πορεία, θα αναθερμάνει την αγορά της στεγαστικής πίστης, η οποία συνεχίζει να κινείται με χαμηλούς ρυθμούς.
Βέβαια η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για την Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει σε νέα και μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, απάντησε πως: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί θα εμφανιστούν νέα δεδομένα και θα μας υποδείξουν ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας, ποια είναι η κατάσταση του πληθωρισμού και του υποκείμενου πληθωρισμού.
Και συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι πάντα θα υπάρχουν επικρίσεις στις αποφάσεις μας, αλλά θα πρέπει πράγματι να είμαστε προσεκτικοί.
Μιλώντας, δε, στο Bloomberg, πάλι για το θέμα των επιτοκίων σημείωσε: «Νομίζω ότι για μένα, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», τονίζοντας ότι θα εφαρμοστεί από το ΔΣ της ΕΚΤ ένας «ρυθμός που θα καθοριστεί».
Τα «γεράκια»
«Ζούμε σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον, οπότε πρέπει να περιμένουμε τα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να αποφασίσουμε», είναι η θέση του Γιόαχιμ Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει εικασίες σχετικά με το πιθανό μέγεθος των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος θεωρεί πως: Αν τα πράγματα γίνουν πραγματικά τόσο άσχημα, όσο ισχυρίζονται ορισμένοι, μπορούμε να έχουμε μία ακόμη μείωση 0,25%, αλλά όχι 0,5% με τα σημερινά δεδομένα.
Ενώ ο Γκεντιμίνας Σίμκους, Διοικητής της Τράπεζας της Λιθουανίας, θεωρεί πως θα υπάρξουν νέες μειώσεις και συμπλήρωσε: πόσο μεγάλες θα είναι ή αν πραγματοποιηθούν, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα.
Πάντως οι ελληνικές τράπεζες σταδιακά περνούν τις μειώσεις στην τιμολόγηση των δανείων, αλλά και των καταθέσεων, ωστόσο η «ψαλίδα» επιτοκίων εξακολουθεί να είναι μεγάλη στο 5,5%.
Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων ήταν στο 0,53%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων στο 6,06%.
Ειδικότερα στο 14,93% ήταν το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται οι πιστωτικές κάρτες, τα ανοικτά δάνεια και οι υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς.
Το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων βρέθηκε στο 4,46%, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια στο 6,43% και το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων στο 7,40%.
Διαβάστε επίσης:
Eurobank: Στο κορυφαίο 4% των τραπεζών παγκοσμίως στην κατηγορία ρίσκου “Νegligible”
J.P. Morgan για τράπεζες: Ελκυστικό σημείο εισόδου – Top picks Eurobank και Πειραιώς