Αποδεκτό κατέστη από τους θεσμούς το γεγονός πως η πρώτη κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται για όσους ιδιώτες θεωρούνται «κορονόπληκτοι» και υπάρχει πρόβλεψη προστασίας τους.

Οι πλειστηριασμοί ουσιαστικά ξεκινούν μέσα στον Μάιο και αφορούν κυρίως ακίνητα τα οποία είναι μεγάλα.

Σε φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εμπράγματο δικαίωμα, πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητο, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους και βρίσκεται στην Ελλάδα και χαρακτηρίζονται ως πληγέντες αναστέλλεται, έως την 31η.5.2021, η διενέργεια: (α) κατάσχεσης, (β) πλειστηριασμού, και (γ) αναγκαστικής εκτέλεσης για την παράδοση ή απόδοση, επί της κύριας κατοικίας των  παραπάνω φυσικών προσώπων.

Η αναστολή αυτή δεν εμποδίζει την επιδίκαση απαιτήσεων, την έκδοση διαταγής πληρωμής, την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων λέει το θεσμικό πλαίσιο.

Εν τω μεταξύ απελευθερώνονται όλες οι πράξεις που προηγούνται των πλειστηριασμών. Γνώστες του θέματος αναφέρουν πως στην παρούσα φάση η έναρξη των διαδικασιών θα διαμορφώσει μια νέα κατάσταση όπου πλειστηριασμοί θα λάβουν χώρα μετά από τρεις μήνες.

Ο νέος λοιπόν  νόμος 4790/2021 για την επανεκκίνηση της δικαστικής διαδικασίας, επέτρεψε α) την ολοκλήρωση των αγωγών για διαδικασίες που εκτελέστηκαν έως τις 6/11/20 β) ) γ) το χρονοδιάγραμμα των αποτυχημένων δημοπρασιών (από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 13/5, 4,800 αποτυχημένες δημοπρασίες).

Ο προγραμματισμός των πλειστηριασμών

Ας σημειωθεί πως οι πλειστηριασμοί διακόπτονται τον Αύγουστο καθώς κλείνουν τα Δικαστήρια και επανέρχονται το Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα αναμένεται να επανεκτιμηθεί μέσα στη χρονιά διότι όπως αναφέρουν έγκυροι οικονομικοί παράγοντες κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας συνεπείας ενός νέου κύματος κορονοϊού.

Προβληματισμό εξέφρασαν σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί σε ότι αφορά το θέμα του νόμου Κατσέλη καθώς εκτιμούν πως κινείται σχετικώς αργά η διαδικασία και πως τελικώς η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση της διαδικασίας αυτής μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως περίπου 20% όσων έχουν καταθέσει αίτηση, δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους και χάνουν το δικαίωμά τους να κάνουν χρήση του Νόμου.

Διαβάστε επίσης:

Ανοιξε η συζήτηση με τους Θεσμούς για την τύχη του ΤΧΣ

Πλειστηριασμοί και μορατόρια κυρίαρχα στην ατζέντα των servicers με τους θεσμούς

Με 5,6 δισ. προβλέψεις καθαρίζουν οι τραπεζικοί ισολογισμοί – Κεφαλαιακά σχέδια καταστρώνουν οι τράπεζες