Επιφυλακτικά αισιόδοξα για τα stress tests, τη σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας, εμφανίστηκαν τα στελέχη που εκπροσώπησαν τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες στη συνάντηση που είχαν με τη  UBS στο πλαίσιο του συνεδρίου CEEMEA & Italian Financials Conference στο Μιλάνο. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις με τη UBS, τα στελέχη  της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς εκτιμούν ότι οι εισροές καταθέσεων αναμένεται να ανέλθουν στα 5-7 δισ. ευρώ και θα προέλθουν από τρεις βασικές πηγές: τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, την οργανική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας) και την ανακύκλωση μετρητών για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Η UBS αναμένει χαμηλή προς μέση μονοψήφια μείωση τόσο των καθαρών εσόδων από τόκους όσο και των προ προβλέψεων κερδών το 2018 για την Alpha Βank και τη Eurobank, ενώ η σταθεροποίηση το 2019 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πιστωτική επέκταση στον τομέα των επιχειρήσεων (κυρίως τη χρηματοδότηση ιδιωτικοποιήσεων και projects το 2018) και από τα οφέλη της περαιτέρω βελτιστοποίησης του κόστους (κυρίως από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου).

Σε ό,τι αφορά τα stress tests, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν πως τα σενάρια είναι καλύτερα απ’ ό,τι ανέμεναν και πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερικούς σκοπούς. Η UBS εκτιμά πως σ’ αυτή τη φάση καμία από τις τράπεζες δεν αναμένει αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Η σταδιακή εισαγωγή του IFRS 9 δίνει στις τράπεζες κίνητρο να αυξήσουν την κάλυψη των NPEs. Τα αποτελέσματα των stress tests πιθανότατα θα επηρεάσουν το Pillar 2 Guidance στη διαδικασία SREP αργότερα φέτος.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), η UBS αναφέρει πως, λόγω βελτίωσης των συνθηκών, αλλά και με τις πωλήσεις NPEs, τις κατασχέσεις και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι τράπεζες βλέπουν ήδη βελτίωση στις αποπληρωμές και στην προθυμία των πελατών να διαπραγματευτούν και να αποδεχθούν τις προτάσεις αναδιάρθρωσης των δανείων τους (περιλαμβανομένων ορισμένων εξ αυτών που θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές).

Η πραγματική έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με νέα περιουσιακά στοιχεία θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι τράπεζες αναμένουν να πάρουν σημαντικό μερίδιο των ακινήτων που θα δημοπρατηθούν, στηρίζοντας, ως εκ τούτου, τις τιμές στις αγορές real estate. Όπως σημειώνει η UBS, κάθε τράπεζα έχει σχεδιάσει την πώληση τουλάχιστον ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων NPEs το α’ εξάμηνο του 2018 και οι τράπεζες προετοιμάζονται και για την πώληση NPEs με εξασφάλιση φέτος (που σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνουν τον στόχο).

Σύμφωνα με τις τράπεζες, η ζήτηση στη δευτερογενή αγορά είναι ισχυρή και η τιμολόγηση βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με πριν από 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κοντά στο 1 τρισ. τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη – Δείτε σε γραφήματα την εικόνα ανά χώρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καραμούζης: Οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο μέσο που χρησιμοποιούν οι τράπεζες